Opname uit een wedstrijd tussen Pax en Keyenburgse Boys uit 1946 op het terrein aan de Kastanjelaan. Foto: archief Willy Hermans
Opname uit een wedstrijd tussen Pax en Keyenburgse Boys uit 1946 op het terrein aan de Kastanjelaan. Foto: archief Willy Hermans

Burenruzie tussen Keijenburgse Boys en Pax laait weer op

Zaterdag Derby van het Oosten

KEIJENBORG/HENGELO- Of de loting gestuurd is zal niemand weten, maar de KNVB heeft Keijenburgse Boys en Pax opnieuw voor de beker aan elkaar gekoppeld. Net als twee jaar geleden staan de buren zaterdag 22 oktober tegenover elkaar om uit te maken wie er naar de volgende ronde gaat. Beide teams bereiden zich goed voor op de Derby van het Oosten. Bij Pax gaat de kantine voor de supporters om 14.00 uur open om al warm te draaien met een hapje en een drankje. Daarna gaan alle aanwezigen om 15.30 uur op de fiets naar het naburige dorp. Daar zal een warm onthaal wachten, gezien de pesterijtjes over en weer in het verleden.

Historie
Het laatste onderlinge treffen in competitieverband was in het seizoen 1965/66. In totaal speelden de ploegen tussen 1951 en 1966 29 duels tegen elkaar. Keijenburgse Boys won twaalf duels, tegen Pax elf. Zes keer eindigde de partij in remise.
De eerste plaatselijke derby vond plaats op 24 oktober 1951. Keijenburgse Boys won met 2-1 door doelpunten van Gerard Goossens en Co Veenendaal. Pax scoorde tegen door Wim Harmsen. De opvallendste uitslag was in het seizoen 1961/62, Pax verloor op het terrein aan de Kastanjelaan met 0-5! De wedstrijden verliepen doorgaans stevig, maar nooit liep een wedstrijd uit de hand, al liepen de emoties buiten het veld soms hoog op.

Topper van alle derby's was de beslissingswedstrijd op 14 juni 1958. De competitie was, zoals vaker in die jaren '50, vreemd verlopen. Pax had van Steenderen gewonnen, maar raakte na een protest van Steenderen een punt kwijt. Bij Keijenburgse Boys ging het juist andersom. De gelijkgespeelde wedstrijd tegen Ratti moest, na de reguliere competitie, worden overgespeeld. Dit keer won Keijenburgse Boys wel, zodat Pax en Keijenburgse Boys gelijk bovenaan eindigden. Het betekende een beslissingswedstrijd op het terrein van Doetinchem in de Kruisberg.
Aanvankelijk leek Pax voor 1693 betalende toeschouwers aan de winnende hand en nam een 0-2 voorsprong door goals van Theo Michels en Wim Boerman. Pax stortte in, de elftalcommissie had Jaap Hulshoff en Bennie Grotenhuys op de bank gelaten en Keijenburgse Boys kwam voor rust terug tot 1-2 door Bennie Ankersmit. In de tweede helft zorgde Gerard Goossens uit een corner voor de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd viel de beslissing. Ankersmit omspeelde een Pax-back en passeerde keeper Buunk: 3-2. Groot feest die avond in het Keijenborgse bij zaal Hoksbergen.
Waar Pax steeds maar niet in slaagde, lukte Keijenburgse Boys in één keer: het promoveerde na de nacompetitie naar de vierde klasse. Daarin speelde het overigens slechts één jaar, zodat de derby na één seizoen weer in ere werd hersteld. In 1966 lukte het Pax eindelijk de onderafdeling van de GVB te verlaten en te promoveren naar de KNVB.

Beker
De clubs ontmoetten elkaar 23 jaar later pas weer. Keijenburgse Boys had de GVB-beker gewonnen en de KNVB koppelde de clubs uit de voormalige gemeente Hengelo (Gld.) in 1989 aan elkaar. Pax was inmiddels eersteklasser KNVB, maar wist slechts met moeite de Boys te verslaan door een doelpunt van Frans-Jozef van Uum: 0-1.
Het duurde weer 25 jaar voordat de ploegen elkaar nogmaals tegenkwamen, opnieuw voor de beker. In augustus 2014 wist Pax met 0-2 te winnen. Voor 800 toeschouwers was er van de oude rivaliteit weinig over, het was vooral gemoedelijk en gezellig langs de lijn.

Degradatiespoken
Voor de competitie zijn de twee clubs al 50 jaar niet meer bij elkaar ingedeeld. Keijenburgse Boys maakte de stap naar de vierde klasse in 2012 en wist inmiddels een aantal malen de nacompetitie te halen. Pax speelt de laatste jaren in de derde klasse al wist het een paar keer degradatie te ontlopen. In 2014 doemden de degradatiespoken in Hengelo al op, maar Pax wist zich te handhaven na een formidabele eindsprint. Dit seizoen draaien de twee kemphanen beide in de middenmoot mee. Voor de competitie lijkt de derby er voorlopig nog niet in te zitten, zodat de supporters uit beide dorpen het moeten doen met de bekerwedstrijden.
Zaterdag 22 oktober is het weer zover, om 16.30 uur is de aftrap in Keijenborg. Het zal ongetwijfeld weer een spannend duel worden met veel toeschouwers!