Voorzitter van Stichting Triatlon Hengelo Koen Vossers. Foto: Luuk Stam
Voorzitter van Stichting Triatlon Hengelo Koen Vossers. Foto: Luuk Stam

Koen Vossers bekijkt triatlon in thuisdorp vanaf de zijkant

HENGELO - Voor de 27ste keer start op zondag 5 juni de triatlon van Hengelo. Koen Vossers stond op sportpark Het Elderink geregeld aan de start. Dit jaar richt hij zich op zijn taken als voorzitter van de organiserende stichting.

Door Luuk Stam

Met zijn team Rosiir / Step One komt Koen Vossers (27) uit Hengelo dit jaar uit in de eredivisie van de Nederlandse triatlonsport. Geregeld trekt hij dan ook zijn trainingsbaantjes in het wedstrijdbad van Het Elderink, maar tijdens de triatlon van zondag 5 juni zal Vossers hier niet in het water liggen. De Hengeloër is sinds vorig jaar voorzitter van de stichting die de Hengelose triatlon jaarlijks organiseert.

Net als vorig jaar kunnen deelnemers kiezen uit de achtste en de kwart triatlon. De achtste triatlon bestaat uit 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. De atleten op kwart triatlon leggen die afstanden telkens twee keer af. Ook is er een trio triatlon waarbij drie personen in teamverband elk een onderdeel van de achtste triatlon afwerken. De eerste groep van de kwart triatlon start om 9.00 uur. De laatste deelnemers zullen rond het middaguur vertrekken.

Het fietsparcours loopt door het buitengebied van Hengelo. Na de passage in Keijenborg maken de fietsers een grote lus richting de Toldijkse en Baakse kant om uiteindelijk via de Wichmondseweg weer terug te keren in Hengelo. Nieuw dit jaar is het aangepaste loopparcours. De keerpunten zijn verdwenen. Nu lopen de atleten één of twee keer een ronde van 5 kilometer. Dat betekent dat het publiek op sportpark Het Elderink de deelnemers aan de kwart triatlon halverwege een keer extra ziet passeren.

Waar Koen Vossers - in 2014 nog vierde op de kwart triatlon in Hengelo - ontbreekt, luistert er volgende week zondag wel een sterk deelnemersveld naar het startschot op Het Elderink. Marcel Gierman uit Zevenaar was vorig jaar tweede op de kwart triatlon en wist die in 2014 te winnen. Gierman zal concurrentie krijgen van onder andere Eddy Lamers uit Groenlo. Lamers werd vorig jaar nog 23ste bij de lange afstand triatlon (4 kilometer zwemmen, 120 kilometer zwemmen en 30 kilometer lopen) op het wereldkampioenschap in Zweden.

De triatlonsport wint aan populariteit

De organiserende stichting ziet toppers als Gierman en Lamers graag naar Hengelo komen. Toch stroomt het deelnemersveld de laatste jaren sowieso in rap tempo vol. "De triatlonsport wint aan populariteit", ziet ook Vossers. "We merken dat we het maximale aantal deelnemers steeds sneller bereiken. Vorig jaar hadden we zelfs een reservelijst." In 2015 deden er in totaal 325 sporters mee. Zowel beginners als atleten van nationaal niveau. Dit jaar moeten ze in ieder geval allemaal opnieuw aan de bak. Want door de aanpassing van het loopparkoers zijn de huidige parkoersrecords niet meer geldig. Die worden dit jaar opnieuw gevestigd.


Zevende avondwandelvierdaagse

HENGELO - Voor de zevende keer organiseert de Hengelose Avondwandelvierdaagse deze wandeltocht, van 31 mei t/m 3 juni. Met het verwachte mooie weer in aantocht verwacht de organisatie veel mensen op de voorinschrijfdagen. De voorinschrijving vindt plaats op woensdag 25 en donderdag 26 mei van 19.00 tot 20.00 uur in de kantine van de voetbalvereniging Pax.

De Avondwandelvierdaagse start op dinsdag 31 mei en eindigt op vrijdag 3 juni. Het is ook mogelijk een, twee of drie dagen te lopen. In en rondom Hengelo zijn weer mooie en nieuwe routes uitgezet. En voor de feestelijke opening zijn weer de juiste mensen gevonden. "Wist u trouwens dat we dertig jaar geleden ook al een Avondwandelvierdaagse hadden?" De trouwe vrijwilligers staan weer klaar om te ondersteunen, zodat een ieder heerlijk vijf of tien kilometer kan wandelen. Net als vorig jaar zullen de groepen worden beoordeeld met de daaraan gekoppelde prijzen, wordt de Originaliteitsprijs uitgereikt aan de meest opvallende wandelaar(s) en zijn de sponsoren weer bereid gevonden om de wandelaars van het een en ander te voorzien.

Muziek tijdens intocht door het dorp

Op de dag van de intocht, deze is op vrijdag 3 juni, zullen de muziekverenigingen Crescendo en Concordia van de partij zijn en ook de Smoksbende zal het geheel weer muzikaal opfleuren. De Elderinkweg tussen de rotonde en het Gemeentehuis zal afgesloten zijn, dit in verband met de intocht door het dorp. Men kan bij het gemeentehuis komen via Banninkstraat richting Garage Wassink, dan linksaf Berendschotstraat, en dan linksaf Elderinkweg. De parkeerplaats bij Pax is eveneens afgesloten voor verkeer. Na de intocht wordt alle deelnemers op friet getrakteerd. Afsluitend is er het befaamde Blarenbal met DJ. Jeffrey.
Bij info of vragen, bel de Organisatie Avondwandelvierdaagse Hengelo: Henriët Hiddink (06) 13746503, Anja Oostendarp (06) 40380837, Jolanda Bannink (06) 20797479, Joke Groot Roessink (06) 11097357 of Evert Hollander (06) 47549828).


Facebook pagina: Hengelo Gld. avondwandelvierdaagse

www.avondvierdaagse-hengelo-gld.nl