Scott Deroue achtste met de MV Agusta. Foto: Henk Teerink
Scott Deroue achtste met de MV Agusta. Foto: Henk Teerink

Ten Tusscher pakt ONK Supersport titel

British Superbikes in Assen

HENGELO - Lesley ten Tusscher heeft zijn de British Superbikes in Assen de ONK-titel veroverd. De Suzuki-coureur was op het Drentse asfalt de snelste in de Supersport-wedstrijd. Joey den Besten stapte op een Superbike voor Performance Racing Achterhoek en Scott Deroue maakte indruk in de British Supersport. De Hamove was weer ruim vertegenwoordigd met rijders in verschillende klassen.

Afgelopen weekend werd op het TT Circuit van Assen de British Superbikes verreden. Een evenement dat ieder jaar bol staat van de wedstrijden met ook veel Nederlandse troeven aan de start. Zo werd er een wedstrijd verreden in de ONK Superbike en Supersport. Joey den Besten stapte dit weekend op de Performance Racing Achterhoek Superbike-machine, waar normaal zijn teamgenoot Jochem van den Hoek op rijdt.

Den Besten moest zich zowel aanpassen aan de Superbike en tevens ook aan het TT Circuit. De afstelling van de motor van Tonny Wassink is gericht op stratencircuits en niet op het vloeiende circuit van Drenthe. In de race eindigde Den Besten als negentiende in de Superbike. Cliff Kloots maakt een uitstapje naar de ONK Superbike en niet zonder succes. Kloots finishte als tweede achter Nigel Walraven. Jarco Grotenhuis kwam ook in actie en bracht zijn Honda als tiende over de eindstreep.

In de ONK Supersport moest het gebeuren voor Lesley ten Tusscher, want hij had zeer goede papieren om de ONK-titel binnen te halen. De coureur uit Almelo slaagde hierin met vlag en wimpel door de race te winnen. Ten Tusscher is hierdoor ONK Supersport kampioen 2016, nadat al de titel pakte in de BeNeCup. Tasia Rodink reed in de Britse Moto3 klasse, die samen in actie kwam met het Noord Europese Moto3 kampioenschap. De sympathieke dame eindigde als tweeëntwintigste en zesentwintigste in de wedstrijden.

Scott Deroue stapte tijdens het BSB-weekend voor het eerste op een Supersport-machine. Deroue kwam met zijn MV Agusta in de Britsh Supersport en deed het zeker niet onverdienstelijk. In de eerste race finishte hij als negende. In de tweede manche op een half natte baan knokte Deroue lange tijd mee voor het podium. In de slotfase viel Deroue iets terug, maar hij mag zeker tevreden zijn met een achtste plaats in de einduitslag.

Het weekend voorafgaand aan de British Superbike werd de laatste ronde van het Internationale Road Race Championship (IRRC) verreden in het Duitse Frohbrug. Joey den Besten stelde daar met twee podiums zijn tweede positie in het eindklassement veilig. De andere coureur van Performance Racing Achterhoek is Jochem van den Hoek die uitkomt in de IRRC Superbike.

Van den Hoek eindigde tweemaal in de top-tien en werd daarmee vijfde in de eindstand. Johan Fredriks was de beste Nederlander in het IRRC Superbike 2016. Fredriks, die dit seizoen switchte van BMW naar Kawasaki, werd vierde. De Belg Vincent Lonbois werd IRRC Superbike kampioen, door zijn teammaat Sebastien Le Grelle te kloppen over een seizoen van twaalf wedstrijden.