Via Facebook werd Zelhem opgeroepen voor een watergevecht.
Via Facebook werd Zelhem opgeroepen voor een watergevecht.

Superwarme eerste dag

Zelhemse zomerfeesten

Zelhem - Er werd nog een oproep via Facebook gedaan om allemaal naar het Stationsplein te komen om daar om 16.30 uur deel te nemen aan een watergevecht maar de meeste mensen lieten de uitnodiging aan zich voorbij gaan. Het was te warm om actief te worden.

Een deel van de braderie standhouders had al besloten om niet naar Zelhem te komen, want een oude zegswijze onder handelaren luidt 'Vrouwen bloot, handel dood' en om dan uren in de zon te staan zonder handel leek ze geen goed idee. De standhouders die er wel waren, moesten accepteren dat de straten zo goed als leeg bleven en dat er inderdaad weinig handel was. Sommigen hadden nog de hoop dat het rond 18.00 uur, als de grootste warmte voorbij is, nog drukker zou worden, maar ook die drukte viel tegen.
Op het podium op de Markt deden het duo Blue Note en Lizzy van Ossevoort hun best om de aanwezigen te vermaken, maar ze moeten het idee gehad hebben om voor een 'lege zaal' te spelen.

's Avonds deed de showband 'Barcode' vanaf het hoofdpodium nog een poging om het feest op gang te brengen, maar het publiek liet het gezapig over zich komen.


Winnaar koffieprijsvraag Wereldwinkel

Zelhem - Ter gelegenheid van de feestelijke heropening had de Wereldwinkel Zelhem een 'koffieprijsvraag' uitgeschreven. De uitdaging was het raden van het juiste aantal koffiebonen in een glazen stolpfles op de toonbank.

De schattingen liepen nogal uiteen. Van 200 tot 30.000. Met 8.783 stuks zat de kleindochter van Ds. Gerbrandy (ds. Gerbrandy was een van de pioniers van de wereldwinkel in Zelhem) het dichtst bij het werkelijke aantal van 8.851 stuks.

Aangezien de winnares in Den Haag woonachtig is, heeft haar oom Gerben de prijs, een geschenkpakket, voor haar in ontvangst genomen.


Liefhebber stenen gezocht

Zelhem – Enkele jaren geleden kreeg Museum Smedekinck uit een nalatenschap een grote en unieke verzameling stenen en mineralen uit de hele wereld. De Nederlandse zwerfstenen uit de verzameling worden in het museum als 'sporen uit de ijstijd' tentoongesteld. De buitenlandse collectie past niet binnen de doelstellingen van Museum Smedekinck. Hiervoor wordt nu een nieuwe eigenaar gezocht.

De persoon, uit wiens nalatenschap de stenen en mineralen afkomstig zijn, reisde een groot deel van zijn leven over de hele wereld om ze te zoeken. De geologische vondsten komen uit onder andere de Noordelijke landen, Amerika en Duitsland.
De aangeboden verzameling bestaat uit in totaal negen kratten. Het de bedoeling, dat de verzameling in haar geheel naar één nieuwe eigenaar gaat.

Dit kan een particuliere verzamelaar of bijvoorbeeld een museum zijn.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met dhr. Nico van Dalfsen, tel. 06-27111791.

Oom Gerbert mocht de prijs voor z'n nichtje in ontvangst nemen.