Voorzitter van Stichting Hulpdienst Geert Jan Oosterhuis. Foto: Luuk Stam
Voorzitter van Stichting Hulpdienst Geert Jan Oosterhuis. Foto: Luuk Stam

Informatieavond moet bekendheid Hulpdienst vergroten

HENGELO/KEIJENBORG - De Stichting Hulpdienst Hengelo en Keijenborg bestaat dit jaar veertig jaar. Toch merkt voorzitter Geert Jan Oosterhuis vaak dat mensen deze stichting nog altijd niet kennen. Daarom is er op woensdag 23 maart om 20.00 uur een informatieve bijeenkomst in Ons Huis.

Door Luuk Stam

Het zijn vaak de kleine dingen waarbij de vrijwilligers van de Stichting Hulpdienst ouderen, langdurig zieken of gehandicapten helpen. Een ritje naar het ziekenhuis. Boodschappen doen. Of simpelweg een boek voorlezen of een wandeling maken. In Hengelo en Keijenborg bestaat deze stichting al sinds 1976. Er zijn op dit moment zo'n vijftig vrijwilligers. Veel daarvan doen dit vrijwilligerswerk al zo lang, dat ze zelf inmiddels ook op leeftijd zijn. Om nieuwe mensen te krijgen, is het kweken van bekendheid heel belangrijk.
"Als ik ergens kom en vertel dat ik voorzitter ben van de Stichting Hulpdienst, dan hebben mensen vaak geen idee wat wij eigenlijk doen", zegt Geert Jan Oosterhuis. Daar moet de informatieavond van woensdag verandering in brengen. Op deze avond zullen de verschillende aspecten van de Stichting Hulpdienst aan de orde komen. De stichting bestaat grofweg uit drie delen. De Hulpdienst, de Bezoek- en Oppas Service (BOS) en de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ).
De Hulpdienst bestaat uit de praktische hulp van korte duur. Het zijn de al eerder genoemde zaken als het ritje naar het ziekenhuis en het samen boodschappen doen. Maar ook bijvoorbeeld het ophalen van medicijnen. De BOS is bedoeld voor mantelzorgers. Terwijl er thuis een vrijwilliger op een zorgbehoevende past, kan de mantelzorger bijvoorbeeld even een uurtje sporten. De VPTZ is er tenslotte voor ondersteuning aan huis bij terminaal zieke mensen. Vrijwilligers bieden hier een helpende hand, een luisterend oor en een wakend oog.

De rol van een organisatie als de Stichting Hulpdienst wordt volgens voorzitter Geert Jan Oosterhuis steeds belangrijker. "Vroeger liep je als er wat was even naar familie of naar de buren", vertelt hij. "Maar de familie woont tegenwoordig vaak ver weg. En de buurvrouw die vroeger nog wel eens hielp, is daar nu zelf ook te oud voor geworden." Daarnaast merkt Oosterhuis uit de reacties die hij krijgt dat de hulp meer behelst dan alleen het praktische aspect. "Het is ook een mentale ondersteuning voor mensen", legt de voorzitter uit. "Ik hoorde laatst iemand die sinds ze deze hulp kreeg eindelijk weer eens goed sliep."
Wat de vrijwilligers van de Stichting Hulpdienst niet doen, is het verrichten van verpleegkundige handelingen of huishoudelijk werk. Vrijwilligers hoeven dan ook geen opleiding in deze richting te hebben gevolgd. Dat is voor praktische zaken als het ophalen van medicijnen uiteraard ook niet nodig. Wel krijgen de VPTZ-vrijwilligers een opleiding via een speciale cursus. Ook worden zij bijgestaan door een coördinator.
Door de bekendheid te vergroten hoopt voorzitter Oosterhuis met de Stichting Hulpdienst niet alleen meer mensen te kunnen helpen, maar vooral nieuwe - jonge - vrijwilligers te trekken. "We hebben een positief ingestelde club van vrijwilligers die allemaal uit de vroegere gemeente Hengelo komen", zegt Oosterhuis. "Maar er is behoefte aan meer hulp. Nu komt er maar sporadisch iemand bij. Dat zijn vaak mensen wiens ouders van de Hulpdienst gebruik hebben gemaakt. Die hebben dan in hun eigen omgeving gemerkt hoe belangrijk dit is."


hulpdiensthengelokeijenborg.nl