Tiny Koning. Foto: PR
Tiny Koning. Foto: PR Foto:

'Voor mezelf beginnen was de beste stap in mijn werkende leven'

VORDEN – Tien jaar geleden, november 2006, besloot Tiny Koning zich aan te sluiten als zelfstandig reisspecialist bij Travel Counsellors Nederland, een overkoepelende van oorsprong Britse organisatie dat uit een uniek netwerk van 1500 reisprofessionals bestaat. Daarvoor was ze onder andere werkzaam bij de Rabobank en Globe reisbureau in Vorden. "Ik heb altijd in de reiswereld gezeten en op een gegeven moment dacht ik 'wat ik hier kan, kan ik ook voor mezelf", zo vertelt Koning. En van die keuze heeft ze nog geen dag spijt gehad. "Voor mezelf beginnen was de beste stap in mijn werkende leven".

Door Bernadet te Velthuis

Aan de keukentafel van haar huis aan de Schuttestraat 18 in Vorden, waar ze tevens kantoor houdt, blikt Tiny Koning terug op de afgelopen tien jaar als zelfstandig reisspecialist. "Ik werk voornamelijk op afspraak. De vrijheid en het feit dat ik mijn eigen tijd in kan delen, dat vind ik heerlijk. Daarnaast heb ik al ontzettend veel gezien en gereisd.", zo vertelt ze doelend op de vele studiereizen die ze voor haar vak maakt. Het land beleven staat hierbij centraal, onder andere middels het ervaren van de accommodaties, het bezoeken van (toeristische) plekken, maar bijvoorbeeld ook door zelf met een auto door het land te rijden. Deze ervaringen zijn voor een reisspecialist van groot belang om de klant juist te kunnen adviseren. "Als je het doet, doe het dan goed", zo vindt Koning.

Chili, Colombia, Nieuw Zeeland, Australië, Noorwegen, China, Indonesië, Kenia en Botswana; het is slechts een greep uit de vele plekken die ze heeft bezocht. Een persoonlijke passie heeft Koning voor Afrika, maar ze adviseert en verkoopt reizen naar werkelijk iedere bestemming. Waar in het verleden de focus lag op pakketwerk, merkt ze dat tegenwoordig vooral maatwerk de trend is. "Er is tegenwoordig steeds meer mogelijk, bovendien doen en weten mensen zelf ook steeds meer, waardoor meer persoonlijke en specifieke wensen ontstaan.", verklaart Tiny Koning de veranderingen in haar werk het afgelopen decennia.

Naast de studiereizen volgt de reisspecialiste ook, veelal digitaal, diverse webinars en bestemmingscursussen en –workshops om up-to-date te blijven. Bovendien vindt vanuit de overkoepelende organisatie Travel Counsellors jaarlijks een driedaagse conferentie en een tweetal leveranciersdagen plaats. Travel Counsellors, met het hoofdkantoor in Manchester, bestaat uit een netwerk van reisprofessionals uit Groot-Brittannië, Ierland, Zuid-Afrika, Nederland, België, Dubai en Australië. "Onderling als collega Travel Counsellors leren we veel van elkaar en kunnen we elkaar raadplegen voor lokale kennis en ervaring voor het advies naar onze klanten.".
Ook van plan naar een bestemming af te reizen en advies nodig? Neem dan gerust contact op via telefoon en mail. Voor meer informatie, zie de website.


0575-559090

tiny@travelcounsellors.nl

www.travelcounsellors.nl/tiny


Weidevogeleieren met broedmachine uitbroeden

ACHTERHOEK - Weidevogelvereniging Achterhoek gaat vanaf broedseizoen 2017 weidevogeleieren met broedmachine uitbroeden.

De weidevogelsoorten in de Achterhoek staan op het punt om voorgoed te verdwijnen. Nu nog komen soorten bodembroeders voor als Kievit, Wulp, Tureluur, Grutto en Scholekster. Het afgelopen broedseizoen zijn de nesten van praktisch al deze soorten door roofdieren leeggeroofd. Sinds de jaren zeventig zijn de aantallen van deze soorten gedecimeerd tot enkele procenten. Weidevogelvereniging Achterhoek heeft de laatste jaren met allerlei instanties intensief samengewerkt om de Boerenlandvogels voor de Achterhoek te kunnen behouden. Daarbij hebben de vrijwilligers alle kennis en ervaring uitputtend gedeeld. Toch is er geen verbetering.
De provincie heeft vorig najaar besloten dat de aantallen weidevogels in Gelderland beschermd en uitgebreid moeten worden, maar de plannen worden weer uitgesteld. Leden van de Weidevogelvereniging Achterhoek hebben door de jaren heen diverse bijeenkomsten bijgewoond en dit jaar op verzoek van de provincie samen met instanties een Actieplan opgesteld. Zij vrezen dat de voorgestelde maatregelen niet of in onvoldoende mate uitgevoerd gaan worden en dat de plannen in een bureaula terecht komen.

Er zijn in de achterliggende jaren miljoenen aan subsidie verstrekt aan instanties voor beschermende maatregelen, maar uiteindelijk blijken die niets te hebben opgeleverd voor de weidevogels zélf.

Het bestuur heeft dan ook unaniem besloten om bij de landelijke- en provinciale overheid ontheffing van de Flora- en Faunawet en de nieuwe Wet natuurbescherming (01-01-2017) aan te vragen en kansloze weidevogeleieren te gaan verzamelen en in een broedmachine uit te broeden. "Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit verzoek zal worden afgewezen en hebben al een broedmachine aangeschaft. Aangetoond is dat kunstmatig uitbroeden heel succesvol kan. Bovendien worden de kuikens geringd en op de juiste leeftijd in kansrijke gebieden uitgezet. We zullen alle middelen en mogelijkheden moeten benutten om de biodiversiteit in stand te houden en ook de aantallen verder op te krikken en recht te doen aan de verkiezing van de Grutto tot onze 'Nationale Vogel'. Om Natuur te kunnen blijven beleven, moeten we vooral Natuur beschermen", aldus een woordvoerder van Weidevogelvereniging Achterhoek.