Makelaardij Het Accent heeft zich gespecialiseerd in het energielabel.
Makelaardij Het Accent heeft zich gespecialiseerd in het energielabel. Foto: Jan Knoef

Marit van Woudenberg van Accent: specialist in het 'Energielabel'

Zelhem - Ook in de gemeente Bronckhorst krijgt iedereen begin februari een envelop van de overheid met daarin het 'voorlopige' toegewezen energielabel. Bij de bepaling van dat label heeft de overheid gebruik gemaakt van een aantal standaardgegevens als bouwjaar, soort woning, verwarmingsvorm en het label is dus niet toegespitst op eventuele veranderingen en verbeteringen aan de woning.

Op zich kan iedereen dit label naast zich neerleggen en zo lang de woning niet verkocht wordt, is het niet strikt noodzakelijk om actie te ondernemen. Bij verkoop van de woning moet er echter een definitief label zijn afgegeven en om dat definitieve label te krijgen moet de eigenaar een aantal stappen zetten.
De Zelhemse makelaar Marit van Woudenberg, van makelaarskantoor Accent, houdt zich al vanaf 2008 met de problematiek van het energielabel voor woningen bezig. Ze volgde de complete opleiding en mag zich nu, samen met nog ongeveer 250 andere deskundigen in Nederland, erkend deskundige Energie Label noemen. Vanuit haar deskundigheid verwacht ze de komende periode nog wel de nodige problemen. Marit: "Bij verkoop van een pand moet er een definitief label afgegeven zijn. Ga je akkoord met het door de overheid toegekende label, dan kun je dit via de website van de overheid melden. Je kiest dan uit een lijst met deskundigen in de regio een gediplomeerde deskundige, die aan de hand van de gegevens zijn/haar goedkeuring geeft, waarna het label definitief wordt."
Weinig aan de hand dus, is wellicht de eerste gedachte en voor de bewoner van een nieuwbouwwoning, die niets aan zijn woning veranderd heeft, is dit ook zo. Een definitief label kost dan 30 a 40 Euro. "Maar", aldus Marit, "een groot deel van de 5 miljoen woningen in Nederland is in de afgelopen decennia veranderd, verbeterd, geïsoleerd, etc. en dan klopt het voorlopige label niet meer. Als bewoner moet je vervolgens gaan bewijzen dat je een energiezuiniger label verdient."
Bewijsmateriaal kan bestaan uit foto's, nota's en andere beschrijvingen van de veranderingen. Al deze bewijzen moeten terechtkomen bij de erkende Energielabel deskundige, die vervolgens moet bepalen of het bewijsmateriaal correct is. Als de deskundige daarvoor het pand moet bezoeken, lopen de kosten natuurlijk op. Marit: "Aangezien er nog maar 250 erkende deskundigen zijn, kan de afstand tot zo'n te controleren pand oplopen en daarmee ook de kosten. Uiteindelijk moet er een definitief label worden afgegeven, want zonder het label mag de woning niet verkocht worden."
Marit raadt de huizenbezitters aan om niet direct naar de erkende labeldeskundige te rennen als de woning niet in de verkoop staat, omdat die eerst druk zijn om de woningen in de verkoop te labelen. Marit: "Als die eerste golf van registraties rond is, keert de rust terug en kunnen de overige woningen gelabeld worden. Waarschijnlijk zijn er dan ook meer deskundigen, die hun diploma behaald hebben en het label mogen toekennen."