Fleurige bloemen in de bermen van Bekveld. Foto: PR
Fleurige bloemen in de bermen van Bekveld. Foto: PR

Fleurig Bekveld

BEKVELD - Deze zomer, en nu nog steeds, staan er heel wat bijenlinten te bloeien op het Bekveld. Vorig jaar waren het vooral bloemenlinten langs bermen. Doordat zich dit jaar veel enthousiaste natuurliefhebbers gemeld hebben, kon er dit jaar veel gezaaid worden, lange linten en brede stukken van soms tientallen meters. Voorbijgangers hebben er van genoten en de bijen en vlinders hebben geprofiteerd van de gedekte tafel.

Dergelijke bloemrijke stroken zijn steeds meer nodig, er is te weinig voedsel voor de bijen en vlinders. De mens is voor 80% afhankelijk van de bijen wat betreft voedsel. Daarom willen zij graag een handje worden geholpen. Volgend jaar wordt opnieuw gestart met het inzaaien van bijenlinten, en akkerranden voor de patrijs. Voor de ruilverkaveling waren er op het Bekveld honderden patrijzen, nu zit er nog één paartje! Misschien ook iets voor de wild beheerseenheid (W.B.E.)? De gemeente zorgt voor het zaad en eventueel ook voor struiken (meidoorn, veldesdoorn) voor hagen.
Verbindingszones zijn erg belangrijk voor alle fauna, dat hoeven niet perse bomen of struiken te zijn, maar kan ook een bloemenstrook zijn. Ook kunnen mensen in het buitengebied zich nog aanmelden bij natuurvereniging 't Onderholt voor een inheemse boom in het kader van: een Boom mot kun'n. Deze boom moet de ruimte kunnen krijgen om monumentaal te worden.
Vrijwilligersclub Natuur Op Bekveld (N.O.B.) helpt onder andere geïnteresseerden met gratis advies voor natuurtuinen en het aanleggen van natuurlijke elementen. De kern van deze vrijwilligersclub bestaat uit vier personen en er zijn momenteel circa 35 sympathisanten in deze streek. Zij willen door middel van artikelen de bewoners in het buitengebied erop wijzen hoe verbindingen van belang zijn voor de fauna. De vele positieve reacties van mensen geven aan dat ze gewoon opfleuren van de bloemenpracht.
Meer informatie via Lida van Tongeren en Evert Menkveld.


lidavt@hotmail.com

evert.menkveld@kpnmail.nl of (06) 2074 1999