De deelnemende groepen trokken in optocht door het dorp.
De deelnemende groepen trokken in optocht door het dorp. Foto: Meike Wesselink

Gezellig en succesvolle jubileumviering Wi'j eren 't Olde

Veel bezoekers op folkloristisch feest

Zelhem – Afgelopen zaterdag vierde de Zelhemse dansgroep 'Wi'j eren 't Olde' haar 60-jarig jubileum met een Internationaal Folkloristisch Dansfestival op de Markt in het centrum van Zelhem. Het werd een gezellig folkloristisch feest met veel bezoekers.

Twee buitenlandse groepen
Ook het weer zat mee en de bezoekers konden genieten van mooie optredens door negen folkloristische dansgroepen, waarvan twee uit het buitenland (England en Oostenrijk) en één Nederlandse volksdansgroep die in drie optredens een Spaanse, een Armeense en een Servische folkloristische sfeer wist te creëren.

Samenwerking met 'de Smoks'
De leden van 'Wi'j eren 't Olde' hadden de festivallocatie op de markt perfect ingericht met een groot podium, zitjes, tafels en banken, een grote parachute en een tent. In samenwerking met 'de Smoks' was de catering ingericht.

Thema: 'Genieten van de mooie folklore'

Gastgezinnen
De buitenlandse groepen arriveerden al in de loop van de week. Ze werden ondergebracht bij gastgezinnen, waar met behulp van tolken het programma werd doorgesproken.

De groepen uit Nederland arriveerden vanaf 9.00 uur. Ze kregen vaste begeleiders toegewezen, die de groep naar de markt dirigeerde. Daar werd het al snel een gezellige drukte tijdens de koffie en lekkere zelf gebakken cake.
Dit moment is ook altijd een weerzien met bekende leden van andere dansgroepen.

Optocht
Om 11.00 uur stelden de groepen zich op voor de optocht door Zelhem, muzikaal begeleid door de Malletband SMD uit Doetinchem en de muziekvereniging Crescendo uit Hengelo. Jeugdleden van Dynamic Gym uit Zelhem liepen voor de groep met een bord met daarop de naam van de dansgroep.

Startsein voor de show
Na de optocht mocht de wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Bronckhorst, Anton Peppelman, het festival officieel openen en daarmee het startsein geven voor de show, die van 12.30 tot 19.30 uur een zeer gevarieerd programma liet zien.

Het centrale thema 'genieten van de mooie folklore' kwam daarbij volledig tot zijn recht. Na de optredens kwamen de vertegenwoordigers van de dansgroepen op het podium om een passend cadeau, in de vorm van een kaaspakket verpakt in een klomp, in ontvangst te nemen.

'Vonk'
Onder de bezoekers ook Gerda en Seàn Ryan uit Ierland. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens het eerste Dansfestival in 1965. Seàn was (inval)muzikant bij de Ierse 'Mallow folkdancegroup' en Gerda Essink uit Ruurlo begeleidde de groep als tolk.
De vonk sloeg over, ze werden een paar en trouwden in november 1967. Ze gingen in Ierland wonen, in een huis dat ze de naam 'Zelhem' gaven.
48 jaar later zijn ze nog steeds bij elkaar en ze hebben nog steeds een band met Zelhem en het Dansfestival.

Dat vele handen maken licht werk maken, werd na afloop aangetoond, want enkele uren nadat het festival was afgelopen was alles, dat was opgebouwd, weer opgeruimd en kon de Markt weer worden vrijgegeven voor het doorgaande verkeer.

The Mendip Morrismen uit Engeland, Trachtenverein Floninger uit Oostenrijk en de folkloristische dansgroep 'Wi'j eren 't Olde' hadden nog een afspraak voor een optreden op de zondagmiddag bij de Herberg, Museum en Brouwerij Erve Kots, in Lievelde.

Traan van ontroering|
Na afloop hiervan, waarbij ook alle gastgezinnen aanwezig waren, was het nog echt gezellig, totdat de buitenlandse groepen moesten worden uitgezwaaid.
Hier en daar viel een traan van ontroering.
De hoop werd uitgesproken om elkaar in de toekomst nog eens te ontmoeten.


www.ifdzelhem.nl


Openluchtspel De Meene klein groot succes

Complete camping als decor

Zelhem - Afgelopen weekenden, op 3, 4, 9 en 11 juli, zijn de uitvoeringen geweest van het Openluchtspel van De Meene. Deze keer speelde het stuk zich af op een camping midden in Buurtschap De Meene. Om iedereen in de goede sfeer te ontvangen en maximaal te laten genieten van het toneelspel vol humor was er een complete camping ingericht aan de Meeneweg 15. Men voelde zich als één van de gasten en dacht dat men werkelijk op vakantie was.

Warmte
De eerste uitvoeringen op 3 en 4 juli waren redelijk goed bezocht, maar vielen wat tegen door het veel te warme weer en de kans op onweersbuien.

In de lucht houden
Gelukkig maakten de bezoekers dit ruimschoots goed op 9 en 11 juli door massaal richting de Meene te komen. Daarom kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde editie en dus van een klein groot succes. Reden genoeg dus om in de toekomst het Openluchtspel in De Meene proberen 'in de lucht' te houden.

Veel lof
Het Openluchtspel werd dit jaar dan ook niet voor niets weer met veel lof ontvangen door de bezoekers.
Bij deze komedie, "Familie Bruinsma in de bocht", geschreven door Carl Slotboom,won een gezin een week vakantie in een stacaravan in De Meene.

Hilarisch
De familie Bruinsma die ook op deze camping stond, zorgde echter voor de nodige hilariteit. Omdat dit genre de huidige spelersgroep van Toneelvereniging De Meene goed ligt, werd dan ook alles uit de kast gehaald. De spelers zelf vonden het dan ook geweldig wanneer zowel op 9 als 11 juli de volle tribunes met ruim 200 bezoekers dubbel lagen. "Dat is toch waar je het allemaal voor doet", aldus Rob Dijkstra, één van de acht spelers uit De Meene.


www.meene.nl