Willemsen en Beunk met de rode plaat. Foto: Albert Schreuder
Willemsen en Beunk met de rode plaat. Foto: Albert Schreuder

Peter Beunk geniet van strijd om wereldgoud

HENGELO - Toen tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen aan Peter Beunk vroeg om zijn bakkenist te worden, hoefde de Hengeloër niet lang na te denken. De nuchtere Beunk zegde toe en zag wel wat er van zou komen. Dat de nieuwe combinatie direct mee zou doen in de strijd om zowel de Nederlandse als de wereldtitel in de zijspancross had hij in zijn stoutste dromen niet verwacht.

Happen naar lucht
Met Gert van Werven deed Beunk het niet onverdienstelijk, maar alles is dit jaar anders. Van de eerste zes manches om het ONK won het duo er vier. In de strijd om het wereldkampioenschap pakte Team Willemsen in de tweede Grand Prix in Tsjechië zelfs de leiding, om de koppositie in het Franse Brou succesvol te verdedigen. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot, want in Brou moest Beunk in de eerste manche even naar lucht happen. "De baan was niet goed geprepareerd en wat modderig, waardoor we te weinig snelheid hadden om over een tafelberg te springen. We kwamen verkeerd uit, zodat ik op de bakbeugel klapte. Maar na twee rondjes wat kalmer aan doen, ging het wel weer en werden we toch nog vijfde. In de tweede manche gaf ik aan weer voluit te kunnen en na een slechte start wisten we ons naar voren te werken van een veertiende naar de vierde plek."

Perfectionistisch
Peter Beunk geniet volop van de nieuwe status. "Het bevalt me prima. Meedoen om het wereldkampioenschap, wie had dat gedacht? Vanaf het begin klikt het goed. Ik was subtop gewend, maar aan alles is te merken dat we nu in de top rijden. Alles is serieuzer en Daniël laat niets aan het toeval over. Hij is perfectionistisch en let op allerlei kleine details. Checkt bijvoorbeeld een koppeling na elke training en manche, zodat je niet tijdens een wedstrijd voor verrassingen komt te staan. En als de eersten bij het starthek aan de binnenkant gaan staan, kiest hij soms voor de buitenkant, zodat we met grotere snelheid door de eerste haakse bocht kunnen.
In de bak is er ook een groot verschil. Daan heeft een heel andere rijstijl. Hij houdt het gas erop tot vlak voor de bocht, waar anderen al lang inhouden. Ook bij het inhalen heeft hij maar een klein gaatje nodig en wurmt zich er met het voorwiel langs. Dat houdt in dat je ook heel anders in de bak staat. Het is hard werken en je moet je gewicht anders verdelen. Dat was even wennen, maar dat gaat steeds beter. En Daniël kent natuurlijk elke baan goed."

Geduchte concurrenten
Willemsen/Beunk staan na drie van de elf GP's fier aan de leiding. Beunk kan zelfs de eerste Hengelose wereldkampioen in de motorcross worden, maar hij beseft dat die weg nog lang is. "De top vijf ontloopt elkaar maar weinig. Giraud kan op de harde banen beter uit de voeten, maar is minder snel op de zandcircuits die nu komen en Daniël juist wel goed liggen. Hendrickx, Brown en Adriaensen zijn andere geduchte concurrenten. Brown wint nooit, maar pakt elke keer punten. Adriaensen won zijn eerste race met de nieuwe bakkenist, maar valt nu toch wat terug. Elke race moet je scherp zijn, want een keer uitvallen kan veel punten kosten."

Rode plaat
Door de eerste plaats in het WK-klassement staat de Hengeloër volop in de belangstelling. "Ook dat is nieuw voor me, maar wel prachtig. In Frankrijk staan 10.000 man langs de lijn. 's Morgens om 8.00 uur zitten ze al met een stokbrood langs de lijn en na de wedstrijd willen ze een handtekening en met je op de foto. En mijn handschoenen en zelfs het bezwete cross-shirt werden na de wedstrijd direct verkocht! In Brou behielden we de eerste plaats, zodat we weer een 'red plate' kregen. Die bestaat pas een jaar of twee, dus Daniël kreeg zijn eerste in Kramolin en ik deze in Frankrijk. Een prachtige trofee, nog mooier dan een beker!"

Genieten
Beunk wil er dit seizoen alles uithalen. Doordeweeks houdt hij zijn conditie op peil en hij neemt bij elke Grand Prix vrij op vrijdag en maandag, met dank aan werkgever Ankersmit. Hij weet dat dit jaar uniek is: "We zien wel waar we eindigen. Mijn eerste Grand Prix winnen zou al geweldig zijn en we doen ook nog mee voor het Nederlands kampioenschap, zeker nu Brown er in Mill niet bij is. Voorlopig geniet ik ervan om op het voorste front mee te strijden."
De volgende Grand Prix op de kalender is op 12 juni in Schopfheim, waar Willemsen en Beunk een voorsprong van tien punten en het behoud van hun rode plaat verdedigen.