Voor het tweede jaar op rij verrijst het terrein van de land- en tuinbouwbeurs Oost-Nederland. Foto: Luuk Stam
Voor het tweede jaar op rij verrijst het terrein van de land- en tuinbouwbeurs Oost-Nederland. Foto: Luuk Stam

Zelhem is gastheer van derde editie land- en tuinbouwbeurs

ZELHEM - Voor het tweede jaar op rij verrijst van 31 mei tot en met 2 juni aan de Ruurloseweg in Zelhem het terrein van de land- en tuinbouwbeurs Oost-Nederland.

Door Luuk Stam

Zelhem ligt centraal in een gebied waar veel land- en tuinbouwers actief zijn. Een grote beurshal is er in dit gebied niet meer te vinden. Door op een buitenlocatie een beurs te organiseren hoeven de boeren in deze regio niet af te reizen naar beurshallen in Brabant of Hardenberg. Vanuit dat idee begon organisator Johan Wolters in 2014 met de land- en tuinbouwbeurs. Toen nog met de toevoeging Achterhoek, nu Oost-Nederland. Een bewuste keuze. "Het is niet alleen een beurs voor Zelhem", benadrukt Wolters.

Vakbeurs vol informatie en ontmoetingen

De land- en tuinbouwbeurs begon twee jaar geleden in Halle. Omdat die locatie te ver in het buitengebied bleek te liggen, ging de organisatie op zoek naar een beter bereikbare plek. Die vonden Wolters en zijn collega's aan de Ruurloseweg ter hoogte van de Petersdijk in de buurtschap Wolfersveen. "Daar aan de grote weg hadden we vorig jaar in twee dagen al hetzelfde aantal bezoekers als in Halle in drie dagen", vertelt Wolters. In totaal kwamen er vorig jaar bijna 19.000 mensen. De organisatie richt zich dit jaar op 25.000 bezoekers. Op de beurs treffen ondernemende melkveehouders, akkerbouwers en agrariërs elkaar. Ze vinden hier informatie over de nieuwste trends op het gebied van bijvoorbeeld landbouwvoertuigen, veehouderij, voersystemen en datasystemen. De vakbeurs is dan ook vooral bedoeld om informatie op te doen, maar door de ontmoetingen met leveranciers is het ook mogelijk om direct zaken te doen. "Als een boer een investering van 5.000 of 10.000 euro moet doen, dan wil hij daar toch graag een gezicht bij zien", verklaart Johan Wolters. De organisator erkent dat de beurs tegenwoordig niet meer zo belangrijk is als vroeger. Door de komst van internet kan een boer ook van huis uit de laatste ontwikkelingen op de voet volgen. "Maar een boer is altijd in beweging", zegt Wolters. "Dit is voor hen een dagje uit en tegelijkertijd een moment om rond te neuzen. Past de bedrijfsfilosofie van die andere boer misschien ook wel bij mijn bedrijf? Hoe heeft die ander het gedaan met die nieuwe melkstal? Dat soort dingen met elkaar bespreken, daar is zo'n beurs uitermate voor geschikt."

Dit jaar zal er tijdens de beurs extra aandacht zijn voor het wereldwijde vraagstuk rondom voedsel. Een andere noviteit is de presentatie van een uniek individueel voersysteem voor geiten. Voor de singles onder de boeren en boerinnen zelf heeft het beursterrein een heus flirtcafé. Dat wordt georganiseerd in samenwerking met de agrarische datingsite Farmers4Love. De derde editie van de land- en tuinbouwbeurs loopt van 31 mei t/m donderdag 2 juni en is dagelijks geopend van 13.00 uur tot 22.00 uur. Informatie op de site.


www.landentuinbouwbeurs.nl