Het labirinth van de Triskel in Olburgen. Foto: PR
Het labirinth van de Triskel in Olburgen. Foto: PR

Achtste Wereld Labyrint Dag

OLBURGEN - Zaterdag 7 mei is het voor de achtste keer Wereld Labyrint Dag. Op deze dag kunnen mensen kennismaken met het labyrint als symbool voor alles wat men tegenkomt op het levenspad. Over de hele wereld zijn er activiteiten in en met het labyrint.

Centraal op deze dag staat de labyrintwandeling met de titel 'Walk as One at 1': loop als één om één uur. Dit is een uitnodiging om overal ter wereld om 13.00 uur lokale tijd het labyrint te lopen en zo harmonie en eenheid de wereld te laten rondstromen. Ook Nederlandse labyrintwerkers doen mee aan Wereld Labyrint Dag. Op de website www.LabyrintWerk.nl, het netwerk van Nederlandse en Belgische labyrintwerkers, staan alle activiteiten.

Wandeling in Olburgen
Op 't Hofke/De Triskel, Capellegoedweg 4A in Olburgen zal om 12.30 uur een inleiding over het labyrint gegeven worden en aansluitend zijn belangstellenden van harte welkom om 13.00 uur aan de 'Walk as One at 1' labyrintwandeling deel te nemen. De organisatie ligt in handen van Tonny van Deudekom van De Triskel. Deelname is gratis. Kom op de fiets!

Een labyrint is een oeroude vorm die bestaat uit een enkel pad dat in een aantal bochten naar het midden slingert. Een labyrint wordt meestal van buiten naar binnen gelopen en ook weer van binnen naar buiten. In het midden is de kern, het hart, het middelpunt. In een labyrint kun je niet verdwalen. Het labyrint is dus niet hetzelfde als een doolhof; daar moet je tussen de hoge (doodlopende) paden zoeken en puzzelen op weg naar het midden. In een doolhof zoek je de weg, het labyrint toont je de weg. Het labyrint staat symbool voor het leven en het levenspad en alles wat men daar tegenkomt. In een labyrint is onder andere rust te vinden, verbinden, ervaringen verwerken of kracht opdoen.

Er zijn de laatste jaren steeds meer labyrinten in onder andere parken, ziekenhuizen, hospices, bij scholen en in gevangenissen. Ook leggen mensen labyrinten van verschillende vormen en materialen in hun eigen tuinen. Het is de opleving van een wereldwijd symbool dat al zo'n vierduizend jaar gebruikt wordt in tal van tradities en culturen. Ook de christelijke traditie kent het labyrint, vooral in de middeleeuwen zijn ze in kerken aangelegd, als symbolische pelgrimstochten. Het bekendste middeleeuwse labyrint ligt in de dertiende eeuwse kathedraal van Chartres in Frankrijk. De Wereld Labyrint Dag is in het leven geroepen door The Labyrinth Society, een wereldwijde groep enthousiastelingen die hun passie voor het labyrint uitdragen.


www.detriskel. nl

www.labyrintwerk.nl

labyrintwerk@gmail.com