Tijdens de bijeenkomst over het Ondernemersfonds in Vorden wordt gesproken over de kerstverlichting. Foto: Liesbeth Spaansen
Tijdens de bijeenkomst over het Ondernemersfonds in Vorden wordt gesproken over de kerstverlichting. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Slechts vijf tegenstemmen voor het Ondernemersfonds Vorden

VORDEN - Een groot aantal ondernemers uit Vorden was aanwezig in Hotel Bakker om te luisteren naar de plannen voor het oprichten van een Ondernemersfonds Vorden. Na de presentatie van Kjeld Vosjan over het hoe en waarom van een dergelijk fonds en het beantwoorden van vragen, kon met handopsteken voor of tegen worden gestemd. Een meerderheid stemde in. Alleen bij voldoende draagvlak gaan de plannen door, voor een pilot van drie jaar.

Bart Veen, voorzitter van de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV), heette de aanwezigen van harte welkom. Eveneens aanwezig waren de heren Gert Jan Mugge van de gemeente Bronckhorst en notaris Gertjan Hulleman.
In de voorfase is een jaar gewerkt om te komen tot drie ondernemersfondsen, namelijk voor Vorden, Hengelo en Zelhem. Dagvoorzitter Henk Smits liep rond met de microfoon om de vragenstellers goed verstaanbaar hun vragen of opmerkingen te laten plaatsen, tijdens de presentatie van adviseur Kjeld Vosjan, bekend met het oprichten van ondernemersfondsen.

Een ondernemersfonds is een collectief fonds voor collectieve investeringen om het vestigingsklimaat te verbeteren, waarbij betrokkenheid wordt gecreëerd en free riders voorkomen. Iedereen draagt financieel bij, de ondernemers bepalen gezamenlijk waaraan het geld wordt besteedt. Het kan gaan over feestverlichting, promotie, evenementen of veiligheid. De reden dat een dergelijk fonds wordt overwogen is dat nu een kleine groep alle lasten van de collectieve zaken en activiteiten draagt, terwijl de eisen hieraan steeds hoger, veiliger en professioneler worden. Een aantal ondernemers zijn van mening dat het leefbaar maken en houden van de kern al een taak van de gemeente is. Omdat er sprake is van klantenbelang, kan niet van inwoners een bijdrage worden gevraagd.

De gemeente Bronckhorst kan als enige de bedragen bij de ondernemers innen en het fonds wordt daarom daar ondergebracht. Het bedrag dat ondernemers verschuldigd zijn aan het fonds wordt bepaald door reclamebelasting op basis van de WOZ waarde van het bedrijf. Uit het fonds wordt benodigd geld terug naar het samenwerkingsverband gestort, dit is de vertegenwoordiging van ondernemers. Alle ondernemers gezamenlijk bepalen collectief de bestedingen. Na de vraag of de gemeente het geld belangeloos kan terugstorten, wordt duidelijk dat er inning- en heffingskosten worden ingehouden.
Ondernemers in een afgebakend gebied in het centrum van Vorden betalen mee, met uitzondering van huis- en tandartsen, scholen en organisaties met een maatschappelijke/ideële doelstelling. Ook de ondernemers van het industrieterrein, er zijn er die lid zijn van de VOV, worden er niet bij betrokken. De reden daarvan is, dat de activiteiten op dat terrein anders zijn dan in de kern en detailhandel er niet thuishoort. Men wil geen conflict als er meer geld naar het andere gebied gaat. Verder werd gesproken over wie er in het bestuur zullen gaan plaatsnemen, het uitsluiten van belangenverstrengeling, de hoeveelheid geld dat in het fonds besteedbaar is, draagvlak en het verlagen van het VOV lidmaatschap.

Omdat ondernemers individueel willen zien wat er met hun geld wordt gedaan, zijn alle fondsdeelnemers ook leden van de Raad van Advies. Het bestuur zal eerst een voorstel moeten doen voor (nieuwe) initiatieven. Tot slot werd een stemming gehouden. Een groot deel van de handen ging omhoog, slechts vijf ondernemers willen niet meedoen.