Herman, Harrie en Jos Pelgrom. Foto: Liesbeth Spaansen
Herman, Harrie en Jos Pelgrom. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Derde generatie zet Autobedrijf Pelgrom voort

HUMMELO – Herman Pelgrom, al jaren een vertrouwd gezicht in het Autobedrijf Pelgrom van zijn vader Jos en diens broer Harrie, is toegetreden tot de vennootschap. Hij is daarmee de derde generatie in het bedrijf van de familie Pelgrom aan de Broekstraat.

"Het bedrijf is ooit begonnen bij mijn opa Herman, in 1940," begint de jonge Herman Pelgrom zijn verhaal. Zijn opa was hoefsmid, maar hij had veel interesse voor techniek. Boeren kwamen daarom al snel ook met problemen aan hun trekker, en later hun auto naar hem toe. Of hij er even naar wilde kijken.

De bedrijvigheid nam toe en de zoons van Herman, Jos en Harrie startten in 1970 naast de smederij een bedrijf voor auto's. Broer Geert interesseerde zich meer in de landbouwmechanisatie en ging daarmee aan de slag. "De tweede generatie," vertelt Herman jr., zelf de derde generatie die in het bedrijf aan het werk is.

"Als kind vond ik auto's altijd al leuk. Mijn vader heeft een skelter voor mij in elkaar gelast met een bromfietsmotor erop, ik was een jaar of zes. Daar was ik mee aan het rondrijden," lacht Herman. "Ik probeerde hem zelf te repareren en op te voeren. Dan begin je het gevoel te krijgen voor techniek."

De interesse werd steeds groter. Herman leerde het vak op de technische school in Doetinchem. "In de derde klas ga je de praktijk in en loop je stages. Dan begint het echt," lacht hij. "Later ben ik naar het Apeldoorns College gegaan, dat heet tegenwoordig ROC Aventus, de bekendste autoschool van Nederland. Je leert er alles wat komt kijken bij het runnen van een bedrijf." Direct na zijn opleiding, in 2002, ging Herman bij zijn vader in het bedrijf aan de slag, nu 13,5 jaar geleden.

In 1980 werd het garagebedrijf uitgebreid met een schadewerkplaats met spuiterij, waar Hermans vader Jos de leiding had en samenwerkte met Leo Leferink. Deze ging onlangs met pensioen. "We stoppen nu met deze schadeafdeling, het is voor Jos ook mooi geweest. Overdragen is lastig en het is een vak, dat neem je niet zo over. We hebben een mooie tijd gehad."

Auto's worden steeds veiliger. "Door allerlei sensoren en abs wordt steeds minder schade gereden," weet Herman. "Dat wil niet zeggen dat we onze eigen klanten met een schade niet helpen. Die kunnen zich hier gewoon blijven melden, wij blijven dat verzorgen."

Harrie en Herman gaan samen verder met het autobedrijf, waarbij Herman de laatste jaren al meer administratie overnam. Begin 2015 is hij toegetreden als vennoot. "Mijn vader stopt aan het einde van dit jaar, al zal hij hier nog wel actief zijn en helpen met kleine dingetjes."

Autobedrijf Pelgrom: reparaties en onderhoudsbeurten, APK-keuring, onderhoud en reparaties aan airco's en tankstation, Broekstraat 5A, 6999 DE Hummelo. Telefoon (0314) 381651.


www.garagepelgrom.nl

info@garagepelgrom.nl