Jubilarissen van Crecendo worden gehuldigd. Foto: PR
Jubilarissen van Crecendo worden gehuldigd. Foto: PR

Kinder-Kunstenaars gezocht

BRONCKHORST - Voor haar tienjarig jubileum is de Kunst4daagse binnen de gemeente Bronckhorst op zoek naar tien kunstenaars van tien jaar oud. Wie zin heeft om te exposeren bij de grote opening op dinsdagavond 3 mei, mag zijn of haar kunstwerk laten zien aan een groot publiek en schitteren in het volle (kunst)licht.

Opgeven kan via het e-mailadres: kunst4daagsebronckhorst@gmail.com. Doe dit voor sluitingsdatum, woensdag 30 maart. Daarna wordt bekend gemaakt wie is uitgekozen om mee te mogen doen. De geselecteerde Kinder-Kunstenaars krijgen ter inspiratie een gezellige middag aangeboden bij een ervaren kunstenaar in een heus werkatelier. Daar horen zij dan hoe zij het beste de kunstenaar in henzelf naar boven kunnen halen door te boetseren, schilderen, rijmen, schrijven, kliederen, plakken, sprokkelen, fotograferen, tekenen, beitelen of zingen. Zij kunnen hun fantasie loslaten op het thema 'kunst'. Zij zijn de kunstenaars dus zij bepalen de regels!
Mail voor vragen en aanmeldingen.


kunst4daagsebronckhorst@gmail.com


Voorjaarsconcert
Crescendo goed bezocht

Tachtigjarig bestaan

HENGELO - Het voorjaarsconcert van Crescendo in sporthal de Kamp stond in het teken van het tachtigjarig bestaan van de vereniging. Crescendo was aanvankelijk een fanfare en bestond uit alleen mannen. Pas in 1956 maakte het eerste vrouwelijke lid haar opwachting. In 1974 werd de slagwerkgroep opgericht. Dit alles kwam prachtig tot uitdrukking in de wijze van opkomst; eerst de mannen, daarna de vrouwen en daarna de slagwerkgroep.

Ook de muziekkeuze van de harmonie weerspiegelde het tachtigjarig bestaan van de vereniging. De harmonie opende met het nummer 'Summertime' uit de opera 'Porgy and Bess' van George Gershwin uit 1935. Met het nummer 'Swinging Glenn Miller' werd een ode gebracht aan de in 1944 bij een vliegtuigongeluk omgekomen Amerikaanse jazztrombonist, arrangeur en bandleider Glenn Miller. Met medleys van stukken van Elvis Presley en Ray Charles werd invulling gegeven aan de jaren '50, '60 en '70. Ook de decennia daarna werden niet vergeten. De harmonie heeft de traditie om met enige regelmaat deel te nemen aan concertconcoursen. Hier werd aandacht aan besteed door het spelen van het nummer 'Utopia'. Hiermee behaalde de harmonie in 1999 een eerste prijs. Met de 'Pirates of the Caribbean' sloot de harmonie de muzikale tijdreis af.
Maar 'Crescendo' is meer dan alleen harmonie. De slagwerkgroep liet zich deze avond niet onbetuigd. De slagwerkgroep begon in 1974 als drumband, werd later tamboer- en lyrakorps, malletband en heet nu slagwerkgroep. De slagwerkgroep liet horen dat slagwerk anno nu meer is dan alleen slagwerk. Zo werd de groep ondersteund door een basgitarist, waren er drie zangeressen en deed bij drie nummers een aantal blazers mee.
En natuurlijk kwam de jeugd aan bod. In 2010 werd een nieuwe jeugdmuziekgroep opgericht. De jongste kinderen zongen een liedje uit 'Frozen', een Amerikaanse, Walt Disney animatiefilm uit 2013 en een liedje uit de Amerikaanse romantische filmmusical 'Grease' uit 1978, die ook op dit moment nog volle zalen trekt. De oudere jeugd vertolkte onder andere songs van Christina Perri en Rihanna.

Een vijftal leden werd gehuldigd. Patrick Riethorst en Nienke Enzerink vierden hun 12,5-jarig jubileum, Ronald Nijman zijn 25-jarig jubileum, Annie Ruiterkamp haar 40-jarig jubileum en Herman Lubbers zijn 70-jarig jubileum.
De supporters van de vereniging vierden onlangs hun veertigjarig bestaan. Om dit luister bij te zetten werd er tijdens de pauze getrakteerd op de bekende wafels.
Het concert werd afgesloten met de gezamenlijke mars voor harmonie, slagwerkgroep en leerlingen 'Dance again'. Crescendo heeft laten zien en horen dat zij als vereniging de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien.