Nieuwe leerlingen van het scholingsproject STEP in Burkina Faso. Foto: PR
Nieuwe leerlingen van het scholingsproject STEP in Burkina Faso. Foto: PR

Kleinschalig scholingsproject STEP in Burkina Faso eindigt na twintig jaar

HENGELO/TANWALBOUGOU - Het onderwijsproject Stichting Tanwalbougou Educatie Project (STEP) gestart in het jaar 2000 door Maria en Jacques Kuijpers, wordt in de zomer van 2019 beëindigd. In de beginfase was er de ondersteuning van Greet van der Boom van de basisschool Rozengaardsweide en Marion Zielhorst. Ook een vriendenclub vanuit een scoutinggroep uit België heeft STEP geholpen met onder andere een waterpomp en een huis voor de leraren. Terugkijkend is er heel veel bereikt in het straatarme dorp Tanwalbougou in Burkina Faso. In het jaar van oprichting gingen er circa 120 kinderen naar de basisschool met drie klaslokalen en was er niet de mogelijkheid om na de basisschool een vervolgopleiding te gaan volgen. De laatste jaren zitten er circa 900 kinderen op de basisschool.

Waarom STEP is opgericht
Na een bezoek van Maria en Jacques Kuipers in het jaar 1999 aan hun dochter Bernadette, die daar ontwikkelingswerk deed, werden ze gegrepen door de uitzichtloze armoede in het dorp Tanwalbougou. De vraag kwam op hoe dit arme dorp een zet in de goede richting gegeven zou kunnen worden. Aangezien de basis van ontwikkeling toch bij opleiding begint is besloten om de school te gaan helpen. Aan het einde van elk schooljaar biedt STEP aan twee tot drie van de beste leerlingen de mogelijkheid om in de provinciehoofdstad Fada N'Gourma een middelbare opleiding met een aansluitende beroepsopleiding te gaan volgen. Ook wordt de basisschool in het dorp Tanwalbougou ondersteund en deze is uitgebreid naar een school met inmiddels veertien klaslokalen. Er is voldoende schoolmeubilair aanwezig zoals schoolbanken voor de kinderen en stoelen met tafels voor de leerkrachten. In het eerste schooljaar zitten er vaak wel drie tot zelfs vier kinderen in een schoolbank, maar dat moet ook wel om klassen van ruim honderd leerlingen in een klaslokaal te kunnen onderbrengen. Voor onze begrippen zijn deze aantallen onmogelijk, maar in Afrika zijn de regels nog anders. Ook onderwijs geven in de buitenlucht in de schaduw van een boom met een schoolbord hangend aan de boom is ook in 2016 op veel plaatsen nog de praktijk. Voor de leerkrachten staan er bij de school ook twee woningen.

"Op het moment dat de stichting STEP wordt opgeheven, laten we een prima werkend onderwijssysteem achter als erfenis aan de kinderen van Tanwalbougou. Er staat niet alleen een school met veertien klaslokalen en twee woningen, maar ook in de provinciehoofdstad Fada N'Gourma staat een zeer degelijk gebouwd huis voor de kinderen die hier een beroepsopleiding kunnen gaan volgen. Hierin kan probleemloos aan tot ruim dertig kinderen een prima onderdak aangeboden worden. Ook heeft dit huis een goed werkende waterpomp met water van goede kwaliteit."

Voor een middelbare opleiding kunnen de kinderen nu ook in het geboorte dorp Tanwalbougou naar een privé lyceum. Deze is niet door STEP opgericht, maar privé personen hebben het aangedurfd om met het grote aantal basisschool leerlingen deze stap te zetten. En met succes, want dit jaar zijn er 72 leerlingen van de basisschool aan dit lyceum aan een vervolgopleiding begonnen. De leerlingen die hier na vier jaar een einddiploma hebben behaald, kunnen daarna naar de beroepsopleidingen in Fada N'Gourma en gebruik maken van de bestaande STEP woning.

Het drietallig STEP bestuur is in het jaar 2019 allemaal ruim de zeventig jaar gepasseerd en is van mening, dat men zich met vertrouwen in een degelijke voortzetting, kan terugtrekken. Uiteindelijk moet de bevolking ook op eigen benen kunnen staan en zelf de kar gaan trekken. De overheid van Burkina Faso stimuleert ook de alfabetisering van de bevolking en betaalt de salarissen van de leerkrachten

Hopelijk heeft STEP aan het einde nog voldoende geldmiddelen in de kas om zowel de school als de STEP woningen indien nodig nog een laatste renovatie te kunnen aanbieden. Hiermee kan het onderwijs zonder grote financiële uitgaven nog tientallen jaren worden voortgezet.

Vooruitkijkend is de schatting, dat STEP aan het einde voor in totaal circa 300.000 euro aan hulp aan het project in Burkina Faso heeft gedoneerd. Hiermee hebben vele honderden kinderen de basisschool kunnen afronden en nu al hebben 35 kinderen een aansluitende vervolgopleiding voltooid of zijn deze aan het afronden. Ook al stopt het project hier, het gaat zeker door in Burkina Faso, want de school en huizen kunnen naar wij verwachten nog vele jaren dienst blijven doen.

Het STEP bestuur bedankt bij deze alle trouwe donoren en hoopt dat deze hen ook de laatste jaren nog blijven ondersteunen. Het mooie en succesvolle project verdient ook een mooie afronding.

Voor nog veel meer informatie kijk ook op de website.


www.stepburkina.nl


Derde editie vrouwen/mannen café

HENGELO - Op vrijdag 23 december is het weer tijd voor het mannen/vrouwencafé bij café disco de Zwaan. Het café is ook dit jaar weer het domein van de vrouwen, met als hoofdact "The Euro`s" ook zijn er weer shotboys en strippers aanwezig om de dames het hoofd op hol te brengen. Ook staan er weer danspalen en zijn er leuke prijzen te winnen. In de disco worden de mannen getrakteerd met veel vrouwelijk schoon, met topless bartending, stripacts en vele varianten lekkere biertjes. Niemand minder dan Patrick Kicken zal deze avond aan elkaar draaien. De aanvang is 21.00 uur en vanaf 01.00 uur kunnen de dames en heren over en weer lopen.