Kerstgroep, van was gemaakt, uit de expositie Kerst op de Kranenburg. Foto: PR
Kerstgroep, van was gemaakt, uit de expositie Kerst op de Kranenburg. Foto: PR Foto:

'Kerst op de Kranenburg' met een unieke expositie

Nooit eerder vertoonde kerstgroepen

Kranenburg/Vorden - Vanaf zondag 6 december gaat het museum open met de nieuwe kerstgroepententoonstelling, waarvan nagenoeg alle groepen nooit eerder zijn vertoond.

In totaal zijn zo'n 300 groepen uit alle delen van de wereld opgesteld. Zo is de stal een wigwam bij de Indianen, een iglo bij de eskimo's en een bamboehut in Afrika. Ook zijn er prachtige groepen o.a. uit Italie, Spanje, Duitsland, Canada, Denemarken, Ghana, etc. Veel groepen zijn vervaardigd uit gips of hout, maar men kan ook groepen bewonderen die gemaakt zijn van porselein, kunststof, papier, blik, textiel of glas.

Naast groepen uit de eigen collectie, waaronder de bij de kerk behorende Cuypersgroep in grotopstelling, worden dit jaar de mooiste groepen van Wim Vellinga en zijn vrouw Nelly Geerlings uit Heemstede tentoongesteld, leden van de Vereniging Vrienden van de Kerstgroep. Ook zijn er veel groepen uit de nalatenschap van Riet Koot te bewonderen die in bruikleen zijn afgestaan door de Stichting tot behoud van erfgoed rond Kerst – Nederland.

Wereldse Kerstgroep
Bijzonder is dit jaar de opstelling van een aan het museum geschonken grote Kerstgroep, oorspronkelijk afkomstig uit de kerk van Rekken, die via Doesburg, Amsterdam, Nieuw Zeeland en Schotland een plaats in het museum heeft verkregen. De groep – die in de afgelopen maanden geheel is gerestaureerd - wordt in het portaal onder de toren opgebouwd.

Vocaal en muzikaal begeleid
Zaterdagmiddag 12 december verzorgt de Harfsense cantorij een optreden. Zondag 13 december is op het plein voor het museum de Kranenburgse Kerstfair. Zaterdagmiddag 19 december wordt de tentoonstelling vocaal begeleid door het koor Kwartover60. Op 2de Kerstdag bespeelt Chantal Dohmen de harp met een mooi kerstrepertoire.

Tijdens de tentoonstelling wordt er een klankbeeld over Driekoningen vertoond.

'Kerst op de Kranenburg' is geopend vanaf zondag 6 december tot en met zondag 10 januari 2016 van 11.00 tot 17.00 uur. Op 1ste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. De entreeprijs is 4 euro, kinderen t/m 12 jaar gratis. Adres: Ruurloseweg 101, 7251LD, Kranenburg/Vorden, telefoon 0575-55 64 88, alleen tijdens openingstijden. Meer informatie op de website.


heiligenbeeldenmuseum.nl