Koning vogelschieten Jurian Rooks en zijn adjudant Koen Berendsen.
Koning vogelschieten Jurian Rooks en zijn adjudant Koen Berendsen.

Igmar de Keizer jeugdkoning en Jurian Rooks koning

Zonnig school en volksfeest Halle

Halle - Het school en volksfeest Halle, gehouden van 1 t/m 4 juli, is zeer zonnig, oftewel tropisch verlopen. Woensdagavond 1 juli voerde de toneelgroep een klucht in drie bedrijven op: 'Een lekker stelletje'. Zaal Nijhof was goed gevuld, en het publiek heeft genoten van een komisch toneelstuk.

Donderdagavond verzamelden de deelnemers van de optocht zich op de parkeerplaats bij zaal Nijhof. Even leek het er op dat een onweerdepressie de optocht parten zou spelen. Gelukkig voor deelnemers en publiek bleef het bij een verfrissende stevige wind. Onder leiding van de fanfare van muziekvereniging Euterpe uit Halle en haar slagwerkgroep, trok de mooie stoet door de straten van Halle. Na de optocht kon men in de tent achter zaal Nijhof feesten met 'Double XL'.
Vrijdagochtend trokken de kinderen van de dorpsschool door de straten met hun bielemannen. Met zijn allen hebben ze weer veel lekkers onder de groene takken vandaan gehaald, om later op school alles eerlijk te verdelen. Om 11.00 uur mochten alle kinderen een ballon oplaten. Door het prachtige weer gingen alle ballonnen recht omhoog, dit was mooi om te zien. 's Middags tijdens het open podium hebben diverse deelnemers hun talent getoond. Het personeel van de dorpsschool opende met een geweldige act.
Bij het vogelschieten voor de jeugd wist Igmar de Keizer de vogel eraf te schieten, Evanne Wolsink is zijn koningin. Verder konden de kinderen op het sportveld genieten van een luchtkussen/glijbaan en zwembadjes die onder een heerlijke frisse sproeier van SV Halle stonden. Om 16.00 uur werd het kinderfeest afgesloten met de prijsuitreiking van de optocht. In de tent kon men 's avonds feesten met 'Kraakthelder'.
Zaterdagochtend werd tijdens het vogelschieten het eerste schot gelost door Arno Spekschoor, wethouder van de gemeente Bronckhorst. Het tweede schot was voor de koning van 2014, André Waening. Dit keer schoot hij gelijk de kop eraf. De rechter vleugel was voor Addy Brus en de linkervleugel voor Gerrie Kappert. De staart werd door Roel Essink naar beneden gehaald. De romp van de vogel is er afgeschoten door Jurian Rooks. Bij het ontbreken van een partner heeft Koning Jurian gekozen voor Koen Berendsen als zijn Adjudant. Het koningspaar kon rekenen op een prachtige viering, en een serenade van dweilorkest 'Niet zoegen moar bloazen'. Ondanks het warme weer was er nog een redelijke deelname voor de volksspelen op zaterdagmiddag. In de tent werd tijdens de laatste feestavond de muziek verzorgt door 'Monroo'. De organisatie kan tevreden terug kijken, op een goed verlopen school en volksfeest.


Oogstdag Feltsigt: Iesselschotsers en HIK

Bekveld - Tijdens de oogstdag van zondag 26 juli, waar oogsttechnieken uit 1900 tot 2000 zullen worden getoond, zal de boerendansersformatie De Iesselschotsers uit Steenderen acte de présence geven op het terrein van Recreatie en Kinderboerderij Feltsigt gelegen aan de Bekveldseweg nummer 5 in buurtschap Bekveld nabij Hengelo.

Iesselschotsers
Vanaf 11.00 uur 's morgens tot 16.00 uur 's middags zullen de heren en dames van de Iesselschotsers in hun kenmerkende kledij gaan dansen met een vijftal paren. De dansen die worden uitgevoerd zijn zeer passend bij het oogst gebeuren deze dag. Dansen uit een ver verleden, zoals de polka, de valeta en de foxtrot. Rondom de dansers zijn een zevental muzikanten gepositioneerd die het geheel van een smeuïg sausje zullen voorzien. Als er bezoekers zijn die mee willen dansen deze dag dan mag dat.

HIK uit Hummelo
Vanaf 16.00 uur staat er tijdens de oogstdag een dors(t)feest op het programma. Dit is een nieuw onderdeel van de oogstdag om de hedendaagse rockmuziek liefhebbers in een geweldige ambiance te kunnen laten genieten van onvervalste boerenrock in de breedste zin van het woord.
In de tent op het oogst terrein zullen de heren van HIK onder het genot van een drankje en een hapje hun kunsten vertonen. Stelt u zich eens voor; wanneer HIK begint te spelen hoor je op de achtergrond nog de dorsmolen of een stationaire motor, zie je een paard het hooi schudden of wat al niet meer. Heel veel fijner kan het haast niet als je boerenrock wilt in de breedte. Tijdens het dors(t)feest zijn de snackwagen, de ijskar tot het eind (20.00 uur) open, alle andere stands en activiteiten gaan om 18.00 uur dicht. Dus wilt u naast het oogsten nog oude melkmachines, strodaken, stationaire motoren, manden vlechten, oude machines en gereedschappen en nog veel meer bekijken dan kan dit tot 18.00 uur.
De oogstdag kan op zondag 26 juli vanaf 10.00 uur bezocht worden op bovenstaand adres waar gratis geparkeerd kan worden en een kleine entreeprijs wordt gevraagd.
Voor de laatste nieuwtjes ( weerontwikkelingen ) rond de oogstdag van Feltsigt kun je kijken op de website en klik je door naar de facebookpagina.


www.feltsigt.nl


PvdA op agrarisch werkbezoek

Bronckhorst - De PvdA Bronckhorst bezoekt regelmatig instellingen en bedrijven. Zowel raadsleden, bestuursleden en wethouder gaan zo in gesprek met ondernemers en medewerkers om een goed beeld te krijgen wat er in de verschillende bedrijfstakken speelt.

Is men tevreden over de gemeente? Wat zijn en worden de actuele items? Wat betekent het bedrijf voor de gemeenschap in Bronckhorst en wat kan de PvdA betekenen?
Deze maand bezochten een deel van de fractie, het bestuur en de wethouder een agrarisch bedrijf, Ruimzicht in Halle.
Annet Kranenburg en Gerjo Koskamp vertellen met passie over hun bedrijf en over de sector. Ruimzicht is een biologisch bedrijf met melkvee, verbouwt groente en fruit en experimenteert met allerlei duurzame oplossingen. Daarnaast werken er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, heeft Ruimzicht een rol in natuureducatie en werken ze mee aan wetenschappelijk onderzoek.
Allerlei thema's passeerde de revue: De levensvatbaarheid van middelgrote boerenbedrijven, de grenzen van grootschaligheid en beperken van gebruik van gif en antibiotica. Maar ook hoe het contact tussen grotere boerenbedrijven en gemeenschap kan worden behouden en wat de rol van de gemeente en van de raad kan zijn bij alle komende ontwikkelingen.