Werkzaamheden begonnen

Aanpak wateroverlast rondweg Hummelo

Hummelo - Sinds enige tijd is een bedrijf uit Didam bezig met het leggen van een buis langs de parallelweg. Deze buis is bedoeld voor de afvoer van het overtollige water uit de sloten langs de nieuwe rondweg in Hummelo.

Bij regenachtig weer treden de sloten regelmatig buiten hun oevers en staat een deel van de parallelweg blank. Vooral bij vorst ontstonden gevaarlijke situaties door dat het water veranderde in een ijslaag.
Tot nu toe kwam bij hoog water in dergelijke gevallen een loonwerker uit Eldrik om het overtollige water op te pompen en af te voeren.

De oorzaak van deze overlast is het feit dat de sloten op het laagste punt in de omgeving liggen en er geen doorgaande watergangen zijn, waardoor bij neerslag alle water zich verzameld op deze plek. Verder is de infiltratie in de grondlaag niet optimaal.
Nabij de Groeneweg bestaat de grond hoofdzakelijk uit zand wat snel verzadigd is. Ook zijn de sloten deels gevuld met zand door het aan- en afvoeren van grond tijdens de aanleg van de rondweg. De berg zand nabij Groeneweg 6 wordt binnenkort ook afgevoerd.
De provincie Gelderland heeft besloten om nu een pompstation te plaatsen nabij de Groeneweg. Via een persleiding wordt het overtollige water afgevoerd naar een sloot ten noorden van de Kipstraat. Het is de bedoeling dat de pompinstallatie bij een te hoog waterniveau automatisch het teveel aan water wegpompt. De werkzaamheden worden in de eerste week na de bouwvakvakantie afgerond. De eigenaar van de rondweg, de provincie Gelderland, is de opdrachtgever voor deze werkzaamheden.


Dremptse wijn in de prijzen

Drempt - Bij een wijnkeuring in Freiburg (Duitsland) is de droge witte wijn Johanniter van Wijnboerderij 't Heekenbroek uit Drempt als beste droge cuvée wijn bekroond.

Cuvée wijn betekent een wijn gemaakt van twee of meer soorten druiven. Bij de Johanniter zijn dit de rassen Johanniter en Solaris. Het kweekinstituut in Freiburg waar onder andere de Johanniter en Solaris zijn gekweekt, houdt jaarlijks een keuring van de wijnen die van deze rassen gemaakt zijn.
Deze wijnen komen uit heel Europa van Italië tot Denemarken. Naast de prijswinnende wijn produceert 't Heekenbroek ook rosé, rode en zelfs mousserende wijnen.


www.heekenbroek.nl


Zomertijd bibliotheek Zelhem

Zelhem - Van 27 juli tot en met 14 augustus gelden voor de bibliotheek in Zelhem aangepaste openingstijden.

Op donderdag alleen van 14.00 tot 17.30 uur en op vrijdag van 14.30 tot 17.30 uur open. Donderdagochtend en vrijdagavond vervallen in deze periode. De overige dagen gelden reguliere openingstijden. Men kan met de bibliotheekpas ook terecht in andere vestigingen van bibliotheek West-Achterhoek. Openingstijden staan op www.bibliotheekwestachterhoek.nl.