Langs de route stonden vele toeschouwers om de renners aan te moedigen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok
Langs de route stonden vele toeschouwers om de renners aan te moedigen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok

Giro d'Italia

Langzamere stukken favoriete plekken

Hummelo/Laag Keppel/Zelhem - Onder zeer grote belangstelling kwamen de renners van de Giro d'Italia met hoge snelheid door Laag Keppel en de kom van Hummelo. Op dat moment had zich een kopgroep gevormd die ongeveer 5 minuten voorsprong had op het peloton. Langs de route, met name bij de Gouden Karper, stonden toeschouwers rijen dik om de renners aan te moedigen. Ter plaatse werd de muzikale omlijsting verzorgd door Optimaal FM. Nadat de wielerploeg Hummelo had verlaten kwamen de renners op Zelhem afgestormd.

Het deel van Bronckhorst waar de route van de derde etappe van de Giro d'Italia doorheen liep, was zondag 8 mei roze gekleurd met vlaggen en vanen.

Mede door het mooie weer liep bijna heel Zelhem uit om de wielrenners te zien passeren. De rotondes (lagere snelheid) waren daarbij favoriete plekken waar de mensen zich, vijf rijen dik, verdrongen om een glimp op te vangen.

Bezoekers, die een grote reclamekaravaan met 'schone' jongedames en gadgets en cadeautjes verwachtten, kwamen bedrogen uit, maar het spektakel was er niet minder om.

Op verschillende punten langs de route waren gelegenheden gecreëerd om het wielerspektakel goed te kunnen zien. Bewoners langs de route stelden hun tuin beschikbaar voor vrienden en familie en horeca-gelegenheden speelden in op het gegeven met een Italiaanse aankleding, hapjes, drankjes en muziek.

Zo werd bij café 'de Tol', voor de gelegenheid omgevormd tot 'café d'Itollia', een tribune gebouwd en was bij 't Wolfershuus een extra finishlijn op de weg geschilderd, omdat de doorkomst van 't Wolfersveen meetelde als antwoord op een vraag van de eerste DorpsQuiz.

Arno Gesink van transportbedrijf Gesink zocht ook naar een mogelijkheid om zijn vrienden, familie en relaties getuige te kunnen laten zijn van het wielerspektakel. Van Wim Hebbink mocht hij het weiland aan de Vrogtenweg/Rondweg gebruiken en ombouwen tot een ideale locatie. Voor de horeca zocht hij samenwerking met eetcafé 'de Groes'.

Verder kwam er een tent, een pizza-oven, een ijscokar, muziek en een aankleding met sponsordoeken, parasols en vrachtauto's. Voor de eventuele live tv-uitzending met beelden vanuit de helikopter was met pallets de naam 'Giro' in het weiland gevormd.

Helaas werd het eerste deel van de etappe niet live uitgezonden en leek de energie van het bouwen verspild, maar de pallets konden nu mooi gebruikt worden als zitplaats.

Burgemeester Besselink kwam ook het peloton aanmoedigen
Ook burgemeester Marianne Besselink nam de uitnodiging aan om samen met Arno kopgroep en peloton aan te moedigen. Ook na de passage bleef het nog lang gezellig aan de Rondweg in Zelhem.

De doorkomst in Zelhem. Foto: Achterhoekfoto.nl/ Marie-Jose van Dijk