Vele felicitaties voor mevr. Lebbink
Vele felicitaties voor mevr. Lebbink Foto: Jan Knoef

Feest in zorgcentrum De Zonnekamp ter eren van honderdste verjaardag

Eeuwling op 'de Zonnekamp'

Zelhem - Zaterdag 11 april was het honderd jaar geleden dat mevr. Lebbink als Marie Hobelman werd geboren in de Zelhemse Wassinkbrink. Dhr. Antoon Peppelman, wethouder van de gemeente Bronckhorst, kwam afgelopen zaterdagmorgen naar zorgcentrum 'de Zonnekamp' om haar de felicitaties over te brengen namens de gemeente Bronckhorst. Ook dhr. André Endeman, directeur van Markenheem, kwam naar het Zelhemse zorgcentrum om mevr. Lebbink te feliciteren met haar honderdste verjaardag. 's Middags kwam de familie, met inmiddels vijf kleindochters en tien achterkleinkinderen (en aanhang), maar ook kennissen en de 'oude' buurt uit de Wassinkbrink naar de receptie in het restaurant van 'de Zonnekamp' om haar verjaardag te vieren.

Op de lagere school leerde Marie Bertus Lebbink al kennen, op wie ze op latere leeftijd verliefd werd. In 1938 trouwde ze met hem en het paar ging in de Wassinkbrink wonen, waar ze twee kinderen kregen (een jongen en een meisje).

Na de oorlog kon Bertus als postbode in Zelhem aan de slag en dit beroep oefende hij uit tot z'n pensioen. Helaas overleed hij in 1997.

Marie is haar hele leven een actieve vrouw geweest, handig met naald en draad, die ook graag mocht dansen bij 'de Blauwe Kielen'. Dat dansen gaat nu niet meer, want ze is gebonden aan de rolstoel. Lopen lukt dan misschien niet meer, maar geestelijk doet ze nog volop mee en volgt ze de activiteiten van haar familie, maar ook de wereld om haar heen. Op de vraag wat ze de grootste verandering vond in de honderd jaar van haar leven is het verrassende antwoord: "De welvaart. Op het platteland was vroeger geen sprake van echte armoede, want er was altijd 'eten', maar verder leefden de mensen erg sober. Eén jurk voor de kerk op zondag, ééntje voor naar school en verder niks te kiezen. Nu hangen de kasten vol en weten we nog niet wat we aan moeten trekken."

De komende tijd wordt best een spannende tijd voor mevr. Lebbink en de andere bewoners van het Zelhemse zorgcentrum, want in verband met de verbouw en herinrichting moeten de bewoners (tijdelijk?) verhuizen naar de locatie Holterhoek in Doetinchem. Gelukkig gaan ook de verzorgsters mee naar de nieuwe locatie, zodat ze zich ook daar hopelijk snel thuis voelen. Mevr. Lebbink maakt zich niet te veel zorgen over de verhuizing. "Natuurlijk was ik liever op mijn huidige kamer gebleven, maar het is niet anders. Mijn kamer daar heeft niet zo'n mooi uitzicht (muur van naastgelegen school), maar dat hindert ook niet, want ik ben toch altijd aan het lezen of puzzelen. Ik ben altijd bezig."