Vlnr: Richard Spexgoor, Jan Kornegoor (Linde), Martin Kornegoor, Jan Kornegoor (Wildenborch) en Ab Scheffer. Foto: Johan Braakman
Vlnr: Richard Spexgoor, Jan Kornegoor (Linde), Martin Kornegoor, Jan Kornegoor (Wildenborch) en Ab Scheffer. Foto: Johan Braakman Foto:

Kornegoor 70 jaar lid Schietvereniging Wildenborch

Unieke huldiging Schietvereniging Oost-Gelderland

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Er deed zich vorige week een uniek feit voor in Kapel De Wildenborch. Wildenborcher pus sang Martin Kornegoor (88) werd namelijk als lid van Schietvereniging Wildenborch gehuldigd voor zijn zeventigjarig lidmaatschap van Schietvereniging Oost- Gelderland. Om precies te zijn voor zijn inmiddels 71-jarig lidmaatschap zo bleek uit het archief.

Uit handen van de bestuursleden Ab Scheffer en Richard Spexgoor van SV Oost- Gelderland ontving Kornegoor een tinnen bord en een bos bloemen als geschenk. "Dit is uniek in de geschiedenis van onze vereniging. Nog nimmer was een van onze leden zo lang lid," aldus voorzitter Ab Scheffer. Schietvereniging Oost- Gelderland is de overkoepelende vereniging voor meer dan 1.000 schutters van 44 schietverenigingen uit de Achterhoek en Liemers.

Martin Kornegoor is sinds een jaar of drie geen actief schietend lid meer van Schietvereniging Wildenborch. Dat laat zijn lichaam niet meer toe. SV Wildenborch, een vereniging die vorig jaar haar zestig jarig bestaan vierde. Hoe kan het dan zijn dat Kornegoor al 71 jaar lid is van de overkoepelende vereniging. "Omdat ik voordat SV Wildenborch werd opgericht actief was als schutter bij SV Prins Bernard in Vorden die haar onderkomen direct na de oorlog bij Hotel Bakker had," zo verklaart Martin na afloop van de huldiging tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van SV Wildenborch. De liefde voor de schietsport zat er al van jongs af aan in bij Martin. "Maar wat wil je ook. Mijn vader had vroeger een jachtakte voor een jachtgeweer, een revolver en een vuurbuks. Dus ik ben met 'schieten' grootgebracht." Martin werd tijdens zijn verkeringstijd, nadat Prins Bernard werd opgeheven lid van SV Wildenborch. "Wij schoten in de begin jaren in Mossel bij de familie Berenpas van de 'Prinsenhoeve' op de deel waar ook de koeien stonden." SV Wildenborch beschikt anno 2016 al jaren over een prachtige gecertificeerde schietaccommodatie in Kapel Wildenborch bestaande uit vier ondergrondse schietbanen tot twaalf meter. Een van deze banen is een speciale pistool baan. Martin Kornegoor was uit het goede schuttershout gesneden. Hij maakte vele jaren deel uit van het eerste viertal van SV Wildenborch. In de schietsport is de Ereklasse het hoogst haalbare. "Ik kwam een trapje lager in de eerste klasse uit. En ook aan concoursen namen we altijd deel. Dat waren prachtige avonden. Jammer genoeg vinden die momenteel niet zoveel meer plaats," aldus de jubilaris.

Fijne jaren
Ook door SV Wildenborch werd Martin vorige week in het zonnetje gezet. Voorzitter Henk Berenpas refereerde aan enkele ludieke gebeurtenissen en haalde middels anekdotes enkele leuke herinneringen op van het erelid. "Je bent dan nooit bestuurslid geweest van onze vereniging, maar je was des te meer actief lid. En daarom hebben we vanavond voor jou ook nog iets in petto. Je hebt talloze bekers en medailles gewonnen. Maar met deze beker willen we je nogmaals eren. Martin bedankt voor al die fijne jaren. We hopen dat je nog lang in ons midden bent. Op naar het 75-jarig lidmaatschap."

Niet alleen Martin Kornegoor werd tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst in het zonnetje gezet. Ook zijn zoon Jan Kornegoor (59) uit de Wildenborch en Jan Kornegoor (57) uit Linde (neef) werden gehuldigd voor respectievelijk hun 43 en 41 jarig lidmaatmaatschap van SV Oost-Gelderland.