Kenny van Gaalen en Koen Hermans. Foto: Ton Halfman
Kenny van Gaalen en Koen Hermans. Foto: Ton Halfman

Koen Hermans verdedigt Europese titel in Frankrijk

HENGELO - Samen met Teams Willemsen en Bax proberen Koen Hermans en Kenny van Gaalen aanstaande zondag in het Franse Dardon Gueugnon namens Nederland de Europese titel te prolongeren. Zoals elk jaar is dat de afsluiting van het seizoen voor de zijspancrossers. Een seizoen dat volgens Koen Hermans vol ups en downs zat. Een korte terugblik.

Het duo Hermans/van Gaalen eindigde na het wisselvallige jaar als vijfde bij de ONK en als achtste in de eindstand na elf Grand-Prix wedstrijden. Twee plaatsen lager dan in 2015 toen ze zich als zesde klasseerden, maar desondanks is de complete teambegeleiding niet ontevreden: "De mindere resultaten hadden allerlei oorzaken. Na een winter met weinig trainingsuren hadden we in het begin van het seizoen veel tijd nodig om de juiste afstelling van het nieuwe frame van VMC te vinden. Met name Gerard Seesing van Reiger Racing Suspension heeft er veel tijd ingestoken om samen met het team en Hocob-VMC de juiste balans in de motor terug te krijgen, maar ook onze monteur Robert Vels die zijn kennissen er bij haalde. Er is door beide partijen fantastisch werk geleverd. Gaandeweg was er toch een stijgende lijn in de prestaties te zien, al bleef de pechduivel het team in veel wedstrijden achtervolgen. Ook allerlei randzaken hebben een rol gespeeld, waardoor minder getraind kon worden. Een achtste plaats is daarom helemaal niet zo slecht, waardoor de A-status is gehandhaafd."

Tevreden
"We hebben een sterk team met onze monteur Robert Vels die alle blokken tip-top voor ons verzorgt, Simon Franken de pr-man, Harmen Lubbers 'allround`, Tom Vels chauffeur, Ad van Gaalen de bandenspecialist, Henry Hermans chauffeur, Carin Hermans en Rianne Vels voor de catering, Erna Lassche voor de massages. Als je niet direct voorin zit met de start heb je meer kans op botsingen en te blijven steken. Vaak moesten we door crashes of pech in de achtervolging en van achteruit proberen nog een goede klassering te krijgen. Ik ben daarom nog wel tevreden, uiteindelijk hebben we nog meer podiumplaatsen behaald dan vorig jaar. Geleidelijk raak je meer gewend aan de motor en VMC heeft ons daarbij goed geholpen."

De Hengeloër heeft alle vertrouwen in het volgende seizoen. "Veel rijders wisselen weer van bakkenist, maar ik ga verder met Kenny van Gaalen. Onderling gaat het prima en ik leer nog steeds veel van Kenny. De aankomende periode zullen wij er weer alles voor doen om korter bij de top te komen, het streven blijft wereldkampioen. Sponsoren zullen weer benaderd gaan worden, want zonder sponsoren kunnen wij onze droom niet naleven. Nieuwe sponsoren zijn van harte welkom natuurlijk."

Sidecarcross des Nations
Eerst wacht aanstaande zondag de Sidecarcross des Nations in Frankrijk. Vorig jaar wist Nederland de Europese titel binnen te slepen.

Hermans: "Het zal niet gemakkelijk zijn om de titel te prolongeren. België en Engeland zijn de grootste concurrenten, bij de Belgen rijden niet voor niets de wereldkampioen Hendrickx en de nummer twee Adriaensen mee. Maar het is een prachtige wedstrijd, in Frankrijk is altijd veel publiek op de been." De wedstrijd gaat over drie manches. In elke manche doen twee van de drie teams van elk land mee. Het slechtste resultaat kan worden weggestreept. Voor Nederland rijden behalve Hermans/van Gaalen ook de gebroeders Bax en Daniël Willemsen met Siebe van der Putten.


RTV Vierakker – Wichmond matig
resultaat op NK clubkampioenschappen

Vierakker/Wichmond – Ondanks een gemiddelde snelheid van bijna 46 kilometer per uur is wielerclub RTV Vierakker – Wichmond niet tevreden met hun prestatie op het nationale clubkampioenschap in Dronten. Het zeskoppige team finishte na een omloop van 52 kilometer in een tijd van 1.07.56 uur en werd daarmee 54ste van de in totaal 71 deelnemende verenigingen.

De start verliep soepel, en nadat ze Dronten uit fietsten liep het tempo meteen op. 48 Kilometer per uur werd er op een gegeven moment gemeten in de ploegleiderswagen. Na negen kilometer kon Tom Krajenbrink het tempo, dat werd opgevoerd door Rens te Stroet, niet meer bijbenen en hij moest eraf. Te Stroet, die het meeste kopwerk verrichte, liet de rest van het team lijden in zijn wiel. Nadat de renners de dijk in Dronten waren opgedraaid, na ongeveer zeventien kilometer, kwam Valerius den Herder op drie meter van de andere vier zitten en kon het gat niet meer dichten. Ook hij moest eraf. De vier mannen die samen naar de finish moesten rijden, waren al bekend voordat de helft van de tijdrit erop zat. Rens te Stroet, Koen Jansen, Martijn Versteege en Peter Makkink moesten het zien uit te houden tot de finish. Verderop op de dijk, kreeg Jansen het even moeilijk. Ondanks dat de renners de wind mee hadden, was het tempo dat Te Stroet oplegde te hoog voor Jansen. Na een paar minuten wist de man uit Baak, voor wie dit het eerste NK was, zich goed te herstellen. Na afloop stelde hij: "Dat hij in de laatste kilometers nog wel wat wilde en kon laten zien." In de laatste vijf kilometers was het vat leeg voor Makkink, de veteraan van het kwartet kon niet meer op kop komen. ,,Het was gewoon echt op, ik kon niet meer. Mijn hamstring speelde op," stelde Makkink. Maar, hij moest door. Want, wanneer de vierde man van een club over de finish komt, stopt de tijd. Makkink is verder erg tevreden over zijn optreden op het NCK: ,,Ik reed goed. Ik kon niet beter vandaag." Te Stroet was niet erg tevreden over de tijdrit die er gereden werd: ,,Ik weet dat ik harder kan. Maar weet dan dat ik niemand meer in mijn wiel heb zitten. Volgend jaar hebben we weer een kans."