Kleurrijk bouwwerk van kunstschilder Jan van Hal. Foto: Kunst4daagse
Kleurrijk bouwwerk van kunstschilder Jan van Hal. Foto: Kunst4daagse

Kennismaken met kunst4daagse deelnemers rondom Baak

BRONCKHORST – De kunstmanifestatie in Bronckhorst, gehouden van 5 t/m 8 mei viert dit jaar het tienjarig jubileum. Voor de tiende keer openen vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de (fiets)route in en rond Baak. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

De route rond Baak begint en eindigt bij Theetuin Vierakker, waar Riny Slütter, Susanna Redeker, Ida Roekevisch, Jos Ruis, Lummy Maccare en Valka Loohuis exposeren. In het pand van de theetuin zat tot 2007 een maalderij en bakkerij. Nu worden er kunstexposities gehouden. Er is een botanische tuin, een fruittuin en buitentheater. Ria Kooistra exposeert bij Boerderijwinkel Den 4 Akker. De boerderij kreeg zijn karakter door de wijze van bouw, met natuurlijke materialen, zoals strobalen bewerkt met leem en houten gebinten.
De Sint Martinuskerk dateert uit 1890 en is gebouwd door architect Alfred Tepe (1840-1920). Dankzij een gulle gift van de toenmalige kasteelheer, baron Van der Heijden, kon Baak deze kerk laten bouwen. In 2006 werd de splitsing in een kerkdeel voor kerkdiensten en een niet kerkdeel voor evenementen en exposities, afgerond. Ankie Borgers, Jolly Berfelo, José Spiek, Anneke Copier-Vlaar en Bertha Ruesink tonen daar hun werk.
Kunsthandel Baak heeft zijn showroom voor en het atelier van de lijstenmakerij achter in de bedrijfshal gerealiseerd. Naast de kunst van de handel is werk van Liesbeth Spaansen en Stein Oukes te zien. Kathleen Osborne woont en werkt in de boerderij 'Die Capelle' in Baak, naast de ruïne van de Sint Nicolaaskapel. Haar mede-exposanten zijn Elly Sonke, Dagmar Schneider en Annie Elissen.
Boerderij Middelbeek in Toldijk, genoemd naar de ligging tussen de Grote en Kleine Beek, werd in 1895 na een grote brand opnieuw gebouwd. De vierde generatie van de familie Kets werkt er in het melkveebedrijf. Op de deel exposeren Lotte van Zanten, Annie Hagens, Tommy Bauling en Ina Kets.
Jan van Hal exposeert in zijn eigen atelier achter het huis in Toldijk waar hij woont en vroeger werkte. Dit ouderlijk huis van zijn vrouw Henny was in vroeger jaren de kleermakerij van zijn schoonouders. De Steenderense Remigiuskerk is onlangs opgenomen door de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), actief om religieus erfgoed en oude, monumentale kerken te behouden. De leden van de Plaatselijke Commissie en hun partners exposeren hier: Roelie Reiling, Menno Leistra, Ina Kets, Ali Klompenhouwer, Ina Bijvank en Tineke Roorda.
Eskes 'Tweewielerhuis' staat op de gevel te lezen. Deze Steenderense fietsenwinkel is de expositieruimte van Dieuwke Lieuwma, Rietje Heeling, Marga Zweers en Jannie Eskes. Galeriebronkhorst is een tijdelijke expositieruimte in een bijzonder woonhuis in Steenderen. De woonkamer is gastvrij geopend, vanaf het talud is zicht op de uiterwaarden van de IJssel en de Posbank. Ina Bijvank exposeert met drie gasten.
In rijksmonument het Muldershuis in Steenderen, een boerderij en oudere aangebouwde schuur, exposeert Het Steenders Palet: Ali Klompenhouwer, Diny Boogman, Walter Stellaart en Tineke Roorda. Het Kunstgemaal Bronkhorst biedt, in de voormalige dienstwoning van het gemaal Grote Beek op de IJsseldijk te Bronkhorst de werken van Alexander Lichtveld. Via de dijk gaat de route via knooppunten terug naar Theetuin Vierakker.
Alle routes staan in de brochure bij Weekblad Contact en de website.


kunst4daagsebronckhorst.nl