De optocht in Keijenborg viert vijftigste editie. Foto: PR
De optocht in Keijenborg viert vijftigste editie. Foto: PR

Impressie van een kloosterweekend

'Stil Leven'

STEENDEREN/TILBURG - Van 29 tot 31 januari 2016 bezocht een groep van elf personen van de protestantse gemeente Steenderen en Bronkhorst en de katholieke geloofsgemeenschap van Steenderen de Abdij van Koningshoeven in Berkel-Enschot bij Tilburg. Dominee Fini van Zoelen was de organisator van het weekend. In de abdij leven een groep monniken volgens de regel van Benedictus. Er is een bierbrouwerij bij waar het bekende Trappistenbier wordt gebrouwen. Daarom worden deze monniken ook wel Trappisten genoemd.

"Van vrijdagmiddag tot zondagmiddag waren we te gast. Wij hebben deze dagen het leven van deze monniken van dichtbij mogen meemaken. Een leven dat gekenmerkt wordt door bidden, zingen, stilte en werken. Wij waren bij alle diensten aanwezig die gehouden werden in de kapel van het klooster. 's Nachts om 4.15 uur begon de eerste dienst, de Nachtwake. Om 6.30 uur volgde de tweede dienst, de Lauden, het morgengebed, waarna het ontbijt in stilzwijgen (ook door ons als gasten) werd genuttigd. Om 8.00 uur volgde de derde dienst, de terts. In totaal zeven keer op de dag ontmoeten de monniken elkaar in de kapel voor zang, meditatie en gebed. Op de zondagmorgen maakten wij de Hoogmis mee die door de monniken verzorgd werd in de grote Abdij kerk, geweldig! Wij voelden ons zeer verbonden en hebben enorm respect gekregen voor hun manier van leven. De keuze voor een leven als monnik is geen eenvoudige. Dat werd ons wel duidelijk toen we met broeder Johannes, onze gastenbroeder, in gesprek waren op zaterdagavond. Ook de intrede is geen eenvoudige opgave. Men doorloopt in zes jaar verschillende fasen voordat een definitieve intrede als monnik bij de Trappisten plaats kan vinden. Broeder Johannes wenste ons aan het einde van zijn aanwezigheid zaterdagavond dat wij net zo gelukkig mochten zijn als hij! En dat na zijn eigen veelbewogen levensverhaal dat ons allen zeer ontroerde! Wij waren het samen eens dat we dankbaar zijn voor de ervaring en veel respect hebben voor de monniken en hun leefwijze. Een ervaring om nooit te vergeten! Een dag na onze thuiskomst stond er in de krant dat er een Glossy is uitgekomen dat gaat over het leven van de Trappisten in de Abdij van Koningshoeven nabij Tilburg met de toepasselijke titel: Stil Leven. Deze gaan we allemaal aanschaffen. Dan kunnen we nog eens nagenieten."


Wagenbouwersvergadering

Uitnodiging

KEIJENBORG - De kermis 2015 is inmiddels al weer een tijd achter de rug. Het bestuur van Schuttersgilde St. Jan kijkt terug op een zeer geslaagde kermis en een eveneens zeer geslaagde optocht met ook dit jaar weer een hoge kwaliteit aan wagens. Zij kijkt al weer vooruit naar de optocht 2016. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste kermisoptocht in Keijenborg rond ging.

Ook dit jaar zal er wederom een wagenbouwersvergadering plaatsvinden. Tijdens deze vergadering zal de DVD van de afgelopen kermisoptocht getoond worden en zal eveneens de gebruikelijke 'naverteringsprijs' voor de categorie 'zelfgemaakte wagens' uitgereikt worden.

Aansluitend kan zoals inmiddels gebruikelijk informeel worden nagesproken over de afgelopen optocht en vooruit gekeken worden op de komende optocht, dit alles onder het genot van een drankje. Deze avond zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 26 februari en starten om 20:00 uur. Locatie is het Schuttersgebouw van St. Jan aan de St. Janstraat in Keijenborg.
Alle wagenbouwers, zowel huidige, voormalige, als wagenbouwers in spé, zijn van harte welkom op deze avond waarbij we de kermis nog eens iets kunnen nabeleven, de rivaliteit voor 2016 vast kunnen aanwakkeren en met elkaar alvast ideeën kunnen opdoen voor de komende jaren.
Het schuttersgilde hoopt iedereen deze avond te mogen ontvangen en wil jullie in ieder geval nogmaals bedanken voor jullie inzet voor en tijdens de Keijenborgse optocht.


www.kermiskeijenborg.nl


Couchtrip met de Bankdirecteuren

Zing, vecht, huil, bid, lach, drink, dans en bewonder

BAAK - Op 20 februari spelen de Bankdirecteuren bij de Bierkaai in Baak, een herkansing voor degenen die het uitverkochte optreden op de eerste januari in de Herberg gemist hebben. De kaarten vlogen toen als warme breudjes oaver de toonbank, dus er moest gewoon een vervolg komen ... en die kump 'tr noe ook!

Huiskamerkroeg
De rode sofa, de lamp en borreltafel zullen worden neergezet in de prachtige huiskamerkroeg van Patrick en Annelies. Het recept is weer als vanouds, doch zeer beproefd: fraaie en bekende versjes uit het volledige muzikale erfgoed, gebracht met plezier en passie, hard genoeg om 'met te reeren' en zacht genoeg om 'efkes biej te praoten'.
Voor alle leeftijden
Bijzonder geschikt voor nagenoeg alle leeftijden, dus jong en onbedorven of metalliek grieze hippies, wij heten u allen welkom. Wil je een versje mee drummen, een liedje mee zingen of gewoon fijn met de konte op de bank bie de Directie? Alles is mogelijk, maar het aantal keren dat de Bankdirectie in het openbaar te zien is, is op een enkele hand te tellen dus komt allen naar Baak! Vol is vol en dat is 't allerbeste.

Tweehonderdste optreden
De Bankdirecteuren hebben de grote eer om het tweehonderdste liveoptreden in De Bierkaai te verzorgen.
20 februari, Café de Bierkaai, Baak. Aanvang 21.00 uur.

Tweehonderdste optreden Bankdirecteuren bij De Bierkaai. Foto: Pr