Een deel van de toneelgroep van Jong Gelre die voor de scenes zorgen. Foto: Jan Hendriksen
Een deel van de toneelgroep van Jong Gelre die voor de scenes zorgen. Foto: Jan Hendriksen

'Het is steeds een grote uitdaging om met deze jongeren te mogen werken'

VORDEN – "Het schrijfproces verliep dit jaar gestructureerd en intensief. Wekelijks hadden we brainstormmomenten. Schrijven is schrapen. En dat hebben we ook gedaan. De repetities sinds eind augustus onder leiding van regisseuse Gitta Hendrikse zijn goed bezocht. Iedereen is er nu dan ook bijna klaar voor. Voelbaar gaan we dit jaar een sprankelende revue neerzetten met volop spektakel zoals men dat van ons kan verwachten."

Door Jan Hendriksen

Aan het woord zijn Annemiek Riefel en Sebastiaan Hamer van Plattelandsjongerenorganisatie Jong Gelre Vorden/Warnsveld. Het tweetal heeft de algehele leiding van de revue 'DNA Onbekend' die de jongerenvereniging zaterdag- 12 , vrijdag- 18 en zaterdagavond 19 november in Kulturhus Vorden op de planken brengt. Het is ruim een week voor de première als we een bezoek brengen aan een van de repetitieavonden. Annemiek Riefel en Sabastiaan Hamer zijn in de uitermate gezellige foyer van Kulturhus Vorden druk in de weer om nog wat organisatorische aspecten rondom de revue met elkaar door te nemen.

"De tijd vliegt. Het komt nu echt dichtbij. Maar we hebben een strak draaiboek en een grote revuecommissie en een scala aan vrijwilligers naast de toneel-, zang-, muziek-, grime- en decorbouwgroep", zo verklaart Annemiek Riefel die samen met Roelli Barink, Michiel ter Beest, Geert Heuvelink, Anouk Pardijs en Bart Tiessink verantwoordelijk is voor de teksten van de jaarlijkse 'Bongo, Bongo Productions' zoals men gekscherend het 'product' van Jong Gelre benoemd.

Leergierig
Als we in de grote zaal een kijkje nemen is het een gezellig maar chaotisch lijkend samenzijn. Op het toneel wordt druk gerepeteerd. Achter in de zaal staan wat jongeren met elkaar zachtjes de kletsen. Een enkeling leest geconcentreerd zijn of haar tekst nog eens door. Regisseuse Gitta Hendrikse kent de cultuur en de mentaliteit van de Vordense/Warnsveldse jongeren na acht jaar inmiddels wel.

"Het is steeds weer een grote uitdaging om met deze jongeren te mogen werken. Ze zijn leergierig en verschillende jongens en meiden hebben inmiddels de nodige ervaring opgebouwd. Ik sta er steeds weer versteld van in hoe korte tijd ze de teksten en scenes instuderen. Want die is met tien tot elf weken relatief kort te noemen. In de komende week zullen we nog flink aan de bak moeten. Maar ik heb alle vertrouwen in deze groep."

'DNA Ongekend'
Als centrale locatie in de revue 'DNA Onbekend' fungeert een kapsalon. Bonnie bezit als vrijgezelle moeder samen met haar beste vriend Alberto een kapperszaak in Amsterdam. Bonnie's dochter Tanja staat op het punt te gaan trouwen. Zij wil voor ze in het huwelijk treedt dolgraag weten wie nu eigenlijk haar vader is, waarover haar moeder nooit iets heeft losgelaten. Er zijn drie potentiële vaders. Tijdens de zoektocht naar de vader van Tanja blikken ze onder andere terug naar de jaren tachtig. De tijd waarin Bonnie de potentiële vaders leerde kennen. En dat levert hilarische momenten op met onder meer muziek uit de jaren tachtig. "De spelers kunnen zich volop uitleven op de bühne", zo verwachten Annemiek Riefel en Sebastiaan Hamer. De dansgroep wordt jaar gevormd door zes aspirant leden die onder leiding van Anouk Hakvoort en Linet Rozendaal de dansen hebben ingestudeerd. In totaal werken ruim zeventig jongeren mee aan de revue.

Kaarten
Toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Bruna en Kulturhus Vorden en op zaterdag- 12, vrijdag- 18 en zaterdagavond 19 november aan de zaal van Kulturhus Vorden zolang ze voorradig zijn. Kaarten kosten zeven euro in de voorverkoop en acht euro aan de kassa.

De voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open. Na afloop van de revue is er telkens een After Party met medewerking van Miss Tuesday (12 november), DJ Ter Beest (18 november) en Infidelity (19 november).