Gerrit Hendriksen heeft eerste klasse asperges laten sorteren. Foto: Liesbeth Spaansen
Gerrit Hendriksen heeft eerste klasse asperges laten sorteren. Foto: Liesbeth Spaansen

Al 23 jaar asperges bij Boerderij de Stokhoven in Drempt

Aspergehapje-dag

DREMPT - Kom kennismaken met de witte asperge op de Aspergehapje-Dag zaterdag 28 mei. De Stokhoven en haar medewerkers laten op die zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur alles zien wat er allemaal moet gebeuren voordat die overheerlijke asperges klaar zijn voor de verkoop. Boerderij de Stokhoven vindt u aan de Rijksweg 37 in Drempt en op deze boerderij zijn zeven dagen per week verse asperges te koop in de periode van half april t/m 26 juni.

Op de aspergevelden ziet u de asperge-oogstmachines in bedrijf. Een unieke hulp bij het steken van de asperges. Vervolgens kunt u in de boerderij zien hoe de asperges gewassen en gesorteerd worden met de nieuwe automatische digitale sorteermachine die Gerrit Hendriksen dit jaar in gebruik heeft genomen. Deze machine wast, snijdt en sorteert middels een hightech digitale camera in alle gewenste sorteringen en dat met een snelheid van 16.000 stuks per uur. Elke asperge wordt in no-time tien keer gefotografeerd, digitaal geanalyseerd en volautomatisch in de juiste sortering uitgeworpen. Dit heeft als gevolg dat alle sorteringen altijd uniform zijn en altijd van dezelfde topkwaliteit zijn. De komst van deze sorteermachine zal de kwaliteit van 'de koningin der groenten' nog meer waarborgen.

Naast deze bezienswaardigheden wordt er nog wat extra's georganiseerd. Op de boerderij worden maaltijden met asperges en aspergesoep bereid zodat u ook verse Dremptse asperges kunt eten. Een andere lekkernij is het asperge-ijs dat IJsboerderij 't Dommerholt speciaal voor deze happening bereidt. Er is een presentatie van witte wijnen van Weingut Hubertushof die ook gedronken kunnen worden. En er wordt een video's over de teelt van witte asperges vertoond. Maar er is nog meer georganiseerd: er wordt doorlopend een demonstratie gegeven hoe asperges geschild worden en een workshop 'bijvriendelijk asperges telen'.

Zonder bijen en boeren ... geen eten
Dat bijen bijzonder belangrijk zijn voor de voedselproductie en dat de bijenpopulatie de laatste decennia het moeilijk heeft is bekend. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Een daarvan ligt verscholen in de afnemende gewasdiversiteit waardoor er niet het gehele jaar voldoende voedsel door de bijen gevonden kan worden. Een andere oorzaak is het verkeerd toepassen van insecticiden of het gebruik van niet bijvriendelijke middelen. Dit is door Asperge-boerderij de Stokhoven onderkent en al sinds enkele jaren is het toepassingsbeleid en de middelenkeuze aangepast.

Nieuw is het aanbieden van voldoende voedsel voor zowel de honingbij als de wilde bijen waar ook de hommels onder vallen. Dit is onder begeleiding van Robert Romme van adviesbureau 'AspergeSmaken' bereikt, door nabij de aspergevelden een bloemenperk aan te leggen van 600 m2 met een mengsel van vele diverse soorten bloeiende planten, waar zowel de wilde bijen als de honingbijen hun dagelijkse voedsel kunnen vergaren. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan een grote en gezonde bijenpopulatie en een verantwoorde en duurzame voedselproductie.

Op boerderij de Stokhoven in Drempt worden nu voor het 23e jaar witte asperges gestoken. Dit betekent voor veel mensen in onze regio dat ze niet meer de verre reis naar het zuiden des land hoeven te maken. Een kenner weet namelijk dat je asperges vers bij de teler moet kopen. Onze asperges zijn niet te vergelijken met de asperges uit de supermarkt en al helemaal niet met die uit blik. Asperges moeten zo vers mogelijk zijn en dat hebben ze bij de Stokhoven goed begrepen. Kwaliteit heeft van begin af aan hoog in ons vaandel gestaan. Elk jaar groeit de vraag naar asperges, maar de teelt en verwerking van de 'koningin der groenten' is bij veel mensen nog onbekend. Daarom is de Aspergehapje-Dag een goed moment om eens nader kennis te maken met 'het witte goud'.
Buiten deze dag om is het mogelijk om met groepen een excursie op aspergeboerderij de Stokhoven te organiseren, eventueel met een Aspergeproeverij of Aspergediner.
De winkel van Boerderij de Stokhoven, Rijksweg 37 6996 AB Drempt is zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 18.00 uur.


Gemeentebelangen over toekomst
buitengebied

VIERAKKER - Gemeentebelangen houdt op maandag 30 mei een informatieavond met als onderwerp 'Toekomst Buitengebied Bronckhorst'.

Bronckhorst is een grote plattelandsgemeente met een uitgestrekt landelijk gebied waarin veel (nieuwe) ontwikkelingen gaande zijn. Het ontwikkelen van een toekomstvisie is dan ook van groot belang voor inwoners, ondernemers en politiek. Het is bepalend voor de leefbaarheid en hoe het landelijk gebied van Bronckhorst er nu en in de toekomst uit zal zien. En dat doen we samen!
Over deze koersbepaling en toekomstperspectieven van en voor het landelijk gebied willen we graag met u in gesprek. De inleiding van deze avond wordt verzorgd door een deskundige op dit gebied. De heer ir. R. van Broekhuizen van de landbouwuniversiteit Wageningen die zijn kennis en ervaring graag met ons wil delen.

Belangstelling en deelnemen? Graag aanmelden op de website van GBB of via mail. Locatie: de Theetuin, IJselweg 13 te Vierakker. Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.


www.gbbronckhorst.nl

info@gbbronckhorst.nl