De band 'Mirco en de wijze mannen' speelt tijdens het jubileum van Live@Ideaal.
De band 'Mirco en de wijze mannen' speelt tijdens het jubileum van Live@Ideaal. Foto: Jan Knoef

Op twee podia afwisselend live bands

Jubileumfeest Live@Ideaal

Zelhem - Midden tussen het braderiegedruis vierde Radio en TV Ideaal een eigen feestje ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het radioprogramma Live@Ideaal. Het paste natuurlijk perfect in de organisatie van de Zomerfeesten, die andere jaren ook muziek programmeert op het centrale dorpsplein.

Ideaal had het professioneel aangepakt: twee naast elkaar geplaatste podiums met elk een aparte geluidsinstallatie. Tijdens het optreden op het éne podium kon op het andere podium worden opgebouwd. De optredende artiesten vormden een dwarsdoorsnede van de bijna 500 bands, die de afgelopen tien jaar te horen waren tijdens de live-optredens in het radio-programma, dat iedere woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur via de frequenties van Radio Ideaal wordt uitgezonden.

Naast de rockmuziek van de 'Alsjeniksgewendband', Nederlandstalige muziek van de Amsterdamse band 'Mirco en de wijze mannen', maar ook het duo 'Margo en Carlijn', de funky muziek van 'Free Fall'. Als afsluiter mocht de 'Hendrik Haverkamp Band' (inclusief hooibalen) het podium betreden.

Het gehele feest werd ook gefilmd en opgenomen, waarbij flarden jubileummuziek in de uitzendingen van Radio Ideaal te horen waren.


www.ideaal.org


Oogstdag bij kinderboerderij Feltsigt

Bekveld - Op zondag 26 juli wordt bij recreatie- en kinderboerderij Feltsigt een traditionele oogstdag met verschillende gewassen georganiseerd. Deze dag worden aardappelen geoogst en gesorteerd zoals dat zo'n 50 jaar geleden veel in de Achterhoek gebeurde en zal het bijna uitgestorven graanras rogge op maar liefst zes verschillende manieren van het land worden gehaald en daarna traditioneel worden verwerkt. Traditioneel houdt dat ook in dat volgens goed Achterhoeks gebruik de noeste arbeiders op het land worden voorzien van een authentiek natje en droogje en dit alles gebeurt in klederdracht uit vervlogen tijden.

Vroeger was het zo dat de boeren het gras veel langer lieten doorgroeien dan tegenwoordig, omdat dat makkelijker was met hooien. Dat op deze manier ook meer van de 'bunder' afkwam, was natuurlijk mooi meegenomen. Voor het maaien van het langere gras werd een maaibalk gebruikt, eerst met het paard ervoor en later in de tijd met de trekker.
Op 26 juli komt de Nederlands Kampioen grasmaaien met de maaibalk zijn kunsten vertonen. Er zal op ouderwetse manier worden gehooid met de hand (om het hooi aan de opper te zetten), met het paard voor de schudder (die later als hark kan worden veranderd) en als laatste onderdeel wordt het in de baal gedrukt met een oldtimer trekker met lagedrukpers erachter.
De aardappelen worden gerooid zowel met de hand (riek) alsook met een drietal verschillende rooiers die worden getrokken door een tractor. Deze dateren uit de jaartallen 1918 tot 1965. Zij zullen de gehele dag doorlopend demonstraties geven hoe het vroeger in zijn werk ging. Als de aardappelen zijn gerooid dan kan men de aangelegde productie lijn volgen omtrent de transformatie van aardappel naar patat.
Op het land van Feltsigt staat een mooi perceel oude soort rogge, dat tijdens de oogstdag zal worden gemaaid, gedorst en gemalen tot brood, bier en veevoeders. Het maaien van de rogge zal met de hand (zicht) gebeuren alsook met verschillende machines: de aflegger (getrokken door een paard) met in het kielzog de meestal vrouwelijke binders die hun kunsten vertonen en de binder (getrokken door een trekker) van rond 1940. Deze kan de vorige twee activiteiten in één handeling verrichten. Op de oogstdag zijn twee varianten aan het werk te zien: de getrokken versie en de zelf rijdende.
In de door stichting Buiten Gewoon Buiten aangelegde moestuin groeien allerlei groentes uit ver vervlogen tijden die zullen worden geoogst en daarna worden geserveerd. Op het speciale moestuinterras worden ook producten van de bijenstal aangeboden, zodat dit geheel een mooi biologisch verantwoord geheel vormt. Over de manier van produceren, zowel de imker als de mensen van de moestuin, zullen demonstraties en uitlegrondes worden gegeven.
Het geheel wordt omlijst met demonstraties van onder andere boerendansers met orkest, oldtimer tractoren, hand gereedschappen en stationaire motoren. De muzikale noot tijdens het dorstfeest zal verzorgd worden door de boerenrock formatie HIK uit Hummelo van 16.00 tot 20.00 uur in de horeca wei.

Op het terrein (met een oppervlakte van ongeveer 20.000 m² ) is een grote speelweide met verharde skelterbaan, meerdere trampolines, een zonnebloemen doolhof en vele terrassen zowel overdekt als buiten met drinken, ijs en streekgebonden etenswaar. De oogstdag is een evenement voor het hele gezin en zal bol staan van gezelligheid. Er wordt geoogst van 10.00 – 18.00 uur. Er wordt entree gevraagd bij de ingang dicht bij de parkeerplaats, parkeren is gratis. Bij slecht weer wordt deze dag verplaatst naar zondag 2 augustus.


www.feltsigt.nl
facebook van Feltsigt
(0575) 462828

Oogstdag bij kinderboerderij Feltsigt.