Afbeelding
Foto:

Achterhoeks Museum 40-45 gesloten

HENGELO - Ruim 14 jaar na de opening is het Achterhoeks Museum 1940-1945 op 20 december 2015 om 17.00 uur gesloten. Het was een emotioneel einde, waarbij menig traantje werd weggepinkt. Tijdens zijn afscheidstoespraak sprak Jean Kreunen met een brok in de keel, en viel de altijd spraakzame directeur zelfs even stil. Daarna ontrolde hij het spandoek met de toepasselijke tekst: 'Het doek is gevallen'.

Door Willy Hermans

In al die jaren mocht het museum 51.000 bezoekers ontvangen en was het 12.500 uren open. Daarnaast organiseerde het velerlei activiteiten, waaronder tien wisselexposities en drie maal de legendarische Slag om de Achterhoek. Daaraan komt nu een einde, net zoals er een einde komt aan de frustrerende strijd om het bestaan. Jarenlang is er geprobeerd een betere locatie te vinden met meer ruimte, om te kunnen uitbreiden en meer bezoekers te kunnen ontvangen. Helaas kreeg het museum hierbij geen enkele medewerking van de gemeente. De contacten verliepen steeds moeizaam, tot goede gesprekken kwam het nooit en ook na de aankondiging van de sluiting kwam geen reactie.

Collectie naar Overloon
De collectie blijft gelukkig bewaard en wordt grotendeels overgebracht naar het Oorlogsmuseum in Overloon. Enkele opstellingen zullen één op één in Overloon worden neergezet. In de komende weken zullen stukken worden ingepakt, geregistreerd en overgebracht. Als bestuurslid van het museum in Overloon kan Kreunen een oogje in het zeil houden: "Het Achterhoeks Museum 1940-1945 krijgt geen apart hoekje, maar de stukken zullen verwerkt worden in hun museum, waar veel meer ruimte is en alles goed tot zijn recht komt. Maar zij waren onder de indruk van onze unieke collectie en de wijze waarop wij alles uitgestald en beschreven hebben; dat kunnen ze zo overnemen."

Het museum is gesloten, de Stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 blijft wel bestaan. De website blijft in de lucht, de stichting zal activiteiten blijven organiseren en Kreunen gaat door met het houden van lezingen. Voor de vrijwilligers houdt het wel op en zij zullen een andere invulling van hun uren moeten zoeken. Ook voor hen was het een emotioneel afscheid, nadat zij zich jarenlang hebben ingezet voor het museum. Voor Hengelo, Bronckhorst en de hele Achterhoek is het een gemis. Iedereen begrijpt dat het niet anders kon, maar het veel geroemde museum was enig in zijn soort en voor Hengelo een van de weinige trekpleisters met soms spraakmakende publiciteit. Dat is vanaf 20 december 2015 allemaal voorbij; het doek is voor het Achterhoeks Museum 1940-1945 definitief gevallen.


Judoka Hielke Bielderman vierde plaats

ACHTERHOEK/BREMEN - Afgelopen weekend deden er 24 judoka's van Nippon Judo Achterhoek mee aan het internationale Open Bremen judotoernooi. Het toernooi is verdeeld over twee dagen en er doen meer dan 800 judoka's mee uit acht verschillende landen waaronder Duitsland, Polen, Rusland, Noorwegen en Nederland. De Achterhoekse judoka's deden het geweldig en namen uiteindelijk negen medailles mee naar huis. Het goud ging naar Gerben ten Have (Ruurlo) en Jonna Groot Zevert (Groenlo). Zilver was er voor Suze Assendelft (Lochem), Naomi Loffeld (Ruurlo) en Oleg Kuznetsnov (Lichtenvoorde). Brons ging naar Tycho Massop (Groenlo), Hielke Bielderman (Vorden), Annemijn Salomons (Hengelo) en Ricardo Chirco (Borculo). Drie judoka's wisten door te dringen tot de wedstrijd om brons maar grepen net mis: Stefan Beeftink (Zelhem), Dave Massop (Groenlo) en Zara Groot Zevert (Groenlo). Helaas vielen Thom Tiedink, Nila Meulman, Fabienne Enklaar, Katja Kuznetsnova, Isabelle Enklaar, Puck Menkhorst, Kira Essink, Timo Wevers, Rick Bessels, Jerre Smeets, Wout Deunk buiten de prijzen, maar ook deze judoka's deden het uitstekend. Nick Wentink viel helaas geblesseerd uit.

Afbeelding