Timon Hoitink (Cynbel) in gesprek met Meindert Bussink (m.) en Eelco Walraven. Foto: Henri Walterbos
Timon Hoitink (Cynbel) in gesprek met Meindert Bussink (m.) en Eelco Walraven. Foto: Henri Walterbos

Behind the Corner: radio met Achterhoeks product

Muziek is net zo belangrijk voor ontwikkeling van kind als sport

ACHTERHOEK/ULFT - Het 'kindje' van Meindert Bussink wordt in no-time volwassen. In navolging van een eigen website, avonden met louter Achterhoeks muzikaal talent in de Radstake, maandelijks twee pagina's redactie in deze krant, een eigen Achterhoeks Bevrijdingsfestival, kent Behind the Corner (BTC) nu ook haar eigen 24/7 radiostation, voor louter Achterhoeks product. Zondagmiddag waren het geestelijke vaders Meindert Bussink en Eelco Walraven die in de popzaal van de DRU fabriek de nieuwe loot aan de Behind the Corner-boom ten doop hielden.

"Het einddoel is om muziek van Achterhoekse muzikanten te streamen en zo een podium te bieden voor artiesten die geen single uitbrengen, of bij een label zitten en geen promotie hebben", vertelt Walraven, de laatste jaren bekend van Optimaal FM en Regio 8. "We doen binnenkort een aantal proefuitzendingen. Vanaf 1 september moet het draaien. We willen ook artiesten en bands live opnemen, zodat we eigen werk van artiesten kunnen laten horen die zelf geen opnamen kunnen bekostigen. Een deel van die opnamen gaan naar de betreffende bands terug. We gaan vier keer per jaar een programma maken zoals vandaag, met live-artiesten en gesprekken. We gaan daarvoor samenwerking zoeken met de andere omroepen in de Achterhoek, met wie we samen willen werken op basis van content. Meindert en ik doen dit vanuit Behind The Corner. Niet vanuit één van de lokale omroepen. Oude interviews en nieuwe opnamen, plus straks de player komen op Behindthecorner.nl/radio. Bands en artiesten kunnen hun materiaal uploaden via de website van behindthecorner.nl zodat wij het in de playlist op kunnen nemen. Alle genres zijn welkom. We willen zo breed mogelijk werken."
"We hebben zo ontzettend veel goede bandjes in de Achterhoek", vult Bussink aan.

Discussies
Na een kort intro van Bussink direct al een Achterhoeks product dat danig aan de weg timmert, waarvoor een grote toekomst lijkt weg gelegd: Cynbel uit Aalten. "Op papier komen ze uit Nijmegen, omdat twee van de drie leden daar nu wonen, maar ze doen alles nogal in Aalten. Dat ze dan de Achterhoek niet als plaats van herkomst noemen, dat is van alle tijden. De roots blijven", is Bussink nuchter. De band oogst lof met haar optreden. Het zelfde geldt voor troubadour/liedjeszanger Ben Lukassen die twee nummers in het dialect brengt.

Verder Sandra Vriese (Perfect Show Band) met covers en eigen werk, duo Eric Hagelstein en Joop Wallerbosch van hun zojuist verschenen EP 'For the sake of it', Jesse Middelwijk met een cover van Neil Young als voorloper op zijn deelname aan 'De beste Kampvuurspeler van Gelderland', dialectformatie de Boetners met nieuw werk van hun cd 'Heavig' die 21 mei in dezelfde zaal het levenslicht zal zien, en Jan Wilm Tolkamp die vertelde over zijn soloproject, en zijn hit 'Toevallig' bracht.

Ontwikkeling popcultuur
Tussen de muziek door interessante gesprekken en discussies over de ontwikkeling van de popcultuur en draagvlak voor bandjes in de Achterhoek, met onder meer Johan Godschalk van de popcoalitie, Jan Engels, wethouder Cultuur gemeente Bronkhorst en John Haverdil, voormalig wethouder gemeente Oude IJsselstreek. Allen toonden zich begaan met het wel een wee van de muziekcultuur in de Achterhoek, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. Er lijkt iets moois te ontstaan. Naarmate het gesprek vorderde wezen neuzen steeds meer eenzelfde kant uit. In het belang van de Achterhoekse popcultuur.

"We leggen de nadruk altijd op sport omdat het zo gezond is, maar muziek is net zo belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om in een bandje te spelen", brak Haverdil een lans voor stimulans voor goed muziekonderwijs in de Achterhoek. "We willen best wel nieuwe initiatieven ondersteunen, maar het initiatief zal vanuit de samenleving zelf moeten komen. Bestuurders moeten vaker met elkaar om de tafel gaan", vulde Engels aan.


Tweede Wereldoorlog komt tot leven

AALTEN - Naast de vele activiteiten verbonden met het huidige en vroegere landleven is er dit jaar op 24, 25 en 26 juni op de Farm & Country Fair in Aalten een bijzondere beleving te ervaren.

Op een speciaal ingericht gedeelte van het terrein is een loopgraaf aangelegd zoals deze in de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse soldaten werd gebruikt. In dit geval wordt hij bemand door re-enactors van American Patrol van de Vereniging Historische Militaria. Hoewel er in tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog geen sprake was van een loopgraven oorlog, werden deze linies wel gemaakt en gebruikt als het front niet erg in beweging was en er dan verdedigende stellingen noodzakelijk waren.
Het publiek kan een rondgang door de loopgraaf maken, zelf ervaren hoe een dergelijk bouwwerk werd gebruikt en zich verbazen over wat er allemaal aan het front gebeurde. Het is een zeldzaamheid dat in Nederland op particulier terrein een dergelijke educatieve beleving wordt aangeboden.
Uiteraard ligt 'op afstand' het kampement. Ook zijn een communicatiepost voor onder andere contact met de loopgraaf, foto/persdienst, een werkplaats, de Quartermasters voorraadtruck en een eerste hulppost ingericht. Als onderdeel van het zeer uitgebreide voertuigenpark van Keep Them Rolling, staan als onmisbare hulp voor de infanterie een Shermantank en Staghound paraat.

Een loopgraaf zoals in de Tweede Wereldoorlog. Foto: PR