Anne Brouwer en Henk Aalderink openden de eerste Kunst10daagse in 2007. Foto: Liesbeth Spaansen
Anne Brouwer en Henk Aalderink openden de eerste Kunst10daagse in 2007. Foto: Liesbeth Spaansen

Kunst4daagse door de ogen van: initiatiefnemer Anne Brouwer

BAAK - Anne Brouwer van Beeldhouwatelier Baak, zorgde voor een bijzondere opening van de eerste Kunst10daagse Bronckhorst in 2007. Zij strikte wijlen burgemeester Henk Aalderink om voor het beeld 'Samenwerking' de onderkant af te slaan met een beitel. Door de steen rechtop te zetten, legde hij letterlijk de basis voor het kunstevenement dat de titel 'Bronckhorst Kunst & Cultuur Natuurlijk' meekreeg.

De steen was voorbewerkt en stond op een mobiele bok. "Hij droeg een leren schort, die had ik meegenomen, zodat zijn mooie blauwe pak niet vuil werd. Maar toen deed hij de buitenkant aan de binnenkant en was hij helemaal grijs", vertelt Anne met een lach. Aalderink was een positieve burgemeester. "Het was leuk. De gemeente bood de opening aan met een hapje en een drankje in Het Wapen van Bronkhorst. En er was muziek in de Kapel."

Het begon allemaal toen Anne Brouwer Henk Aalderink sprak tijdens zijn vragenuurtje voor inwoners van Bronckhorst in Café Heezen in Steenderen. Het was haar wens om samen iets in combinatie met kunst te doen. "De gemeente heeft 43 kernen en dat is te groot om zelf te organiseren. En later belde hij mij op", lacht Anne weer. "Dat was je niet gewend, dat de burgemeester jou belde en vroeg langs te komen."
Anne tipte Johan de Boer, die vanuit zijn Galerie Bibliotheek Zelhem zoveel kunstenaars kende. Na het gesprek in het gemeentehuis, zorgde de burgemeester ervoor dat de VVV ingeschakeld werd en het PR bureau van de gemeente ter beschikking kwam voor een bepaalde periode. "Het was niet zo dat het een project moest worden van de gemeente, we moesten het zelf dragen, maar we werden als een kind aan de hand genomen, zodat we voor de eerste start alle ondersteuning kregen. Dat vond ik echt heel positief."

Het beeldhouwatelier heeft elk jaar deelgenomen aan de kunstmanifestatie in Bronckhorst en heeft vele belangstellenden mogen ontvangen in de galerie en beeldentuin. "Ik vind het ontzettend jammer dat we geen tien dagen meer hebben. We hebben bewust gekozen voor tien dagen om ons te onderscheiden en ook vanwege de grootheid, 43 dorpen. Door naast de kunst andere activiteiten te organiseren, zoals een leuk concert of een lezing lichtten we de gemeente in zijn algemeenheid uit."

Gedurende de tien dagen van de eerste Kunst10daage werkten er tien bekende Bronckhorstenaren aan het beeldhouwwerk, waarna het stuk werd geveild voor een goed doel. Veilingmeester voor dit kavel was VVV directeur Rick Hulshof. De opbrengst was voor kunst- en cultuureducatie op de basisscholen van de gemeente Bronckhorst. Dit kinderproject vond plaats in Hengelo op de Bleek.


Kunst4daagse door de ogen van:
oud-bestuurslid Tineke Roorda

STEENDEREN - Tineke Roorda is niet alleen als deelneemster bekend met de Bronckhorster kunstmanifestatie, zij bekleedde ook een aantal jaren de functie van bestuurslid van de Stichting Kunst & Cultuur Bronckhorst.

Zij nam in 2008 voor het eerst en solo mee met 'Kunst en Koffie'. "Ik vond het wel heel leuk bij mij thuis", lacht zij. Ze schilderde toen bij de Steenderense Joffers, die in 2009 eenmalig deelnamen om hun dertigjarig jubileum te vieren. Sinds 2011 exposeert Tineke met schildersgroep het Steenders Palet. Tineke vindt het heel jammer dat de Kunst10daagse is teruggegaan naar Kunst4daagse. "Wij hebben altijd een mooie spreiding door de week gehad. Sommige gasten wilden op de rustige dagen komen kijken en dat kan nu niet vanwege de vier dagen. Daardoor hebben we weinig aandacht voor mensen die al jaren de moeite nemen om naar ons toe te komen. Dat vinden wij jammer en missen wij heel erg. Ook kunnen we niet bij anderen gaan kijken." Deze tiende editie houdt het Palet daarom een extra expositieweekend voor genodigden.

De eerste jaren werd de Kunst10daagse vanuit de VVV georganiseerd en kreeg daarbij ondersteuning van de gemeente Bronckhorst. De kunst viel toen onder de noemer toeristische informatie. "We hebben aan Els Pierik veel gehad en zij is nog steeds even betrokken. Ik heb ook ongelofelijk fijn samengewerkt met Jopie Wullink van de VVV, zij deed alles wat er maar geregeld moest worden."

Het initiatief om een Stichting Kunst & Cultuur op te richten kwam van Johan de Boer, hij was vele jaren voorzitter. Verder namen Marchien Oosterhuis, Gerrit Hulshof, Ad Borest, Enny Verheij, Henk Borra en Tineke Roorda in het bestuur plaats. Tineke zorgde er als secretaris onder andere voor dat werken van de tien genomineerden van De Gelderlander Kunstprijs ondergebracht werden bij kunstenaars van de Kunst10daagse.

"We hebben steeds geprobeerd om dingen van de grond te krijgen en om mensen samen te laten werken. Dat willen mensen op een gegeven moment wel, maar wil je iets van de grond krijgen heb je geld nodig, of subsidie." Zij vindt het zonde dat zo enkele initiatieven niet konden worden uitgevoerd. "Ik heb het wel altijd leuk gevonden, omdat je een groep mensen bij elkaar hebt, die allemaal de neuzen dezelfde kant op hebben en allemaal graag iets willen bereiken en een instelling hebben van 'we doen dit als vrijwilliger, laat eens kijken wat het ons oplevert voor de gemeente'."

Een van de leden van de Stichting heeft zitting in de Werkgroep die het jaarlijkse kunstevenement in de gemeente Bronckhorst organiseert. "Er zijn in de loop der jaren dingen veranderd, daarin moet je met de tijd meegaan."

Tineke Roorda (r.) in het bestuur Stichting Kunst & Cultuur (2012). Foto Liesbeth Spaansen