Savannah van der Laan in actie. Foto: Stefanie de Vries.
Savannah van der Laan in actie. Foto: Stefanie de Vries. Foto: Stefanie de Vries.

Kimberly en Savannah van der Laan doen mee aan een zeven-uurs wedstrijd in Bastogne

Quadcrossteam VLS New Generation

Halle/Bastogne (Be) - Zon, stof, regen, modder, alles kwam aan de orde in de Belgische Ardennen. Op 11 en 12 juli deden het quadcrossteam VLS New Generation met Kimberly en Savannah van der Laan mee aan een zeven-uurs wedstrijd in Bastogne. Zo'n twintig kilo zwaarder bij de finish dan bij de start van de modder eindigden het meidenteam op de negentiende plaats.

Maar liefst 81 quadteams hadden ingeschreven voor deze wedstrijd, waarvan de ene helft uitkwam in een drie-uurs wedstrijd en de anderen streden in een wedstrijd over zeven uur, die voor een deel in de avond werd gereden. Kimberly en Savannah van der Laan deden mee in deze laatste wedstrijd en startten zaterdagavond om 21.00 uur voor hun eerste manche, die drie uur zou duren. Terwijl Savannah zich opstelde op het startveld en nog even de motor een keer extra wilde starten voor de Le Mans start (rennen naar je quad en dan starten), bleek dat de startmotor het af liet weten. Snel werd gewisseld en zus Kimberly nam met haar quad de plek op het startveld in. Niet geheel voorbereid verliep de start toch goed. Ze kwam de eerste ronde als 25e door. De baan was zwaar en terwijl het donker werd en de gaten dieper werden, bleven de dames rond de 25e plaats rijden, alwaar ze ook finishten.
Na een korte nacht stelden ze zich zondagochtend om half negen op voor de tweede manche. Wederom startte Kimberly, aangezien zij in de nacht gefinisht was en haar motor in een gesloten park was gezet en vandaaruit weer moest starten. Terwijl de meesten op hun startknopje drukken om de motor te starten, moet Kimberly haar kickstarter gebruiken. Haar motor heeft geen elektrische starter en dat ging niet helemaal volgens plan. De motor wilde niet aanslaan. Terwijl alle rijders al weg waren, startte eindelijk Kimberly's quad en kon ze aan de wedstrijd beginnen. Na dertig minuten nam zus Savannah in de pitstraat de wedstrijd over. Zij hield het na dertig minuten voor gezien. De hete zon, stof en het zware circuit eisten hun tol en Kimberly nam het stokje weer over. Uiteindelijk finishte Savannah op een 21e plek. Een goede prestatie, Kimberly was als laatste van start gegaan.
De derde en laatste manche startte Savannah, terwijl het zachtjes ging regenen. Dat kon Savannah niet deren, zij is een echte regenrijder en kan op de natte, glibberige baan goed uit de voeten. Na een goede start kwam ze als vijftiende door na de eerste ronde. Na enkele ronden schoof ze zelfs door naar een elfde positie. Ze had intussen de bril af moeten zetten en werd gedwongen in de pits een schone bril te halen. Dat kostte plaatsen. Na dertig minuten nam Kimberly het weer over. Zij moest noodgedwongen na een half uur wisselen omdat het touwtje van haar bril, welke steeds een schoon venster geeft, gebroken was. Het laatste uur was voor Savannah. Het zachte regenen was overgegaan in een gestadige bui. Ze geconcentreerd haar rondjes rijden. Kilo's modder plakten intussen aan de quad, de kleding en op de helm. Ook deze bril moest af, maar ze bleef doorrijden. Als door modder gemummificeerd eindigden ze uiteindelijk als negentiende en tweede damesteam. Tientallen kilo's zwaarder, een ervaring rijker en zeker geen illusie armer, konden ze terugkijken op een goede wedstrijd.