De laatste hand wordt aan de touwbrug gelegd. Foto: Alice Rouwhorst
De laatste hand wordt aan de touwbrug gelegd. Foto: Alice Rouwhorst

Naar de overkant via een touwbrug

BAAK – "Bevoordeeld ben ik hier geboren en het voelt voor mij als een plicht én een voorrecht om in mijn leven samen met vrijwilligers iets terug te kunnen doen voor het dorp." Dit zegt Frans Helmich in zijn Hertenbosch waar hij samen met een paar werklieden van de touwenleverancier de laatste hand legt aan de voltooiing van de fraaie 'stalen touwbrug'.

Door Alice Rouwhorst

Deze (tweede) brug zorgt voor de verbinding van het eiland naar de overkant van de bosvijver in het bos. De wandelaar kon eerst alleen maar heen en weer via de eerste brug (november 2015) naar het eiland lopen, maar kan nu over het eiland via de touwbrug zijn wandeling vervolgen.

Hertenbosch is groots lopend project

"De realisatie van deze brug ging niet zonder slag of stoot", vertelt Helmich. "Ik had aanvankelijk een kettingbrug in gedachten, maar we zijn uiteindelijk op deze omgekeerde speelse boogbrug met touwen uitgekomen, aangespoord door de touwbruggen van het Noorder Dierenpark in Emmen." Door een communicatiefout tussen Helmich en de constructeur klopt het hoogteverschil tussen de fundering en het laagste punt van de brug niet. "De brug zou met hoog water in het water komen te liggen en de wandelaar zou natte voeten kunnen krijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!", vervolgt Helmich. "Het is opgelost, maar hierdoor is de opstap nog erg hoog." Met hulp van Baakse vrijwilligers zal hiervoor op korte termijn een oplossing worden gevonden. "Ik ga ervan uit dat de brug langer meegaat dan ikzelf, besluit Helmich." Met het oog op zijn leeftijd mag je aannemen dat hijzelf nog heel wat jaren van de brug kan genieten, maar gezien de degelijke constructie van de brug zal zijn veronderstelling wel uitkomen.

De tweede brug maakt deel uit van een groots lopend project in het Hertenbosch waar Helmich in samenwerking met bedrijven en vrijwilligers al geruime tijd mee bezig is. Bestaande kikker- en wildpoelen en een deel van de bosvijver zijn uitgediept. De rest wordt binnenkort uitgebaggerd. Een aantal bomen en takken van bomen op het eiland die een gevaar kunnen opleveren voor wandelaars of bruggen, zijn vakkundig gesnoeid.

Helmich heeft nog genoeg ideeën voor de toekomst. "Het lijkt mij fantastisch als hier op het eiland een paar natuurlijke speeltoestellen geplaatst worden en dat we in de vijver vis kunnen uitzetten. Een grote snoek is al gespot! Het parkachtig karakter van het Hertenbosch wordt in ere hersteld", zegt een bevlogen Helmich.

Frans Helmich voorziet de eerst geplaatste brug van touw. Foto: Alice Rouwhorst