Kinderen zich bij het kampvuur vermaken voor het bakken van een broodje. Foto: Rob Schmitz.
Kinderen zich bij het kampvuur vermaken voor het bakken van een broodje. Foto: Rob Schmitz. Foto: Jan Hendriksen

Preuverie welkome aanvulling op sfeervolle Vordense Kerstmarkt

Vorden – Een Kerstmarkt zoals een Kerstmarkt eigenlijk hoort te zijn. Sfeervol, gemoedelijk en afwisselend zo in aanloop naar Kerstmis. Dat gevoel kreeg men zaterdag nadrukkelijk in Vorden. En dan werkte het weer nog niet eens volledig mee. Maar de regen deerde het publiek niet. Hoewel de markt in het laatste uur (18.30-19.30 uur) wel wat dunner werd bevolkt dan in de middaguren. En met de toevoeging van een heuse 'Vordense Kerstpreuverie' scoorde de Kerstcommissie van de Vordense Ondernemers Vereniging een voltreffer.

Door Jan Hendriksen

De Vordense Kerstmarkt was zaterdag met 42 stands groter dan ooit. Niet alleen het Marktplein was ingericht met kramen, blokhutten en prachtige sfeerkramen. Ook een deel van de Dorpsstraat was voor de markt ingeruimd evenals een deel van de parkeerplaats van Hotel Bakker. Een reactie van een Vordenaar pursang, was tekent voor de markt. "Deze is tien keer mooier van opzet dan de Zomermarkt. Ik heb me volop vermaakt. En in tegenstelling tot afgelopen zomer ben ik veel meer Vordenaren tegen gekomen. Prachtig." Terwijl een midwinterhoornblazer het sonore geluid van zijn hoorn over Vorden laat klinken schuiven de eerste gasten aan tafel bij de sfeervol ingerichte stand van Hotel Bakker op de gelijknamige parkeerplaats voor de 'Preuverie'. De fazant met zuurkool en wildsaus en de Gelderse worst smaakt opperbest evenals de eendenpaté met een aardappelschotel. Kortom het was genieten geblazen van de culinaire hoogstandjes die geserveerd werden door Hotel Bakker. Ook de lekkernijen van Restaurant De Rotonde, café-restaurant De Herberg, Grand Café het Meestershuis, FraPPanT Eten & Drinken en Brasserie De Keuken van Hackfort vielen in zeer goede aarde. Voor 7.50 euro kon men genieten van meer liefst drie keuzegerechtjes. Terwijl presentator Martin Grabriël enthousiast het publiek over de nodige achtergrond informatie voorzag ontfermden de nodigde kinderen zich bij het kampvuur voor het bakken van een broodje. De standhouders bemenst door Vordense ondernemers, kunstenaars en particulieren boden een grote variëteit aan cadeaus, kerstartikelen en artikelen voor de winter.

Kinderen konden ezeltje rijden en de Kerstman verwende het publiek en de kinderen met cadeautjes en iets lekkers. En als een volleerde 'marktkooplieden' brachten Harry Jansen en Willemien Klein Geltink de Stichting Muziekkoepel Vorden aan de man en vrouw. De voorraad handgemaakte kaarsen van Kaarsenmakerij Bronkhorst was snel uitverkocht. Na aftrek van de kraamhuur kon de stichting 250 euro bijschrijven op de bankrekening. De afwisseling van de optredende 'artiesten' zowel op het buitenpodium op het Marktplein als in de plaatselijke dorpskerk was groot. Harmonie Vorden behoorde evenals het Vordens Mannenkoor en het Vordense koor Inspiration tot de vaste 'cast' van de markt. Maar ook Popkoor Zutfun en Muziek op Venhorst waren weer van de partij. Het Jongerentoneel Vorden trad op en de Vordense diva's Rita en Wendy sloten de Kerstmarkt op stemmige wijze af.

Na afloop van de markt was bestuurslid Nicolette Jager van de Kerstcommissie van de VOV in haar nopjes met het verloop en de toeloop van de markt. "Met de vernieuwde opzet, uitbreiding en met de toevoeging van de 'Preuverie' hebben we een goede zet gedaan. De regen was in het laatste uur misschien een spelbreker. Maar het publiek heeft de markt goed weten te vinden. Ondanks de concurrentie van talloze andere markten en fairs in de regio. Op naar de volgende editie."