V.l.n.r.: Martijn Tromp (DOK), Nout Nijenhuis, Gerrit Borgman, Geert Harmsen en Frank ten Damme. Foto: Jan Hendriksen.
V.l.n.r.: Martijn Tromp (DOK), Nout Nijenhuis, Gerrit Borgman, Geert Harmsen en Frank ten Damme. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Opnieuw 12-uurs Spartametrace op Eerste Pinksterdag in Wichmond

Wichmond – Voor de foto moet de 'Spartamet' van de mannen mee 't café in. In volle vaart scheurt één van de mannen van de roemruchte mannenclub 'Mannen Van Af En Toe' (MVEAT) daarom vanaf de Hackforterweg naar café D'n Olde Kriet (DOK) aan de Dorpsstraat. Aan de stamtafel zit een andere groep mannen die op hun vrije zaterdagnamiddag in Wichmond even een biertje 'meepakken'. Eenmaal binnen begint het ineens 'verrekte völle' naar brandstof te ruiken. De penetrante brandstofgeur verdringt rond de bar de bierlucht. Het 'plasje' benzine wordt snel gedempt. Niets is de 'Mannen Van Af En Toe' te dol. Maar dit was niet de bedoeling. Het moet wel leuk blijven! De tank van de 'Spartamet' blijkt lek te zijn.

Door Jan Hendriksen

Minder serieuze zaken worden ook in 2016 door de 'Mannen Van Af En Toe (MVEAT) weer naar een hoger plan gebracht. Daarom zal door Gerrit Borgman (47) uit Wichmond, Geert Harmsen (35) uit Keijenborg, Frank ten Damme (36) uit Vorden en Nout Nijenhuis (35) uit Vorden na het grote succes van de Spartametrace vorig jaar ook dit jaar voor de tweede maal deze knotsgekke 12-race in Wichmond-Vierakker worden georganiseerd.

Op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei, zullen de één cilinder tweetakt Sachs motoren om 9.30 uur weer gestart worden voor twaalf uur lang rondes rijden door de mooie omgeving van Wichmond, Vierakker en dwars door het café DOK! Dat vormde immers vorig jaar onder leiding van de lokale presentator Ernst ter Linden het absolute hoogtepunt van de race. Eenmaal in het café wordt ook dit jaar de deelnemerskaart steevast na elke ronde afgestempeld. En hoe simpel ook. Wie op het 6600 meter lange 'Tulpvormige' circuit, grotendeels door het buitengebied van Vierakker, de meeste rondjes heeft afgelegd is winnaar.

Vorig jaar reed het winnende team van Spartstief 55 ronden. Of dat dit jaar weer gaat lukken zal zondagavond 15 mei om 21.30 uur bekend zijn. Want dan wordt de race 'afgevlagd'. Exact twaalf uur daarvoor gaat de race van start. Al rennend in de geest van de start van de bekende 24-uurs race van Le Mans gaan de deelnemers op pad. Vereiste is dat niet alleen de 'machines' voldoen aan de Wegenverkeerswet maar dat ook de deelnemers zich daaraan streng moeten houden.

Verdubbeling
Teams bestaan uit één tot maximaal vier personen. Er wordt dit jaar wat stringenter op de technische aspecten en de vooraf opgestelde regels van de 'motoren' gelet. "Die hanteren we dit jaar nadrukkelijk om discussies zoals vorig jaar te voorkomen", zo verklaart Nout Nijenhuis.

Inmiddels heeft het maximale aantal van 35 teams zich ingeschreven voor de race. Een verdubbeling ten opzichte van de eerste editie. De teams met de meest ludieke namen als 'Spartudara', 'De Straffe Gaskabel', 'La Ze Ma Lullen', 'Dukes uut Wichmond', 'Altied Vedan', 'De Stugge Veer', 'Bermrukkers', 'De Dorstige 2-Takt' en 'Spartatje Met' zullen ook dit jaar weer aan de start verschijnen. Maar er zijn ook nieuwkomers zoals het team 'Mannen van Toen' bestaande uit de Vordenaren Henk Broekgaarden, Bert Tuinman, Martin ten Have en Albert Mulderije met als teamleider Theo Hamer.

Zaterdag 7 mei waren alle teams naar DOK getogen voor de loting van de startnummers. Voor deze schone taak hadden de MVAET de hulp ingeroepen van een fameuze Bronckhorster, namelijk burgemeester Marianne Besselink. Tijdens de sfeervolle bijeenkomst namen de organisatie en deelnemers alvast een voorschot op wat een mooie dag moet worden.

Randprogramma
Er wordt ook dit maal door de MVAET weer voor een afwisselend randprogramma gezorgd. Zo is er voor de kinderen een springkussen en een schminkhoek. Ook is er een uitgebreid muzikaal programma samengesteld met optredens van onder meer Duo Hekkelbarg uit Eefde, Junction4 (met The Voice Kids deelneemster Marise den Bakker), Infidelity en DropIt.