Jongerenwerker Paul Koopman en wethouder Antoon Peppelman in het nieuwe jeugdhonk. Foto: Willy Hermans
Jongerenwerker Paul Koopman en wethouder Antoon Peppelman in het nieuwe jeugdhonk. Foto: Willy Hermans

Opening vernieuwde Jongeren
Ontmoetings Plek Steenderen

STEENDEREN - Op woensdag 16 maart opende wethouder Antoon Peppelman het vernieuwde jeugdhonk in Steenderen. Deze Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) bij Sporthal Het Hooge Wessel is het resultaat van inspanningen van verschillende betrokken partijen.

De houten bouwval heeft plaats gemaakt voor een prachtig onderkomen dat zeker 20 jaar mee kan. De locatie is een paar meter opgeschoven, de jongeren hebben een overdekt onderkomen en het veldje is afgezet met een stevig hekwerk. Iedereen is er blij mee en vooral de jeugd zelf. Voordat de JOP kon worden geopend was er veel weerstand overwonnen. Toen een tijd geleden bleek dat een nieuw Integraal Kind Centrum (IKC) naast het jeugdhonk zou komen, werd zelfs een petitie gestart om de JOP te verplaatsen, waarbij werd aangevoerd dat er sprake zou zijn van overlast. Het tegendeel bleek waar.

De jeugd was al sinds 2014 bezig met een schoonmaakproject onder leiding van jongerenwerker Paul Koopman en zijn stagiair Alan Roufs.
Koopman leidt deze projecten al geruime tijd en met succes op meerdere hangplekken binnen de gemeente Bronckhorst en vertelt: "Een schoonmaakproject houdt in dat de jeugd best een eigen plek mag hebben om elkaar te ontmoeten, maar dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de rommel die vaak achtergelaten wordt. De Steenderense jongeren waren hierin een voorbeeld voor anderen. Elke maandag maakten zij een bezem en vuilniszak hun plek schoon, waardoor jongeren elkaar gingen aanspreken op het maken van rommel en dat de gemeente geen mensen meer hoefde in te zetten. Na de schoonmaak werd er in de sporthal gevoetbald. Het goede gedrag wordt zodoende beloond met een leuke en gezonde activiteit. Bijkomend voordeel: twaalf jongeren hebben zich in 2014 aangemeld bij een voetbalclub. En zijn dus minder vaak in het honk, omdat zij moeten trainen. Op initiatief van de gemeente Bronckhorst kwam er een bijeenkomst waarin ouders, buurt, JEKK en Steenderens Belang hun zorgen konden uitspreken. De jongeren konden op hun beurt uitleggen wat een JOP is; een plek waar ze elkaar na hun werk of school kunnen ontmoeten. Wijkagent Harm Baarslag gaf aan dat er het afgelopen jaar geen enkele melding was gedaan van overlast."
Uiteindelijk heeft deze bijeenkomst ervoor gezorgd dat het honk kon blijven. Deze moest alleen een aantal meters verplaatst worden. De gemeente verleende medewerking en nu is er een mooie plek voor de jeugd om elkaar te ontmoeten. Ook is er een herinrichting gekomen van de parkeerplaats en aanrijdroute. Bijkomend voordeel is dat overdag ook jongere kinderen volop gebruik maken van deze plek. Omdat de jeugd, jongerenwerker en stagiaire de samenwerking met de school en alle omliggende verenigingen wilden aanmoedigen, organiseerden zij een officiƫle opening van het vernieuwde jeugdhonk. Zij nodigden alle partijen uit om de nieuwe JOP te laten zien in de hoop dat dit het begin is van een voorspoedige samenwerking. Wethouder Peppelman sprak de genodigden toe en verklaarde de JOP voor geopend.