'Voor altijd 21', neergestorte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zelhem

Boekpresentatie in Museum Smedekinck

Zelhem/Doetinchem - Vrijdag 24 april vanaf 19.30 uur wordt een lezing gegeven over het boek 'Voor altijd 21', geschreven door Sandrina Hadderingh en Jan Oonk.

Wilma Aalderink, de weduwe van burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst neemt vrijdag 24 april het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Tevens zal het worden aangeboden aan de burgemeester van Bronckhorst, Helmie Huijbregts-Schiedon.

Het boek gaat over vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog in Zelhem, maar is meer dan alleen een opsomming van feiten en cijfers. Het zijn vooral de menselijke verhalen achter de crashes die de auteurs hebben beschreven. De gesneuvelde vliegers krijgen een gezicht en nabestaanden inzicht in hun geschiedenis. Een mix van historische feiten en verhalen van nabestaanden en getuigen. De titel van het boek is afgeleid van het gedicht 'For ever 21' dat geschreven staat op een monument bij het voormalige vliegveld Skellingthorpe in het oosten van Engeland. Vanaf die basis vloog de crew van de ED470 z'n dood tegemoet en bleef in herinnering en op foto's 'voor altijd 21'.

Aanleiding om het te schrijven was de opgraving en berging van de Lancaster ED470 die bijna 70 jaar lang verborgen lag in een weiland aan de Hummeloseweg in Zelhem.

Gillian Heather, de dochter van één van de vliegers, schreef het voorwoord van het boek.

Het boek is vanaf 24 april te koop bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en in de regionale boekhandel. Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de presentatie van het boek in Museum Smedekinck in Zelhem op vrijdag 24 april vanaf 19.30 uur.
Graag van te voren doorgeven aan het Erfgoedcentrum of u komt.


info@ecal.nu
0314 787078