Op de Burg. Rijpstrastraat werd de 'Truck Pull' getest. Foto: Jan Knoef
Op de Burg. Rijpstrastraat werd de 'Truck Pull' getest. Foto: Jan Knoef

Sterke mannen

ZELHEM - Zaterdag 11 juni wordt in het centrum van Zelhem een internationale wedstrijd van 'The Stongmen Champion Leaque' gehouden. Vijftien topatleten, afkomstig uit alle delen van de wereld, komen naar Zelhem om hun krachten te meten in de onderdelen 'Truck Pull', 'Atlas Stones', 'Dumbell Liften', 'Wheelflip', 'Loading' en 'Forward Hold'.

Dinsdag 17 mei kwamen de Nederlandse deelnemers Niels Gordijn en Alex Moonen al even naar Zelhem om zich aan de pers te presenteren en de organisatie te helpen met het organiseren van de 'Truck Pull', waarbij een truck met oplegger van 15.000 kg, in dit geval van de Zelhemse firma Kloostrans, vooruit getrokken moet worden. Probleem is, aldus organisator Paul Rabelink, directeur van sportschool Physique uit Terborg/Rijnwaarden, "straten lopen, in verband met de afwatering, nooit waterpas, dus je moet per locatie onderzoeken of de 'Pull' mogelijk is. Aflopend is geen optie, want dan haalt de truck de atleet in en andersom kan het te zwaar zijn." Na een aantal pull-sessies door Niels en Alex blijkt een stukje van de Burg. Rijpstrastraat, vanaf de kruising met de Markt, geschikt te zijn.
Tijdens de persbijeenkomst meldt Paul Rabelink dat hij blij is met de samenwerking, die tot stand kwam met de Zelhemse horeca (Groes, Smoks en Ellen's) en de medewerking door de gemeente Bronckhorst. "Het wordt", aldus Paul, "steeds moeilijker om de Nederlandse wedstrijd van de Champion Leaque te organiseren, want hoewel de meeste atleten op amateurbasis deelnemen, kan de wedstrijd niet zonder sponsors georganiseerd worden. Te meer ook, omdat we het belangrijk vinden dat het voor het publiek een gratis evenement is."

Het fenomeen 'Sterkste Man' stamt al uit de jaren '70 toen de heldhaftige wedstrijden met mannen als Ted van der Parre, Berend Veneberg (Neede) en Jarno Hams, op tv werden uitgezonden. De strijd werd vervolgens internationaal en uiteindelijk haakte de tv af, waarmee de titanenstrijd verder moest met steeds minder aandacht van de media. De atleten bleven erin geloven en tegen elkaar strijden. "Op dit moment worden de wedstrijden om de Strongman Champion Leaque in 99 landen op televisie uitgezonden. In Nederland doet RTL 7 verslag van de wedstrijden. De wereldtop strijdt in de Strongman Champion Leaque (net als in de Formule 1) in 16 verschillende landen om de punten. We werken ook met dezelfde puntentelling. De winnaar krijgt dus 25 punten, etc. Naast de vijftien sterksten van de wereld krijgen enkele Nederlandse atleten een 'wildcard' voor de wedstrijd in Nederland. De wedstrijd in Zelhem is de vierde in de reeks van 16. Een nieuwtje is nog, dat we in september een wedstrijd gaan houden op de A-B-C-eilanden."

De Nederlandse deelnemers
Niels Gordijn zal samen met Alex Moonen en Jitze Kramer de eer van ons land verdedigen. In de internationale strijd hebben ze het zwaar tegen de sterke mannen vooral uit de Oost-Europese landen, die veelal professionals zijn. Alex: "Wij zijn amateurs en moeten de training naast een baan plannen. Zelf werk ik als leraar Aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs. Dat betekent de hele dag werken en trainen in de avonduren." Niels vult aan: "Ik kan het, wat dat betreft, iets gemakkelijker plannen, want ik heb een eigen sportschool, maar het blijft trainen naast een baan en dat maakt het zwaarder." Op de vraag aan Alex of hij voor de klas voordeel heeft van zijn gespierde lichaam, reageert hij lachend: "Pedagogisch handelen is wel compleet iets anders, maar soms helpt enig ontzag voor mijn spieren wel." Om de sport betaalbaar te houden en de 'amateurs' in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan het internationale circuit, krijgen ze wel een ruime vergoeding voor de reis- en verblijfkosten tijdens wedstrijden.

De strijd in Zelhem
Op 11 juni strijkt het internationale deelnemersveld van de Sterkste Man in Zelhem neer. "Het is meteen een mijlpijl voor de Strongman Champion Leaque waar de wedstrijden onder vallen, want het is de 100e wedstrijd in het bestaan van de competitie. De op de eerste plaats staande Pool Krzysztof Radzikowski zal niet aanwezig zijn, omdat hij zijn hand gebroken heeft. Gregor Szymanski zal zijn plaats innemen."

De organisatie is enorm verheugd dit evenement in Zelhem te kunnen houden. Rabelink: "Het wordt een prachtig evenement met Internationale allure, niet alleen goed voor de regio, maar met nationale en internationale uitstraling."

Het evenement begint om 13.00 uur en wordt gehouden aan de Markt in Zelhem met de 'Truck Pull' op de Burg. Rijpstrastraat. De prijsuitreiking zal omstreeks 18.00 uur plaatsvinden.


Turnfinale vijfde divisie Achilles

HENGELO/WINTERSWIJK - Zaterdag 21 mei vond de turnfinale vijfde divisie te Winterswijk plaats. Kyra Ruesink, Loes van Petersen, Puck van den Toren en Naomie Plant van gymnastiekvereniging Achilles plaatsten zich na drie voorrondes voor de finale. Kyra, Loes en Puck turnden in een groep van 36 turnsters. Kyra werd negende op brug en in het totaal klassement twaalfde. Loes sprong naar een tiende plaats en puck presteerde op het onderdeel balk het beste met een achtste plaats. Naomie turnde ook in een sterk deelnemersveld, op het onderdeel brug werd ze achtste van de 32 turnsters. Allemaal knappe resultaten mede door de trainsters Betty Lassche, Bianca Lebbink, Jolien Groot Roessink en Joyce Lieverdink.

Turnsters vijfde divisie van Achilles. Foto: PR