Burgemeester Besselink stopt een pijp.  Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink
Burgemeester Besselink stopt een pijp. Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink

Meer dan 100 personen gingen tevreden met een gesneden brood onder de arm naar huis

Vervolg van voorpagina

Hengelo - Op de podiumwagen van de HCI uit Hengelo hadden inmiddels de afgevaardigden plaatsgenomen van de kerkgenootschappen, die één maal per vier jaar door roulatie de opbrengst ontvangen. Dit jaar gaat de opbrengst van de roggebroodveiling naar de caritas in Keijenborg, die het bestemd voor de Dorps Belangen Organisatie Velswijk. De oproep door het bestuur van de Dorps Belangen Organisatie Velswijk om bij de aanschaf van roggebrood hier aan te denken heeft geholpen.

De notabelen werden voorzien van een kopje thee met een koekje, gevolgd door het uitreiken van Goudse pijpen met tabak en een glas rode wijn. Intussen werd het opgehaalde roggebrood afgeladen en door de leden van de boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde op het podium gezet. Burgemeester Besselink vertelde over het ontstaan van deze traditie en bood later zelf mee op een groot roggebrood. Er was door de cijnsplichtigen dit jaar 637 pond roggebrood opgegeven bij bakker Sloot. Bakker Sloot levert al sinds 1919 het roggebrood voor de cijnsplichtigen. Een aantal cijnsplichtigen hebben een bijdrage op de bankrekening van de Stichting gestort.
Na een optreden door de dansgroep Wi'j Eren 't Olde, die ook het publiek hierbij betrokken, werden de broden gewogen. Het zwaarste brood van 30 pond, werd geleverd door boerderij 'Honnekinck' in Hengelo en beloond met 2 flessen wijn. Het geleverde brood bracht €140,00 op en werd gekocht door de diaconie Zelhem. Het is bestemd voor het zorgcentrum 'De Zonnekamp'. Het tweede brood van 28 pond werd geleverd door boerderij 'Veugelink' in Hengelo. Dit brood bracht bij de veilingmeester F. Ruiterman €130,00 op door aankoop van de caritas Keijenborg en gaat naar de Velswijk. Het derde zwaarste brood, 26 pond is geleverd door boerderij 't Lenderink' in Hengelo en was goed voor 1 fles wijn. Dit brood bracht €120,00 op en werd gekocht door de Gemeente Bronckhorst die het bestemde voor zorgcentrum Hyndendael in Hummelo. Het vierde brood van 25 pond is geleverd door boerderij 't Heerink' in Hengelo. Dit brood bracht €110,00 op en werd gekocht door de diaconie Hengelo. Dit brood gaat naar zorgcentrum de Bleijke. Secretaris Gerhard ten Bokkel kon een deel van de flessen wijn uitreiken aan de cijnsplichtigen voor de grootste broden. Meer dan 100 personen gingen tevreden met een gesneden brood onder de arm naar huis.
De broodweger/penningmeester Harry Somsen van de stichting was tevreden over de geslaagde dag die mede mogelijk gemaakt werd door zeer vele vrijwilligers, demonstrateurs en niet te vergeten 'cijnsplichtigen' die aan deze eeuwenoude traditie meewerken en het als een familie-eer zien een bijdrage te kunnen leveren aan de broodweging. Het waren destijds de geërfde boeren, dus eigenaren van de boerderijen, die zelf besloten bij het opheffen van de Marke, de cijnsplicht voor het plaggen en turfsteken in de Marke in ere te houden en hun erven bij voortduring daarmee te belasten, ook na de verkoop of opvolging op de boerderij, als vorm van armenzorg. Het plaggensteken in de Marke was aan regels gebonden. Niet-geërfden mochten dit alleen na speciale toestemming doen.
De traditie van het broodleveren en wegen is dit jaar ook weer gelukt, zeker voor het goede doel, de Dorps Belangen Organisatie Velswijk, die hiervan profiteren. Het is goed dat deze unieke traditie in stand wordt gehouden en het bestuur van de Historische Broodweging Muldersfluite is steeds bezig om samen met de cijnsplichtigen en vele vrijwilligers het evenement te behouden. Daarnaast bedanken zij ook de sponsoren die deze traditionele roggebroodweging mede mogelijk maakten.