Kermis in Bronkhorst: vol met tradities. Foto: Liesbeth Spaansen
Kermis in Bronkhorst: vol met tradities. Foto: Liesbeth Spaansen

Bronkhorst viert kermis met oude tradities

BRONKHORST - Altijd op de eerste donderdag van september start in het stadje Bronkhorst de kermis met 's morgens voor de kinderen het kruisboogschieten en 's middags voor de volwassenen het vogelschieten voor heren en vogelknuppelen voor dames op de vogelwei. Traditie staat hoog in het vaandel.

Door Liesbeth Spaansen

In de omliggende dorpen zijn de regels voor het vogelschieten intussen aangepast: heren en dames schieten mee. In Bronkhorst blijft alles bij het oude: de jeugd schiet met kruisbogen en als ze zestien zijn, gaan de jongens vogelschieten en meisjes vogelgooien. "Zolang wij weten, is het altijd zo geweest", aldus Rob van Woerden, secretaris van Schutterij Eendracht van Bronkhorst. "Het is ooit in de ledenvergadering aan de orde gesteld: willen jullie het houden bij het oude en is er behoefte bij de dames om mee te schieten. Er was er maar één die daar eventueel aan dacht, de grote meerderheid koos ervoor om die traditie in ere te houden en dus is besloten om het zo te houden. Die traditie heeft natuurlijk ook wat. Er zitten alleen mannen in het bestuur. Alleen de schutters lopen mee, die hebben een bepaalde uitstraling qua kleding. Daar wordt ook aan gehecht. Als je het geheel loslaat, dan haken er mensen af en we willen graag dat iedereen, ook nieuwe inwoners van het stadje, de tradities omarmen."
Het vasthouden aan die tradities is de waarde voor de kermis in Bronkhorst. Het aantal schutters is momenteel 50-60. Zij wonen hier, of wonen inmiddels buiten Bronkhorst maar komen hier kermis vieren. "Daar zijn allemaal regels voor. Je moet wel een band hebben met Bronkhorst. Een schutter of zijn partner moet in Bronkhorst wonen of er hebben gewoond en lid zijn van de schutterij. De grens van Bronkhorst is overigens niet overal even duidelijk en wordt dan ruim geïnterpreteerd."
Vanwege de strenger wordende Wet Wapens en Munitie, zijn er wel veranderingen nodig. "De meeste aanpassingen die we moesten doen, hebben te maken met wetgeving. In principe moet elke schutter toestemming hebben om te mogen schieten. Er is nu een uitzondering gemaakt voor traditioneel schieten wat je maar één, hooguit drie keer per jaar doet. Wij als vereniging hebben een lidmaatschap van de Koepel Nederlandse Traditionele Schutters (KNTS), speciaal hiervoor opgericht in 2015, en zijn gecertificeerd op basis van een draaiboek en regelement met strenge veiligheidsvoorschriften." In Bronkhorst schieten ze met zwart kruid in voorladers. Het vogelschieten staat onder leiding van baancommandant Maurice Cremers.
Elk jaar wordt voor de opening van het vogelschieten de burgemeester van Bronckhorst uitgenodigd, dat is ook traditie. Zo ook dit jaar. Burgemeester Marianne Besselink heeft aangegeven de uitnodiging te aanvaarden en kennis te komen maken met de Bronkhorster kermis. Zal ze ook een openingsschot lossen? "Feitelijk doet zij niet mee met het vogelschieten. Het reglement is niet van toepassing en ze kan geen koning worden", glimlacht Van Woerden. "We maken er niet zo'n punt van en we zien wel hoe het loopt. Het gaat er vooral om wat zij zelf wil."
Bronkhorst biedt overigens veel meer tradities: de draaimolen bijvoorbeeld. Deze wordt al vele jaren voor deze kermis naast de Kapel opgebouwd. Dan is er het koningszilver, dat jarenlang in het stedelijk museum van Zutphen te bekijken was. "Dat was het oudst bekende in Europa, daterend van rond 1450. Helaas werd het origineel in 2013 gestolen. Vorig jaar kon een replica worden omgehangen bij de Schutterskoning Martijn Ketz. Het is niet van het origineel te onderscheiden. Het Koninginnezilver is als het goed is dit jaar klaar. Er zit veel werk in."
Het programma voor dit jaar is weer rondgedeeld, via de mail, daar gaat jong en oud van genieten.


www.bronkhorsterkermis.nl


Programma Bronkhorster kermis

Vanaf donderdag 25 augustus, elke avond trommelen (behalve zondag). Kinderen worden uitgenodigd om mee te lopen. Vertrek om 19.00 uur bij de kapel.

Woensdag 31 augustus om 20.00 uur opgeven voor vogelschieten, vogelgooien en andere volksspelen in Het Wapen van Bronkhorst. Alle Bronkhorster dames worden uitgenodigd voor het maken van roosjes.

Donderdag 1 september vertrekt 8.30 uur de Kleine Schutterij en start om 9.00 uur Kruisboogschieten voor jongens en meisjes van 0 t/m 15 jaar op vogelweide. De vogel wordt 9.30 uur geplaatst en om 11.00 uur is het baan opsteken en rondgang met de koning van vorig jaar. 's Middags 13.30 uur vertrekt de Grote Schutterij voorafgegaan door muziekvereniging Nieuw Leven en begint om 14.00 uur het vogelschieten op de vogelweide. Na afloop van het vogelschieten en het dansen van de bielemans, worden de prijzen van het vogelschieten, vogelgooien en de koningsprijs uitgereikt in café-restaurant Het Wapen van Bronkhorst. Vanaf 18.00 uur borrelen en dansen op muziek van 'Brood op de plank'. Gratis entree.

Vrijdag 2 september start om 9.30 uur het fietsrijden voor dames en heren in de Bovenstraat. Die middag 13.30 uur is de optocht kindervermakelijkheden. Kinderen én volwassenen kunnen aan de optocht deelnemen. Verzamelen in de Kapelstraat. Aansluitend om 14.00 uur beginnen de kinderspelen en andere vermakelijkheden en 16.00 uur de stoelendans voor dames. Aansluitend uitreiking prijzen van de kinderspelen, fietsrijden, stoelendans en alle overige spelletjes.
In Het Wapen van Bronkhorst begint om 18.30 uur dansen met optreden van 'Mig Buff'. Gratis entree.

Zaterdag 3 september wordt vanaf 19.00 uur de 'Kermis begraven' vanaf de vogelweide onder begeleiding van trommelaars. Aansluitend een gezellig samenzijn in de café-restaurant Het Wapen van Bronkhorst.