Remigiuskerk in Steenderen in 1952. Foto: G.Th. Delemarre
Remigiuskerk in Steenderen in 1952. Foto: G.Th. Delemarre Foto: G.Th. Delemarre

Geschiedenis en toekomst van
monumentale kerkgebouwen

STEENDEREN - De Historische Vereniging Steenderen nodigt u uit voor een lezing, geïllustreerd met dia's op maandag 18 maart om 20.00 uur in Het Anker, JF Oltmansstraat 7, 7221 NA Steenderen.

De lezing zal gaan over de geschiedenis van de kerkenbouw. Daarbij zal steeds een vergelijking gemaakt worden tussen de algemene trend in West Europa met zijn periodes, zoals romaans, gotisch et cetera met de diverse stijlen die daarbij horen en de gebouwen die in Gelderland en in de regio van Steenderen worden aangetroffen. Aan de orde komen de basiskenmerken van een kerkgebouw, de verschillende varianten afhankelijk van hun functie, kapel, kloosterkerk, bisschopskerk, parochiekerk, de verschillende eisen die de (veranderende) liturgie stelt aan gebouw en inrichting ervan, de verschillende architectonische vormen die het kerkgebouw in de loop van de tijd heeft gekregen, de grote veranderingen na de Reformatie, de opbloei van de kerkenbouw in de negentiende eeuw en in de Wederopbouwtijd na de oorlog. Ook is er aandacht voor de huidige situatie, waarbij kerkgebouwen een multifunctioneel of geheel ander gebruik krijgen.

Dit alles wordt geïllustreerd met dia's. De Remigiuskerk in Steenderen en de kapel in Bronkhorst vallen onder de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK). Namens deze Stichting zal drs. J.J.P. Gardeniers de avond verzorgen. De toegang voor leden is gratis. Niet leden betalen drie euro, dit is inclusief koffie of thee. De koffie staat klaar om 19.30 uur.

U bent van harte welkom.