jonge museumgasten kunnen zelf met treintjes komen spelen. Foto: PR
jonge museumgasten kunnen zelf met treintjes komen spelen. Foto: PR

Spelen met houten treinen

in kerstvakantie

Doetinchem - In de kerstvakantie, van 20 december tot en met 10 januari 2016 kunnen kinderen 's-middags spelen met houten treinen bij het Openbaar Vervoer Museum in Doetinchem. Verzamelaar Onno van Hooren uit Deventer zal een groot gedeelte van zijn collectie houten treinen tentoonstellen in de Rabobankzaal. Onno is van jongs af aan al gek op treinen en zelf sporen bouwen. Het unieke van deze tentoonstelling is dat Onno speciaal voor het OVM in de Rabobankzaal houten treinbanen opbouwt, waarop jonge museumgasten zelf met treintjes kunnen spelen. Het museum is op maandag en op 24, 25, 26, 31 december en 1 januari gesloten. De openingstijden zijn van 12.00 tot 17.00 uur, op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang voor kinderen van 0 tot 12 jaar is 1,50 euro, inclusief glaasje ranja. Toegang 13 jaar en ouder: 5 euro. De museumkaart is geldig.


Exposities & Agenda

Galerie Bibliotheek Zelhem
Expositie 'Achterhoek 1' met werken van acht Achterhoekse kunstenaars. Te bezichtigen tot en met 16 januari tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Een verrassende combinatie van technieken en materialen.
Museum Smedekinck
Winterexpositie 'Wat handen kunnen maken', een expositie met werken van 15 hobbyisten. Het museum is van november t/m maart elke donderdagmiddag en elke 1ste zondagmiddag van de maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Een toegangskaartje kost € 4,--. Kinderen t/m 12 jaar en leden van Oudheidkundige Vereniging Salehem hebben gratis toegang.
Agenda
16 december:
Live@Ideaal vanuit de Lambertikerk met optredens van 'Pure', 'Jazzy Women' en 'Wendy&Rita'. Verhalenverteller Frans van Gorkum zal een kerstverhaal vertellen.
18 december: Kerstlransen maken in de Oranjehof onder leiding van Gerda van Ussen.Aanvang: 19.30 uur. Kosten € 16,--.
20 december: Midwinterhoornwandeling bij museum Smedekinck
26 december: Midwinterhoornwandeling in de Slangenburg. Start bij het Koetshuis. Met medewerking van d' Olde Roop. Met levende Kerststal. Start wandeling tussen 13.30 tot 16.00 uur.


Openingstijden kledingbank Zelhem

Zelhem - Zaterdag 19 december is de laatste gelegenheid om kleding te brengen bij de Zelhemse kledingbank in de voormalige basisschool Schildersoord. De vrijwilligers van de kledingbank houden vervolgens twee weken vakantie, waarna de winkel weer open gaat op 5 januari van 13.00 tot 14.30 uur. Op 19 december is de kledingbank van 10.00 uur tot 13.00 uur geopend. Er is voor iedereen wel iets te vinden. Kom gerust eens kijken. De kledingbank is voor iedereen toegankelijk. Volgend jaar worden de openingstijden op de zaterdag iets aangepast. De kledingbank is dan tot 12.00 uur open. Indien u in die tijd niet kunt komen is het mogelijk om een afspraak te maken om op een later tijdstip te komen. U kunt daarvoor telefonisch contact opnemen met Gracia Siebelink, tel. 0314-623576, Annie Peppelman, tel. 06-10050805 of Henny Onstenk, tel. 06-50462297. In de vakantieperiode van de kledingbank is de voedselbank wel gewoon open. Als u dan voedsel wilt komen brengen kan dit op de woensdagochtenden. Vanaf 8 jan kan dit weer gewoon op de vrijdagochtend.


Oudejaars Stiltedag

Doetinchem - Op woensdag 30 december wordt er in het stiltecentrum van de Sint Willibrordabdij Slangenburg in Doetinchem een stiltedag gehouden. Deze oudejaars stiltedag is een mooie gelegenheid om 'stil' te staan bij en te reflecteren op wat je achter laat of bewust wilt achterlaten in het oude jaar. Je onderzoekt ook wat je met bewuste aandacht wilt meenemen het nieuwe jaar in.

Er wordt weinig gesproken op een stiltedag. Er is geen hermetische stilte. Als er wat gezegd wordt heeft het woord de intentie ons te helpen openen voor wat is. Zonder er wat aan toe te voegen of van af te halen. Inloop met koffie-thee in stilte vanaf 10.00 uur. Programma begint om 10.30 uur en om 16.30 uur wordt de dag afgesloten. Programma onderdelen: meditatie zitten, meditatie in beweging, ademoefeningen en licht lijf werk, Contemplatie en reflectie met beelden, loslaten en focussen en ritueel: wat neem ik mee, wat laat ik achter. Je hoeft geen meditatie-ervaring te hebben om mee te kunnen doen aan de stiltedag. Gemakkelijk zittende kleren is prettig bij de oefeningen, eventueel dikke sokken of pantoffels. Geen schoenen in de werkruimte. Maximaal 25 deelnemers. Eigen lunch meenemen. Er is vegetarische soep en koffie, thee en water.
De stiltedag wordt begeleid door Roef Mensink.

Aanmelden kan tot 24 december via e-mail: roef@wildekastanje.nl of www.slangenburg-meditatie.nl