Kely Kasteel (l.) en Marlies Hietbrink vermaken zich in de feesttent van De Peardeknuppels. Foto: Luuk Stam
Kely Kasteel (l.) en Marlies Hietbrink vermaken zich in de feesttent van De Peardeknuppels. Foto: Luuk Stam Foto: Luuk Stam

Feestgangers vieren carnaval in Knollendarp

HENGELO - Onder leiding van Prins Wesley de Eerste en de Hengelose carnavalsvereniging De Peardeknuppels vierde Knollendarp drie dagen carnaval. Zaterdagavond spande de kroon met zo'n duizend bezoekers.

Door Luuk Stam

De tent is flink vol. In de discotheek kun je over de koppen lopen. En in café De Zwaan is het vroeg op de avond al gezellig druk. Na een vrijdagavond met zevenhonderd bezoekers is de zaterdagavond traditiegetrouw het meest druk bezocht. "Het jassenhok hangt helemaal vol," stelt Rick Hulshof van De Peardeknuppels rond middernacht tevreden vast. "Er kunnen achthonderd jassen hangen. En dan zijn er ook nog mensen die geen jas bij zich hebben."

Een jas is vanavond dan ook niet voor iedereen nodig. Bezoekers zijn in de meest uiteenlopende uitdossingen naar het epicentrum van carnavalvierend Hengelo gekomen. Wie vanavond bij De Zwaan rondloopt, ziet konijnenpakken, verpleegsters, cowboys en zelfs een wandelende flitspaal. Hengelo mag dan wel geen uitgesproken carnavalsdorp zijn, toch weten De Peardeknuppels dit festijn hier nu al voor de zevende keer op rij neer te zetten.

Dat blijft ook buiten de dorpsgrenzen niet onopgemerkt. Emily Kannegieter (18) uit Laag-Keppel en Anne Middelkoop (19) uit Keijenborg vermaken zich kostelijk. "Geweldig feestje," vindt de als cowgirl verkleedde Kannegieter. "Het is wel erg druk," voegt Middelkoop toe. Cas Goossens - "Ik ben bijna 18!" - heeft in een gorillapak de fietstocht vanuit Keijenborg gemaakt. "Ik ben hier voor het bier," zegt Goossens. "En ook voor de gezelligheid."

Konijnenpakken en wandelende flitspaal

Voor Marlies Hietbrink (19) en Kely Kasteel (18) uit Hengelo is het al de tweede avond op rij op het feestterrein van De Peardeknuppels. Verkleed als nerd en piraat horen Hietbrink en Kasteel deze zaterdagavond het nummer De Woonboot van Stef Ekkel door de tent gaan. Zelf staan ze aan de zijkant van die tent. Hier is het wat rustiger. En er is goed overzicht over de deinende groep carnavalisten. Er komt een kippenpak langs. Daar zit Sjoerd Wolbert uit Hengelo in. "Leuk feestje," vindt hij. "De organisatie is goed."

De zaterdag loopt dan op zijn eind. Maar ook zondag zitten De Peardeknuppels niet stil. Het is de dag van het kindercarnaval en de optocht door het dorp. Die optocht is een bonte stoet waarbij speciaal voor Prins Wesley een crossmotor op een aanhangwagen is gemonteerd. Zondagavond sluit de carnavalsvereniging traditioneel af met Swansation White waarbij iedereen in het wit naar café De Zwaan komt. Daarna zit het carnaval in Knollendarp er pas echt op.


Kely Kasteel (l.) en Marlies Hietbrink vermaken zich in de feesttent van De Peardeknuppels. Foto: Luuk Stam