Loes Hovius in het atelier van Hans Hayen. Foto: PR
Loes Hovius in het atelier van Hans Hayen. Foto: PR

Kunst4daagse door de ogen van:
bezoeker Loes Hovius

BUSSUM/BRONCKHORST - Loes Hovius komt al vanaf 2007, de eerste Kunst10daagse Bronckhorst, tijdens het Hemelvaartweekend naar de Achterhoek om een paar dagen te genieten van het werk van verschillende kunstenaars. "Ieder jaar halen we een plukje eruit en rijden we het hele weekend of een hele dag. Ontzettend leuk om te doen."

Loes Hovius en Anneke van der Meer, lid van de werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst maar ook al jarenlang deelnemer met haar atelier 'Annekeramiek' kenden elkaar al toen zij nog in Bussum woonden. Anneke verhuisde naar Toldijk en Loes komt sindsdien elk jaar naar de Achterhoek, waar zij met een vriendin in Drempt in een Bed & Breakfast verblijft. Ongeveer zes of zeven locaties bezoeken zij op een dag. Ze bekijken van tevoren het boekje. "Je kunt ze niet allemaal doen. Dat hoeft ook niet want je maakt een keuze. Daarom zijn die plaatjes zo belangrijk, wat aanspreekt ga je bezichtigen."

Behalve van de kunst genieten, is zij inmiddels ook zelf aan de slag gegaan met verf op doek. "Ik heb tijdens de kunstroute een schilder ontmoet, Hans Hayen en daar ben ik nou al twee jaar op schilderscursus. Geweldig! Wat een superschilder is hij." Twee keer per jaar, in het voorjaar en najaar, komt zij met de vriendin waar zij ook de kunstroute mee doet, naar Hengelo om te schilderen. "Wij waren zo verrukt van wat zijn schilderijen eigenlijk te bieden hadden, dat wij meteen zeiden: 'De energie van die man willen wij gewoon proeven'."
De kunstroute levert erg veel op, zo meent Loes. Wie echt geïnteresseerd is, pakt ook andere leuke dingen op, zoals het kopen van kunst of een afspraak maken om een cursus te volgen. "Wij hebben bijvoorbeeld bij Sandra Witteman in Zelhem bestellingen geplaatst voor paardenhaar armbanden. Dat maakt die route rijden ook zo ongelofelijk interessant. Het is niet alleen kijken, het is eigenlijk dat je geïnspireerd wordt door datgene wat je ziet. Dat vind ik het mooiste, dat je denkt: Kunst is wat het hart ontroert, prachtig!"

Dat het van tien naar vier dagen is gegaan, is voor haar geen probleem. "Ik denk dat het voor de exposanten fijn is om het te comprimeren in vier dagen", denkt Loes. "Als bezoeker vind ik vier dagen fantastisch. Ik rijd er absoluut een straatje voor om. Het prachtige Achterhoekse land is een traktatie erbij."