Deze jonge leden van Scouting Sweder zijn aan het werk in de natuur. Foto: Liesbeth Spaansen
Deze jonge leden van Scouting Sweder zijn aan het werk in de natuur. Foto: Liesbeth Spaansen

Landelijke Natuurwerkdag eerste HSL werkochtend

BRONKHORST - Tijdens de Nationale Natuurwerkdag 2016 op zaterdag 5 november is het winterseizoen 2016-2017 van Het Steenders Landschap (HSL) gestart. Op deze werkdag is HSL met haar enthousiaste vrijwilligersgroep aan het werk geweest in een singel aan de Onderstraat in Bronkhorst, waar exact elf jaar geleden ook het seizoen werd afgetrapt.

HSL mocht op deze dag veertig personen verwelkomen. Speciale dank gaat uit naar de Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo en Keppel, die elk jaar trouw meehelpt op de Natuurwerkdag. Nieuwe belangstelling uit Steenderen was er via Mariska Schoon en Hilbert Stoel. Ook leuk dat drie generaties van de familie Kluin-Hafkamp uit Twello kwamen helpen. Opa Kluin bracht veel ervaring met knotten mee wat hij die dag overbracht aan zijn kleinzoons. Zo moet het.

Het project 'Singel Onderstraat Bronkhorst' betreft het onderhoud van een singel op het perceel van de familie Van Veldhuizen. De fraaie, oude singel bestaat uit een aantal mooie knotbomen en een grote Spaanse Aak. De singel bevat verder inheemse soorten als Gelderse roos, kardinaalshoed, slee- en meidoorn. Er staan een aantal grote populieren in groepjes bij elkaar en omdat de bomen ondertussen een fors formaat hadden aangenomen, zijn de groepjes populieren gedund door enkele exemplaren te verwijderen. Gevelde bomen zijn gecompenseerd met nieuwe aanplant. Op lege plekken in de singel zijn circa zeve nieuwe knotwilgen gezet. De bestaande knotwilgen uit de singel zijn geknot. De aanwezige knotessen, die ondanks de herfst opvallend genoeg nog volop in het blad stonden, krijgen hun onderhoud de volgende keer. Het snoeihout dat geschikt was voor gebruik in de open haard is door sommige vrijwilligers meegenomen naar huis. De rest zal machinaal worden versnipperd en gebruikt worden als stookhout, dit is hernieuwbare grondstof, voor de verwarming van een lokaal duurzaam bedrijf. Door de enthousiaste inzet van de HSL-vrijwilligers, de extra opkomst en de scouting verliep het werk vlot. Er was zelfs tijd om alvast te starten met een klus die voor later dit seizoen gepland was: namelijk het wilgenknotten in het weiland van Wildeboer.

De dag werd, zoals gewoonlijk, afgesloten met een kop heerlijke soep en een borreltje of een lekker broodje worst. De eigenaar van het perceel, de heer Van Veldhuizen, wil alle vrijwilligers bedanken voor de mooi opgeknapte singel.

De volgende werkdag staat gepland op zaterdag 10 december.

www.hetsteenderslandschap.nl


Bingo in de Keijkamer

KEIJENBORG - Op donderdag 10 november is er van 10.00 tot 11.30 uur een gezellige Bingo in de Keijkamer in Dorpshuis de Horst te Keijenborg

De Keijkamer is de ontmoetingsplek in Dorpshuis de Horst te Keijenborg waar elke week van 10.00 tot 11.30 uur de koffie klaar staat en waar iedereen welkom is voor een praatje, met een vraag of gewoon voor de gezelligheid.

De Keijkamer is de ontmoetingsplek waar elke week van 10.00 tot 11.30 uur de koffie klaar staat en waar iedereen welkom is voor een praatje, met een vraag of gewoon voor de gezelligheid. Twee gastvrouwen verzorgen de koffie en het is mogelijk advies te vragen aan de ouderenadviseur, iPad coach of contactpersoon van een zorginstantie. Er is regelmatig contact met het zorgteam Hengelo en met de gebiedsambtenaren. Iedereen is van harte welkom.