Animatie woning Wientjesvoort. Foto: PR
Animatie woning Wientjesvoort. Foto: PR Foto:

Woudstra hekelt 'stemmingmakerij'

Vorden - Door mensen een steunbetuiging te laten ondertekenen wil Mary Woltering uit Vorden voorkomen dat haar buurman Friso Woudstra woningen bouwt op landgoed Wientjesvoort. De steunbetuiging - die vorige week in deze krant te lezen was - staat volgens Woudstra echter vol met onwaarheden.

Door Luuk Stam

Zijn jongensdroom is uitgekomen. Friso Woudstra (65) speelde vroeger als klein jongetje op landgoed Wientjesvoort. Hij zag het grote landhuis in 1968 in brand staan. De toenmalige eigenaren gingen na die brand in het naastgelegen Koetshuis wonen. Na de brand stond het landhuis leeg totdat Friso Woudstra het in 1999 kocht. Inmiddels woont hij zelf in het landhuis en werkt hij met zijn architectenbureau vanuit het Koetshuis. "De Wientjesvoort weer in de oude staat herstellen, dat was de jongensdroom", geeft Woudstra aan.

Woningen als toekomstige financiƫle drager

Dat dit is gelukt, daar is iedereen het wel over eens. Het landhuis ziet er na de brand in 1968 op dit moment weer prachtig uit. Des te meer meningsverschillen zijn er over de plannen om op het landgoed zes permanente woningen en achttien recreatiewoningen te bouwen. Woudstra noemt het de redding van Wientjesvoort, buurvrouw Mary Woltering spreekt van 'verstening' van het landgoed. Woudstra ziet de woningen op het landgoed als de toekomstige financiƫle drager. De inkomsten uit de erfpacht van de woningen moeten ervoor zorgen dat het landgoed ook in de toekomst in stand kan worden gehouden. Buurvrouw Mary Woltering vindt echter dat de bouw de ecologische hoofdstructuur van het gebied aantast. Als laatste poging om de bouw tegen te gaan, begint ze de steunbetuiging.

Toch komt het idee van Woudstra niet uit het niets. Als hij het landgoed in 1999 koopt, is het bestemd als camping. Er liggen dan plannen voor de bouw van een recreatiepark met 172 woningen. Woudstra is verplicht om deze plannen over te nemen. Omdat hij gruwelt van een camping - "Ik moet er niet aan denken om hier iedere ochtend mensen met een toiletrol onder de arm naar het wasgebouw te zien lopen" - kiest hij voor de woningen. Maar omdat hij 172 woningen veel te veel vindt, besluit hij de plannen om te zetten. Toch is Mary Woltering het ook met de bouw van het kleinere aantal woningen niet eens. Het leidt tot een strijd die sinds 2002 inmiddels meerdere keren tot bij de Raad van State is uitgevochten. De enorme reeks aan procedures eindigt als de gemeente Bronckhorst in december vorig jaar een verzoek tot planschade van Mary Woltering definitief afwijst. Woudstra mag beginnen met bouwen. De nu opgestarte steunbetuiging van Woltering noemt Woudstra 'een laatste wanhoopspoging om het ons zuur te maken'.
Die steunbetuiging staat volgens hem ook nog eens vol met fouten. Zo rept Woltering niet over zes, maar over 45 permanente wooneenheden. Ook beweert ze dat er sprake is van verspeeld gemeenschapsgeld. De landgoedeigenaar zegt zelf echter 'bakken met geld' voor onder andere het opmaken van alle rapporten. "Die steunbetuiging is gebaseerd op emotie", vindt Woudstra. "Het is stemmingmakerij. Dit soort mensen zijn een plaag voor iedereen die iets wil. Er staat hier straks een prachtig opgeknapt landgoed dat zichzelf opbrengt. Hoe kun je daar nou tegen zijn?"