Burgemeester Besselink gaat tijdens het buurt maken als vrijwilliger aan de slag in de boomgaard van Linzell. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink gaat tijdens het buurt maken als vrijwilliger aan de slag in de boomgaard van Linzell. Foto: Liesbeth Spaansen

Burgemeester maakt buurt met en in Het Steenders Landschap

STEENDEREN - Op zaterdag 12 maart organiseerde Het Steenders Landschap alweer haar laatste winter-werkochtend van het seizoen. Deze werkochtend was niet alleen een gezellige, maar ook een bijzondere. Burgemeester Marianne Besselink kwam buurt maken met de landschapsvereniging, hun werk en hun enthousiaste vrijwilligers. Zij hebben haar op de werkochtend toegelicht, maar vooral laten zien hoe een doorsnee werkochtend verloopt en wat de vereniging in het twaalfjarig bestaan heeft gerealiseerd. Het enthousiasme van de vrijwilligers is haar zeker niet ontgaan! Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn.

Om 8.45 uur verzamelden rond de veertig vrijwilligers in de schuur bij de familie Jolink. Burgemeester Besselink, net als de anderen gekleed in werkbroek en kaplaarzen, schudde iedereen de hand. Oprichter en oud-voorzitter van Het Steenders Landschap René van Eijden heette het gezelschap van harte welkom, in het bijzonder de burgemeester. In het kort vertelde hij over het ontstaan van de natuurvereniging. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat er steeds meer van dergelijke initiatieven komen. "Maar het belangrijkste van vandaag is dat we straks aan de slag gaan", lacht hij. "De vrijwilligers zijn vooral van het aanpakken. De kracht van een vrijwilligersorganisatie is, dat je mensen moet laten doen wat ze leuk vinden en dat je het gezellig maakt. Dat is wat mij betreft tevens een hoogtepunt. Een hoop werk verzetten met elkaar en wat je nu niet doet, komt een volgende keer. Het blijft vrijwilligerswerk."
Burgemeester Besselink vindt het leuk om kennis te maken met de vrijwilligers. "Ik wil graag een burgemeester zijn die weet wat er in de samenleving leeft. Ik dacht, hier zullen best een paar mensen zijn, maar ik ben overweldigd door het aantal dat hier staat. Als je inderdaad doet wat je leuk vind, dan kost het minder energie." Ze hield het kort. "We gaan aan de slag."
Harry Sesink en Lucas Kalkers vertelden in het kort over de geplande werkzaamheden en de veiligheid hierbij, waarna de vrijwilligers in groepjes naar de verschillende locaties vertrokken. De burgemeester werkte mee in de hoogstamfruitboomgaard van Linzell, maar ging ook kijken in de boomgaarden van Massink en Addink. Zij liet zich uitgebreid informeren over de hoeveelheid snoeiwerk dat is verricht, met name door de werkgroep HoogStamLeu. Op de werkochtend werd het restant voltooid. Omdat de hoogstamfruitbomen steeds ouder worden, is het snoeihout dat eraf komt steeds dikker. Daarom is het snoeihout ter plekke machinaal versnipperd zodat de boomgaarden er weer opgeruimd uitzien. Langs een boomgaard staat traditioneel een meidoornheg of legheg. De heggen rond de boomgaarden van Linzell zijn zaterdag geschoren. Het materiaal dat vrijkwam, is versnipperd.
Tot slot zijn er werkzaamheden verricht in het Plantenbos. Waar op de vorige werkochtend werd gekapt, is hetzelfde perceel ingeplant met struiken zoals meidoorn en hazelaar. Het idee is dat de (vele) bomen elkaar niet meer verdringen maar dat het toch een dicht en gevarieerd bos blijft dankzij de aangelegde ondergroei. Zo komt de Lindelaan bij de entree veel beter tot zijn recht en oogt het bos al veel gevarieerder.
De werkochtend werd rond 12.30 uur gezellig afgesloten met een kop dampende erwtensoep en een broodje worst. Omdat het de laatste werkochtend van het winterseizoen was, werd er bovendien een lekkere borrel geschonken. De vrijwilligers en de burgemeester werden bedankt voor hun aandeel en de familie Jolink in het bijzonder voor hun gastvrijheid. De vereniging kijkt terug op een geslaagd seizoen.
Het Steenders Landschap nodigt belangstellenden uit om een volgende keer te komen helpen. De eerstvolgende werkdag staat gepland voor woensdag 22 juni, aanvang vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom, het is vrijblijvend, niet prestatiegericht en het is niet nodig lid te zijn van de vereniging.


hetsteenderslandschap.nl