Repair Café in Ghana. Foto: PR
Repair Café in Ghana. Foto: PR

Repair Café in Hengelo Gld is niet uniek….

HENGELO - Dat niet alleen in Nederland Repair Cafés worden opgericht weten we inmiddels. Je treft ze ook aan in Duitsland, België, Engeland enzovoort. Inmiddels heeft het Repair Café, naar een idee van Martine Postma, ook Sub-Sahara Afrika bereikt! In het Ghanese dorp Mankoadze kwamen op 24 september zeventien vrijwilligers bij elkaar om kapotte spullen te repareren. Ze zaten buiten onder luifels die hen beschermden tegen de felle zon.

Tussen acht uur 's ochtends en halfvijf 's middags bezochten meer dan honderd mensen het Repair Café. Ze brachten kapotte food blenders mee, strijkijzers, mobiele telefoons, jurken en grote televisietoestellen. Schade door bliksem was geen uitzondering en verschillende spullen vertoonden al sporen van zeer vindingrijke reparaties. De reparaties waren gratis. Cateraars verkochten rijst, tomatenstoofpot en pasteitjes. En er was luide muziek. Initiatiefnemer Chris Moller: "Al maakt het denken en praten moeilijk, luide muziek helpt als je in deze omgeving een gezellig evenement wilt organiseren." Chris organiseert ook het Repair Café in Cottenham, Engeland. Aangezien hij regelmatig in Ghana is, dacht hij: waarom niet hier een Repair Café proberen?

Als Repair Café-expert zag Chris de successen en de verbeterpunten. Zo merkte hij dat het buiten, in het felle zonlicht, moeilijk was om LED-displays af te lezen. Ook was het onmogelijk om schroefjes terug te vinden die in het gras waren gevallen. "We hebben de reparateurs vooraf kommetjes gegeven om de schroeven in te doen", schreef hij, "maar al reparerende vergaten ze die vaak en vielen de schroeven toch in het gras." Het Repair Café in Hengelo Gld dus niet uniek! Maar wel mooi is dat het fenomeen Repair Café bekend begint te worden door de gehele wereld.

Op 15 december is het weer zover in Hengelo Gld. Dan is het de derde donderdag van de maand en is van 15.00 uur tot 20.00 uur het Repair Café in Kerkstraat 15 in de Smederij geopend. "En mocht u niets te repareren hebben en komt u niet langs: vrijwilligers van het Repair Café wensen u allen Goede feestdagen toe!"


Kerstconcert Vordens mannenkoor sluit jubileumjaar af

VORDEN - Het Vordens Mannenkoor, onder leiding van Christo Guenov, geeft hun jaarlijkse kerstconcert op zondag 18 december in de Dorpskerk Vorden. Het concert brengt de luisteraars in de kerstsfeer en is tevens de afsluiting van het tachtigjarig jubileum. Aanvang 14.00 uur.

Het koor heeft vanwege de afsluiting van het jubileumjaar gekozen om nog een keer de gasten uit te nodigen die hebben meegewerkt aan hun twee jubileumconcerten. Dit zijn: Miranda Berends (zang), Ludo Eijkelkamp (bariton solist van het koor), Magdalena Kadziolka (dwarsfluit), Timmy van Lingen (zang), Rita en Wendy (Vordens zangersduo), Monique Sleumer (zang) en Lucian Venderink (pianobegeleiding). Met veel plezier willen zij ook nu weer met het koor meedoen. Het belooft daardoor een afwisselend en sfeervol kerstconcert te worden.


www.vordensmannenkoor.nl


Vordens Mannenkoor sluit jubileumjaar af met Kerstconcert. Foto: PR