Bennie en Rinie Wassink fietsen als Team BoWa voor KWF. Foto: Luuk Stam
Bennie en Rinie Wassink fietsen als Team BoWa voor KWF. Foto: Luuk Stam

Fietstocht helpt mee in strijd tegen kanker

HENGELO - Onder leiding van Bennie (67) en Rinie (65) Wassink uit Hengelo start op zondag 5 juni een fietstocht vanuit café-restaurant De Kruisberg in Doetinchem. Het is één van de vele activiteiten van team BoWa.

Door Luuk Stam

Ze noemen zichzelf team BoWa en ze zetten zich op allerlei manieren in voor de KWF kankerbestrijding. BoWa staat voor de namen Bodd - de familie van Rinie - en Wassink. Het team telt meer dan twintig leden en doet jaarlijks mee aan de Samenloop voor Hoop. Dit jaar in Zevenaar. Volgend jaar in Doetinchem. En in 2018 in Wichmond. Om geld op te halen gaat het team met eigengemaakte spulletjes markten in de regio af. Zo wist team BoWa in 2015 liefst 6.000 euro op te halen. De fietstocht op 5 juni moet er mede voor zorgen om dat bedrag dit jaar te overtreffen.

De strijd tegen deze ziekte gaat altijd door

Bennie en Rinie Wassink wonen sinds twee en een half jaar in Hengelo. Als ze nog in Kilder wonen, is het stel al actief voor het KWF. Zo gaan ze al een kwart eeuw tijdens de collecteweek allebei met de geldbus langs te deuren.

De twee breiden hun activiteiten in de strijd tegen kanker uit als Riek, de zus van Rinie, in 2013 keelkanker krijgt. Wat later krijgt de man van Riek te maken met longkanker. Hij overlijdt. De zus van Rinie overleeft de ziekte, maar ze kan bijna niet meer praten en enkel vloeibaar eten.

Rinie en haar man Bennie verzamelen een team van familie, vrienden en buren om zich heen. Als team BoWa maken ze onder andere nestkasten en geschenkartikelen. Die verkopen ze op markten en sinds kort ook in Shop Melange in Hengelo. Ook Riek helpt mee. Zij maakt jam die het team onder de naam 'Oma's jam' aan de man brengt. Het loopt zo goed dat het inmiddels moeite kost om voldoende kleine potjes bij elkaar te verzamelen. "En van alles dat we verkopen, gaat elke euro naar het KWF", vertelt Rinie Wassink.

Voor het Hengelose echtpaar gaat er heel wat tijd inzitten. "Als de nestkasten verkocht zijn, gaan we weer de schuur in om nieuwe te maken", vertelt Bennie. Zijn vrouw is op haar beurt druk met het vervaardigen van tasjes en doosjes van behangpapier. Het zijn kleine geschenkjes waar je bijvoorbeeld een paar bonbons in kunt doen. "Daar zijn we op één van de markten mee begonnen", vertelt Rinie. "Het ging zelfs zo goed dat er een vrouw kwam die er voor een bruiloft tweehonderd wilde hebben. Dat was een mooie opdracht."

De fietstocht op 5 juni begint en eindigt bij café-restaurant De Kruisberg aan de Kruisbergseweg 172 in Doetinchem. De route is 38 kilometer lang. Starten kan vanaf 11.30 uur. Deelnemen kost zes euro per persoon. Na de fietstocht nemen Bennie en Rinie Wassink even wat gas terug. "Op een gegeven ben je er elke dag mee bezig", vertelt Bennie. "Straks nemen we even vrij." Toch zullen ze hun activiteiten daarna weer volop hervatten. "Er is geen einddoel", zo geeft Rinie aan. "De strijd tegen deze ziekte gaat altijd door."