Op deze impressie ontbreekt de derde etage aan de rechterkant nog. Foto: PR
Op deze impressie ontbreekt de derde etage aan de rechterkant nog. Foto: PR Foto:

Nieuwbouw Zonnekamp tweede helft 2016 van start

Zelhem - De belangrijkste reden van verhuizing van de bewoners van de Zonnekamp naar hun tijdelijke onderkomen in de Holterbroek in Doetinchem was niet de sloop en de nieuwbouw, maar de betere verpleegmogelijkheden van de woonsituatie in Doetinchem. "In Doetinchem konden we een begin maken met het groepswonen, waarbij een aantal bewoners met een eigen slaapkamer rondom een gezamenlijke woonkamer woont", aldus Markenheem bouwmanager Jaap Sprey. "Na de afronding van de bouw van Schavenweide kwam die locatie vrij en hebben we het verhuismoment bepaald."

In de afgelopen periode werd geïnformeerd of de Zonnekamp dienst kon doen als tijdelijke opvangplek voor vluchtelingen, maar het gebouw was én niet geschikt voor de opvang én de plannen van Markenheem voor sloop waren al in een té ver gevorderd stadium. "Vorige week hebben we de bewoners, hun families en andere belanghebbenden bijgepraat over de definitieve plannen en het tijdstraject dat daarbij hoort, dus nu is het moment om de inwoners van Zelhem te informeren. Daarvoor komt er in december een nieuwsbrief uit. Kortgezegd komt het er op neer dat we in januari met de sloop beginnen. Vervolgens start de nieuwbouw in het derde of vierde kwartaal, waarna het in het tweede kwartaal van 2018 in gebruik kan worden genomen."
Op de artist impression is te zien dat de plannen tot het laatst toe nog zijn aangepast. De twee villa's hebben vanaf het begin drie woonlagen met, per woonlaag, ruimte voor acht bewoners, die hun zit/slaapkamer met badkamer rondom een centraal gelegen huiskamer hebben. Alleen de ligging van de twee villa's ten opzichte van elkaar is nog aangepast. "Hier is dus plek voor zes keer acht verpleegplekken voor cliënten, die problemen hebben met het geheugen. Het derde gebouw (rechts) had eerst maar twee verdiepingen, zoals op de 'artist impression' nog te zien is, maar daar komt nu definitief toch een derde verdieping op. Op de begane grond komt het restaurant en voorzieningen voor de dagopvang, met twee woonlagen erboven voor (twee keer acht) cliënten met somatische problemen. Het totaal aantal verpleegplekken komt daarmee op 64, wat toch een krimp is, want de oude Zonnekamp had 75 wooneenheden." Tot de ingebruikname van de nieuwbouw in 2018 zijn de voorzieningen voor de bewoners van de Magnoliaflat ietwat beperkt. Voor de restaurantfunctie en de dagopvang zijn op de begane grond twee appartementen samengevoegd en omgebouwd, zodat de activiteiten toch doorgang kunnen vinden. Tot slot staan er op de tekening nog twee, vaag getekende, gebouwen. Jaap Sprey: "Die horen niet bij de huidige nieuwbouw, maar geven een mogelijke vervanging van de Magnoliaflat aan."


Bovenaanzicht, zie contact.nl

Afbeelding